Oulun yliopisto

Väitös: Orgaanisten valoa emittoivien komponenttien värinsäätö

Jaa

Väitöskirjatyössä kehitettiin orgaanisten valoa emittoivien transistoreiden (OLET) ja diodien (OLED) värinsäätöä. Työssä tehtiin kolmikerrosrakenteisia OLETeja, jotka kykenevät emittoimaan valoa kahdella värillä ja joiden emittointiväri on jännitesäädettävissä. OLEDien osalta toteutettiin kaksi erilaista värinsäätömenetelmää, joissa molemmissa hyödynnettiin kuumennusta pysyvän värinvaihdon aikaansaamiseksi.

Orgaaninen elektroniikka on nopeasti kehittyvää tekniikkaa, jonka tunnettuja sovelluksia ovat OLED-näytöt. Se hyödyntää elektronisesti aktiivisina materiaaleina orgaanisia eli hiilipohjaisia materiaaleja, jotka kykenevät johtamaan sähköä tai emittoimaan valoa. Tällaisia materiaaleja voivat olla esimerkiksi polymeerit, jotka ovat perinteisesti olleet tunnettuja sähkön eristeinä.

Orgaanisten materiaalien hyödyntämisestä perinteisten puolijohteiden, kuten piin, sijaan voidaan elektronisia tuotteita valmistaa edullisemmin sekä saada niille aiemmin hankalammin saavutettavissa olleita ominaisuuksia kuten taipuisuus, läpinäkyvyys, ohuus tai iso pinta-ala. Värinsäätöä ehdotetaan väitöskirjatyössä tällaiseksi vastaavaksi orgaanisen elektroniikan hyödynnettävissä olevaksi ominaisuudeksi, joka on kuitenkin vielä suhteellisen vähän tutkittu ja hyödynnetty sen potentiaaliin nähden.

---

Diplomi-insinööri Karoliina Jokinen väittelee Oulun yliopistossa 18.8.2017. Sovelletun elektroniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Color tuning of organic light emitting devices (Orgaanisten valoa emittoivien komponenttien värinsäätö). Vastaväittäjinä toimivat professori Kai-Erik Peiponen Itä-Suomen yliopistosta Joensuusta ja tutkimusprofessori Jukka Hast VTT:ltä Oulusta. Kustoksena toimii professori Risto Myllylä. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kuusamonsalissa (YB210) kello 12.

---

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Karoliina Jokinen

Syntymäaika ja -paikka:
1985 Oulunsalo

Väittelijän yhteystiedot:
caro.jokinen@gmail.com
040 512 4291

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Yrittäjyyskasvatuspäivillä Oulun yliopistossa kehitetään yrittävän kulttuurin työkaluja19.9.2017 08:00Tiedote

Valtakunnalliset Yrittäjyyskasvatuspäivät järjestetään Oulun yliopistossa 20.-21.9. Päivien aikana luodaan yhteistyön siltoja ja löydetään uusia yrittäjyyskasvatuksen työkaluja, joilla rakennetaan yrittävää kulttuuria ja tehdään rohkeita kokeiluja. Yrittäjyyskasvatuspäivillä esitellään yrittäjyyskasvatuksen kansallisia suuntaviivoja, tutkimuksen kärkiä sekä hyväksi havaittuja toimintatapoja ja -käytäntöjä.

Väitös: Piilotiedon tulkinta ihmisen kasvoista14.9.2017 00:20Tiedote

Kasvot ovat monipuolinen informaatiolähde ja keskeinen ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Pystymme päättelemään paljon yhdestäkin kasvokuvasta, mutta kasvoissa on paljon tietoa, jota ei pysty irrottamaan ilman erityiskeinoja. Tässä työssä analysoidaan konenäöllä ihmiselle vaikeasti havaittavaa tietoa: mikroilmeitä ja sydämen sykettä. Tahdosta riippumattomat mikroilmeet paljastavat tunteita, joita ihmiset pyrkivät piilottamaan. Mikroilmeiden havaitseminen on vaikeaa niiden nopeuden ja pienuuden vuoksi, joten automaattinen analyysi voi johtaa uusiin merkittäviin sovelluksiin.

Väitös: Heinien ja sienten väliset yhteydet ovat hyvin vaihtelevia14.9.2017 00:15Tiedote

Lähes kaikki kasvit elävät läheisessä vuorovaikutuksessa erilaisten symbionttisten sienten kanssa. Esimerkkejä kasvien kanssa elävistä sienistä ovat muun muassa sienijuuren muodostavat mykorritsat sekä erilaiset kasvien sisällä elävät endofyyttiset sienet. Perinteisesti monien näiden kasvi-sieni-vuorovaikutusten on oletettu olevan molempia osapuolia hyödyttäviä, mutta viimeaikaiset tutkimukset osoittavat symbionttisten suhteiden olevan vaihtelevia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme