Helsingin yliopisto

Väitös: Mystiikka yhdistää uskontoja

Jaa

Eri uskonnoissa mystiset kokemukset sisältävät paljon samaa, mutta niiden sisältö vaihtelee uskomusperinteen mukaan. Mystiikan ja meditaation yhdistävät teemat edesauttavat uskontoja uudistavaa vuoropuhelua, uudessa dogmatiikan väitöstutkimuksessa todetaan.

TL Raimo Kuismanen on selvittänyt väitöstutkimuksessaan Japanissa vaikuttaneen jesuiitta William Johnstonin (1925–2010) käsityksiä mystisen kokemuksen luonteesta.

Johnston tuli tunnetuksi buddhalais-kristillisen uskontovuoropuhelun kävijänä. Hän myös pyrki nykyaikaistamaan kristinuskoa muiden uskontojen avulla.

Mitä meditaation ja mystisen kokemuksen avulla saavutetaan? Tuleeko ihminen todemmin omaksi itsekseen, avautuuko todellisuus syvemmin ja minkä uskonnon todellisuus?

− Tutkimuksen perusteella ilmeni, että Johnstonin mukaan mystisen kokemuksen sisältö värittyy kustakin uskontoperinteestä käsin. Kokemus on ympäristönsä tuote, Kuismanen kertoo.

Johnstonin teologiassa kaikilla ihmisillä on yhteinen päämäärä, todellinen itseys. Siihen ihminen saa kutsun Jumalalta. Jokaisessa uskonnossa ihminen vastaa kutsuun uskolla.

− Usko on pyrkimys kohti yhteistä päämäärää, mutta se ilmaistaan eri uskonnoissa keskenään usein yhteensovittamattomien opinlauseiden avulla. Näitä Johnston kutsuu uskomuksiksi. Uskomus määrittää sisäisen mystisen kokemuksen sisällön ja siksi uskontojen mystiset kokemukset eivät ole samoja, väittelijä selittää.

Kokemus siis yhdistää, mutta oppi erottaa?

− Jesuiitoille ominainen Kristus-keskeisyys näkyy Johnstonin ihmiskäsityksessä. Hän ajatteli, että todellinen itseys saavutetaan syvimmin Kristuksen yhteydessä. Kristus on Johnstonille kaikkein perimmäisin todellisuus, mutta ihmisen kokemus siitä saa muotonsa kunkin uskonnon kautta, Kuismanen kuvailee.

Uskontoja ajanmukaistetaan vaikutteilla muista traditioista

Väittelijän mielestä Johnston on avannut kristinuskoa kohti toisia uskontoja ja tehnyt kristillistä sanomaa ymmärrettävämmäksi.

− Tämän hänelle teki mahdolliseksi katolisen kirkon läpikäymä murros 1900-luvulla, jonka seurauksena Vatikaanin toinen kirkolliskokous kehotti katolisia yhteistyöhön muidenkin uskontojen kuin vain kristinuskon kanssa. Lisäksi keskustelu luonnollisen ja yliluonnollisen välisestä suhteesta vaikutti taustalla paljon.

Johnston pyrki kyseenalaistamaan muista uskonnoista saatujen virikkeiden avulla vanhaa, avaamaan uusia näkökulmia ja sanoittamaan uudelleen ihmisen pyrkimystä kohti oman elämänsä täyttymystä ja tosiolevaa. Hänen teologiassaan oli kyse kristinuskon syventämisestä buddhalaisuuden avulla.

Väittelijän mukaan Johnstonia tulkiten on myös mahdollista ajatella, että uskonnot auttavat muista traditioista otettavilla vaikutteilla toisiaan pysymään ajankohtaisina.

− Nykypäivänä eri uskontoja yhdistellään ja rusinoita ikään kuin otetaan toisen uskonnon pullasta virkistämään omaa uskontoa. Näin tapahtuu vaikkapa mindfulnessin kohdalla kristinuskon yhteydessä, Kuismanen toteaa.

− Asiat voidaan tällöin nähdä eri puolilta kuin perinteisesti tehdään.

***

TL Raimo Kuismanen väittelee 28.4.2018 kello 10 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta "Kutsu todelliseen itseyteen - William Johnstonin mystiikan teologia". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Helsingin yliopiston päärakennus, auditorium XII, Fabianinkatu 33.

Vastaväittäjänä on dosentti Timo Vasko, Helsingin yliopisto, ja kustoksena professori Miikka Ruokanen Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot: Raimo Kuismanen, s-posti: k.raimo@gmail.com, puh. 044 9071717

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Opettajankoulutusta uudistetaan Suomessa21.5.2018 13:50Tiedote

Miksi uudistaa jo kansainvälisesti erinomaiseksi kehuttua opettajankoulutusta? Mitä opettajan on osattava nyt ja tulevaisuudessa? Helsingin yliopistosta johdetussa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa laajassa opettajankoulutuksen uudistamishankkeessa etsitään ratkaisuja ja tarjotaan koulutusta ja tukea nykyisille ja tuleville opettajille. Hankkeen 12 osahanketta johtavat professorit ja dosentit Helsingin yliopiston eri tiedekunnissa ja hanketta koordinoi professori Auli Toom Yliopistopedagogiikan keskuksesta.

Suomalaisuus on vahva viitekehys koulutuksen kentässä21.5.2018 13:05Tiedote

Suomalaisuus ja suomalainen koulutus herättävät mielenkiintoa ympäri maailmaa. Aiheita koskevissa keskusteluissa korostuu tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja erinomaisuuden eetos. Kansainvälisestä näkökulmasta suomalainen yhteiskunta, elämä ja koulutuksen laatu näyttävät olevan hyvällä mallilla: oppimista mittaavien vertailujen mukaan koulutuksellinen tasa-arvoisuus tuottaa laatua oppimisessa. Suomalaisen koulun menestys siivittää myös monia koulutusvientihankkeita yliopistojen, korkeakoulujen ja yksityisen yritystoiminnan areenoilla.

Gravitaatioaallot ja ajan suunnan kääntäminen; kaksi maailmankaikkeuden aihetta fysiikan nobelistien luennoidessa Helsingissä toukokuussa16.5.2018 14:04Tiedote

Helsingin yliopistossa luennoi toukokuun lopussa kaksi fysiikan nobelistia. Tilaisuudet ovat avoimia. Torstaina 24.5. kello 17.00 yliopiston juhlasalissa luennoi vuoden 2004 fysiikan nobelisti Frank Wilczek otsikolla The strange, unfinished story of time reversal. Viikon kuluttua torstaina 31.5. kello 10.00 Kumpulassa alkavassa symposiumissa vuoden 2017 fysiikan nobelisti Rainer Weiss puhuu otsikolla The beginnings of gravitational wave astronomy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme