Oulun yliopisto

Väitös: Ohran oljen mekaanis-katalyyttinen esikäsittely parantaa sokerisaantoa ja edistää olkisadon hyödyntämistä

Jaa

Väitöstyön tulokset osoittavat, että ohran olki sisältää huomattavia määriä hyvälaatuista kuitumateriaalia, selluloosaa ja hemiselluloosaa, jotka voitaisiin vielä tehokkaasti hyödyntää.

Maa- ja metsätalouden sivutuotteena muodostuu paljon hyödynnettävissä olevia lignoselluloosapohjaisia jätebiomassoja, joita voitaisiin käyttää esimerkiksi liikenteen biopolttonesteiden ja -kemikaalien valmistuksessa korvaamaan fossiilisia raaka-aineita. Eräs tällainen hyödynnettävissä oleva biomassa on ohran olkisato (lehdet ja korret). Olkisato jää usein pelloille, ja siitä arviolta vain noin 20 % käytetään eläinsuojien kuivikkeena. Ohran oljen tehokkaampi hyödyntäminen mahdollistaisi biotalouden hengen mukaisesti uusia ratkaisuja kemikaalien ja materiaalien kestävään tuotantoon.
Väitöstutkimuksessa on kehitetty uutta katalyyttistä esikäsittelymenetelmää ohran oljen hyödyntämiseksi lisäämällä oljen liukoisuutta, parantamalla haluttujen lopputuotteiden saantoa, ja siten edistämällä käsittelyprosessin materiaalitehokkuutta vihreän kemian periaatteiden mukaisesti. Väitöskirjatutkimus antaa uutta tietoa ohran oljen mekaanis-katalyyttisestä käsittelystä, mikä on uusi menetelmä biomassan katalyyttisessä muokkauksessa. Menetelmässä yhdistetään kemiallinen (katalyyttinen) käsittely ja biomassan mekaaninen jauhatus. Väitöstutkimuksessa ohran olkea käsiteltiin katalyyttien (muurahaishappo, etikkahappo, rikkihappo, oksaalihappodihydraatti, kaliumpyrosulfaatti) avulla erilaisissa reaktio-olosuhteissa.
Väitöstyön tulokset osoittavat, että ohran olki sisältää huomattavia määriä hyvälaatuista kuitumateriaalia, selluloosaa ja hemiselluloosaa, jotka voitaisiin vielä tehokkaasti hyödyntää. Yli puolet tästä voidaan hajottaa ensin vesiliukoisiksi oligosakkarideiksi ja edelleen pelkistyneiksi sokereiksi, joita voidaan käyttää biopolttoaineiden ja -kemikaalien valmistuksessa. Edellä mainitut mekaanis-katalyyttiset reaktiot tapahtuvat ilman ulkoista lämmitystä hyödyntäen jauhatuksen aikaansaamaa reaktiolämpötilaa. Lisäksi sivutuotteiden muodostuminen on vähäistä, mikä edistää käsittelyn materiaalitehokkuutta. Väitöstutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää mietittäessä olkibiomassan teollista hyödyntämistä.

Master of Science Laura Schneider väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa keskiviikkona 11.10.2017. Kemian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Mechanocatalytic pretreatment of lignocellulosic barley straw to reducing sugars (Ohran oljen mekaanis-katalyyttinen esikäsittely pelkistyneiksi sokereiksi). Vastaväittäjänä toimii dosentti Päivi Mäki-Arvela Åbo Akademista ja kustoksena professori Ulla Lassi. Väitöstilaisuus pidetään Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa (Talonpojankatu 2B, Kokkola) klo 12 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Ulla Lassi, Oulun yliopisto, Kestävän kemian tutkimusyksikkö, puh. 0294 48 1592
Viestinnän asiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091
sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ultraluja teräs on ympäristöystävällisempi - tutkijat ja yritykset kehittämään uusia sovellustapoja22.11.2018 02:00Tiedote

Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä on käynnistänyt hankkeen, jossa suunnitellaan yhteistyössä metallialan yritysten kanssa ultralujista teräsmateriaaleista rakennettavia teräsrakenteita sekä niille soveltuvia valmistusmenetelmiä. Siirtyminen teräsrakentamisessa 3-4 kertaa nykyistä lujempiin teräsmateriaaleihin mahdollistaa entistä kevyempien ja kestävämpien teräsrakenteiden valmistuksen. Samalla kun terästä tarvitaan vähemmän, voidaan pienentää teräksestä valmistetun tuotteen koko elinkaaren hiilijalanjälkeä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme