Oulun yliopisto

Väitös: Ohran oljen mekaanis-katalyyttinen esikäsittely parantaa sokerisaantoa ja edistää olkisadon hyödyntämistä

Jaa

Väitöstyön tulokset osoittavat, että ohran olki sisältää huomattavia määriä hyvälaatuista kuitumateriaalia, selluloosaa ja hemiselluloosaa, jotka voitaisiin vielä tehokkaasti hyödyntää.

Maa- ja metsätalouden sivutuotteena muodostuu paljon hyödynnettävissä olevia lignoselluloosapohjaisia jätebiomassoja, joita voitaisiin käyttää esimerkiksi liikenteen biopolttonesteiden ja -kemikaalien valmistuksessa korvaamaan fossiilisia raaka-aineita. Eräs tällainen hyödynnettävissä oleva biomassa on ohran olkisato (lehdet ja korret). Olkisato jää usein pelloille, ja siitä arviolta vain noin 20 % käytetään eläinsuojien kuivikkeena. Ohran oljen tehokkaampi hyödyntäminen mahdollistaisi biotalouden hengen mukaisesti uusia ratkaisuja kemikaalien ja materiaalien kestävään tuotantoon.
Väitöstutkimuksessa on kehitetty uutta katalyyttistä esikäsittelymenetelmää ohran oljen hyödyntämiseksi lisäämällä oljen liukoisuutta, parantamalla haluttujen lopputuotteiden saantoa, ja siten edistämällä käsittelyprosessin materiaalitehokkuutta vihreän kemian periaatteiden mukaisesti. Väitöskirjatutkimus antaa uutta tietoa ohran oljen mekaanis-katalyyttisestä käsittelystä, mikä on uusi menetelmä biomassan katalyyttisessä muokkauksessa. Menetelmässä yhdistetään kemiallinen (katalyyttinen) käsittely ja biomassan mekaaninen jauhatus. Väitöstutkimuksessa ohran olkea käsiteltiin katalyyttien (muurahaishappo, etikkahappo, rikkihappo, oksaalihappodihydraatti, kaliumpyrosulfaatti) avulla erilaisissa reaktio-olosuhteissa.
Väitöstyön tulokset osoittavat, että ohran olki sisältää huomattavia määriä hyvälaatuista kuitumateriaalia, selluloosaa ja hemiselluloosaa, jotka voitaisiin vielä tehokkaasti hyödyntää. Yli puolet tästä voidaan hajottaa ensin vesiliukoisiksi oligosakkarideiksi ja edelleen pelkistyneiksi sokereiksi, joita voidaan käyttää biopolttoaineiden ja -kemikaalien valmistuksessa. Edellä mainitut mekaanis-katalyyttiset reaktiot tapahtuvat ilman ulkoista lämmitystä hyödyntäen jauhatuksen aikaansaamaa reaktiolämpötilaa. Lisäksi sivutuotteiden muodostuminen on vähäistä, mikä edistää käsittelyn materiaalitehokkuutta. Väitöstutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää mietittäessä olkibiomassan teollista hyödyntämistä.

Master of Science Laura Schneider väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa keskiviikkona 11.10.2017. Kemian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Mechanocatalytic pretreatment of lignocellulosic barley straw to reducing sugars (Ohran oljen mekaanis-katalyyttinen esikäsittely pelkistyneiksi sokereiksi). Vastaväittäjänä toimii dosentti Päivi Mäki-Arvela Åbo Akademista ja kustoksena professori Ulla Lassi. Väitöstilaisuus pidetään Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa (Talonpojankatu 2B, Kokkola) klo 12 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Ulla Lassi, Oulun yliopisto, Kestävän kemian tutkimusyksikkö, puh. 0294 48 1592
Viestinnän asiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091
sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Hyvä fyysinen kunto suojaa sydäntä11.12.2017 10:03Tiedote

Arvostetussa Medicine & Science in Sports & Exercise-lehdessä julkaistu oululainen tutkimus osoittaa, että fyysinen kunto on tärkeämpi sydäntä suojaava tekijä kuin kehon rasvan määrä tai fyysinen arki-aktiivisuus. Tulokset viittaavat siihen, että elintapamuutoksissa tulisi ensisijaisesti keskittyä fyysisen kunnon parantamiseen sydänterveyden edistämiseksi. Toki fyysistä kuntoa voidaan kohottaa lisäämällä arki-aktiivisuutta, jolla on myös fyysisestä kunnosta riippumattomia vaikutuksia sydänterveyteen.

Oulun yliopisto selvittämään ikiroudan sulamisen terveysvaikutuksia7.12.2017 01:00Tiedote

Oulun yliopisto on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa ryhdytään selvittämään ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla. EU -rahoitteisessa Nunataryuk -projektissa tutkitaan, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa herkkään ympäristöön, sulattaa ikiroutaa, nostaa merenpintaa ja kuinka muutokset vaikuttavat ihmisten elinkeinoihin, terveyteen ja yhteisöihin. Tutkimusalueina ovat Pohjois-Amerikka, Grönlanti ja Huippuvuoret sekä Itä-Siperia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme