Oulun yliopisto

Väitös: Radioaktiivinen elinympäristö muuttaa eläinten suolistomikrobiomia

Jaa

Ruokavalion ja elintapojen tiedetään vaikuttavan ihmisten ja laboratorioeläinten suolistomikrobiomin koostumukseen, kun taas villieläinten mikrobiomia muokkaavista tekijöistä tiedetään vähemmän. Anton Lavrinienkon väitöskirjatutkimus osoitti, että villieläimillä, jotka elävät radioaktiivisen materiaalin (radionuklidit) saastuttamilla alueilla, on erilainen suolistomikrobiomin koostumus verrattuna kontrollialueiden eläimiin, jotka eivät ole altistuneet säteilylle.

Eläimillä on ruuansulatuskanavassaan monimuotoisia bakteerien yhteisöjä, joita kutsutaan suolistomikrobiomeiksi. Tällä mikrobiomilla on olennainen rooli eläinten ruuansulatuksessa, ja se auttaa suojaamaan taudinaiheuttajia ja myrkyllisiä yhdisteitä vastaan. Koska muutokset mikrobiyhteisöissä voivat vaikuttaa isäntäeläimen terveyteen, on tärkeää ymmärtää, mitkä tekijät voivat muokata mikrobiyhteisöjen rakennetta ja monimuotoisuutta.

Anton Lavrinienko keräsi tutkimuksissaan jyrsijöiden ulostenäytteitä Tšernobylin (Ukraina) ja Fukushiman (Japani) ydinvoimalaonnettomuuksien alueilta. DNA-sekvenssianalyysin avulla näytteistä määritettiin ja laskettiin eläinten suolistossa elävät bakteerit. Tämänkaltaisella analyysilla voidaan tunnistaa näytteistä satoja bakteerien taksoneja.

Mielenkiintoinen löydös oli, että useiden keskeisten bakteerien suhteellinen määrä oli muuttunut säteilysaasteelle altistuneissa eläimissä verrattuna saastumattomien kontrollialueiden eläimiin. Lisäksi Lavrinienkon Ukrainassa ja Japanissa tekemät kenttätutkimukset osoittivat, että ympäristösäteilylle altistumisen vaikutukset suolistomikrobiomiin ovat samankaltaisia eri jyrsijälajeilla ja että muutokset mikrobiomissa ovat myös ajallisesti pysyviä.

Väitöskirjatyö osoittaa, että ympäristön saasteille altistuminen voi muokata villieläinten mikrobiomeja. Tutkimus herättää mielenkiintoisia lisäkysymyksiä siitä, ovatko havaitut muutokset mikrobiomissa merkkejä villieläinten terveyden heikkenemisestä, vai voisivatko muutokset olla osa sopeutumista elämään saastuneessa elinympäristössä ja edistää osaltaan villieläinten terveyttä. Ihmisten aiheuttamien ympäristömuutoksien lisääntyessä onkin olennaista ymmärtää mikrobiomin vaihteluun johtavia tekijöitä ja niiden seurauksia (positiiviset tai negatiiviset) villieläinten terveyteen.

Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Oskar Öflundin säätiö, Oulun yliopiston apuraharahasto sekä Oulun yliopiston tutkijakoulu.

----

Master of Science Anton Lavrinienko väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa 30.10.2020. Biologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The effects of exposure to radionuclide contamination on microbiota of wild mammals (Ionisoivan säteilyn vaikutukset luonnonvaraisten nisäkkäiden mikrobiomeihin). Vastaväittäjänä toimii tohtori Suvi Ruuskanen (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Phillip C. Watts (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus pidetään klo 12 alkaen Jyväskylän yliopistossa (Seminarium, sali S212) ja etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-lavrinienko-301020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

M.Sc. Anton Lavrinienko, puh. 044 2372 121, sähköposti: Anton.L.Lavrinienko@jyu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

6G-tutkija Mehdi Bennisille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi2.12.2020 13:10:22 EETTiedote

Langattoman tietoliikenteen apulaisprofessori Mehdi Bennis Oulun yliopistosta on saanut merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä sähkö- ja tietotekniikan alan tieteellinen ja ammatillinen seura IEEE on myöntänyt hänelle IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilölle, jolla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti.

Automatisoitu ja liikuteltava röntgenlaite parantamaan ja nopeuttamaan terveyspalveluja – prototyyppi rakenteilla potilastestejä varten2.12.2020 06:00:00 EETTiedote

Tapaturma kuten kaatuminen laskettelurinteessä vaatii yleensä potilaan kipeytyneen raajan röntgenkuvausta ja sitä varten matkaa lähimpään sairaalaan tai päivystävään terveyskeskukseen. Lähitulevaisuudessa kuvantamispalvelut voidaan tuoda lähemmäksi potilasta. Oululaistutkijat kehittävät parhaillaan pienikokoista radiologista kuvantamislaitetta, jota jopa potilas itse pystyisi tarvittaessa käyttämään. Helppokäyttöisen ja joustavasti sijoitettavan röntgenlaitteen avulla voidaan paitsi parantaa terveyspalvelujen saavutettavuutta myös saada aikaan tuntuvia kustannussäästöjä terveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa.

Pohjois-Suomen metalli- ja konepajayritysten yhteisö tavoittelee verkostoitumista eurooppalaiseen yhteistyöhön1.12.2020 10:10:11 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmälle sekä Oulun ammattikorkeakoululle yhteensä 240 000 euron rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) Pohjois-Suomen metalli- ja konepajayritysten sekä alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteisön verkostoimiseksi entistä tiiviimmin eurooppalaiseen yhteistyöhön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme