Helsingin yliopisto

Väitös: Mystiikka yhdistää uskontoja

Jaa

Eri uskonnoissa mystiset kokemukset sisältävät paljon samaa, mutta niiden sisältö vaihtelee uskomusperinteen mukaan. Mystiikan ja meditaation yhdistävät teemat edesauttavat uskontoja uudistavaa vuoropuhelua, uudessa dogmatiikan väitöstutkimuksessa todetaan.

TL Raimo Kuismanen on selvittänyt väitöstutkimuksessaan Japanissa vaikuttaneen jesuiitta William Johnstonin (1925–2010) käsityksiä mystisen kokemuksen luonteesta.

Johnston tuli tunnetuksi buddhalais-kristillisen uskontovuoropuhelun kävijänä. Hän myös pyrki nykyaikaistamaan kristinuskoa muiden uskontojen avulla.

Mitä meditaation ja mystisen kokemuksen avulla saavutetaan? Tuleeko ihminen todemmin omaksi itsekseen, avautuuko todellisuus syvemmin ja minkä uskonnon todellisuus?

− Tutkimuksen perusteella ilmeni, että Johnstonin mukaan mystisen kokemuksen sisältö värittyy kustakin uskontoperinteestä käsin. Kokemus on ympäristönsä tuote, Kuismanen kertoo.

Johnstonin teologiassa kaikilla ihmisillä on yhteinen päämäärä, todellinen itseys. Siihen ihminen saa kutsun Jumalalta. Jokaisessa uskonnossa ihminen vastaa kutsuun uskolla.

− Usko on pyrkimys kohti yhteistä päämäärää, mutta se ilmaistaan eri uskonnoissa keskenään usein yhteensovittamattomien opinlauseiden avulla. Näitä Johnston kutsuu uskomuksiksi. Uskomus määrittää sisäisen mystisen kokemuksen sisällön ja siksi uskontojen mystiset kokemukset eivät ole samoja, väittelijä selittää.

Kokemus siis yhdistää, mutta oppi erottaa?

− Jesuiitoille ominainen Kristus-keskeisyys näkyy Johnstonin ihmiskäsityksessä. Hän ajatteli, että todellinen itseys saavutetaan syvimmin Kristuksen yhteydessä. Kristus on Johnstonille kaikkein perimmäisin todellisuus, mutta ihmisen kokemus siitä saa muotonsa kunkin uskonnon kautta, Kuismanen kuvailee.

Uskontoja ajanmukaistetaan vaikutteilla muista traditioista

Väittelijän mielestä Johnston on avannut kristinuskoa kohti toisia uskontoja ja tehnyt kristillistä sanomaa ymmärrettävämmäksi.

− Tämän hänelle teki mahdolliseksi katolisen kirkon läpikäymä murros 1900-luvulla, jonka seurauksena Vatikaanin toinen kirkolliskokous kehotti katolisia yhteistyöhön muidenkin uskontojen kuin vain kristinuskon kanssa. Lisäksi keskustelu luonnollisen ja yliluonnollisen välisestä suhteesta vaikutti taustalla paljon.

Johnston pyrki kyseenalaistamaan muista uskonnoista saatujen virikkeiden avulla vanhaa, avaamaan uusia näkökulmia ja sanoittamaan uudelleen ihmisen pyrkimystä kohti oman elämänsä täyttymystä ja tosiolevaa. Hänen teologiassaan oli kyse kristinuskon syventämisestä buddhalaisuuden avulla.

Väittelijän mukaan Johnstonia tulkiten on myös mahdollista ajatella, että uskonnot auttavat muista traditioista otettavilla vaikutteilla toisiaan pysymään ajankohtaisina.

− Nykypäivänä eri uskontoja yhdistellään ja rusinoita ikään kuin otetaan toisen uskonnon pullasta virkistämään omaa uskontoa. Näin tapahtuu vaikkapa mindfulnessin kohdalla kristinuskon yhteydessä, Kuismanen toteaa.

− Asiat voidaan tällöin nähdä eri puolilta kuin perinteisesti tehdään.

***

TL Raimo Kuismanen väittelee 28.4.2018 kello 10 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta "Kutsu todelliseen itseyteen - William Johnstonin mystiikan teologia". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Helsingin yliopiston päärakennus, auditorium XII, Fabianinkatu 33.

Vastaväittäjänä on dosentti Timo Vasko, Helsingin yliopisto, ja kustoksena professori Miikka Ruokanen Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot: Raimo Kuismanen, s-posti: k.raimo@gmail.com, puh. 044 9071717

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme