Tampereen yliopisto

Väitös: Rahapolitiikka muuttaa osakemarkkinoiden hinnoittelua

Jaa

Keskuspankit toteuttavat rahapolitiikkaa nykyään useita eri työkaluja hyödyntäen. KTM Olli-Matti Laineen väitöskirja tarkastelee empiirisesti Euroopan keskuspankin eri politiikkatyökalujen vaikutuksia osakemarkkinoihin, pankkien lainanantoon sekä reaalitalouteen. Tulokset osoittavat muun muassa, että rahapolitiikan vaikutus osakkeiden hinnoitteluun ei ole niin yksioikoinen kuin yleisesti uskotaan.

Olli-Matti Laine (Kuva: Suomen Pankki)
Olli-Matti Laine (Kuva: Suomen Pankki)

Tavanomaisen korkopolitiikan lisäksi monet keskuspankit ovat finanssikriisin jälkeen ostaneet yritysten ja valtioiden joukkovelkakirjalainoja eli harjoittaneet niin sanottua määrällistä keventämistä. Erityisesti euroalueella keskeisessä roolissa ovat olleet myös pankkien yritys- ja kotitalouslainanantoon kohdennetut luotto-operaatiot.

KTM Olli-Matti Laineen väitöskirja analysoi näiden politiikkatoimien vaikutuksia rahoitusmarkkinoilla sekä reaalitaloudessa. Väitöskirja koostuu kolmesta artikkelista, joista ensimmäinen tutkii rahapolitiikan vaikutuksia osakesijoittajien tuottovaatimuksiin.

Osakkeen arvo on odotettujen osinkojen nykyarvo. Sijoittajien diskonttokorko eli tuottovaatimus koostuu riskittömästä korosta ja riskipreemiosta eli riskin vuoksi vaaditusta tuotosta yli riskittömän koron. Tuottovaatimukset voivat olla erilaisia eri diskonttaushorisonteille.

– Aiemman tutkimuksen perusteella voidaan sanoa yllättävän vähän siitä, miten rahapolitiikka vaikuttaa sijoittajien vaatimiin riskipreemioihin eri diskonttaushorisonteilla. Tulosteni mukaan rahapoliittinen elvytys laskee lyhyen aikavälin riskipreemiota, mutta hieman pitemmän aikavälin preemioihin vaikutus on päinvastainen, Laine kertoo.

Laineen tutkimuksen mukaan rahapoliittisen elvytyksen vaikutus sijoittajien pitkällä aikavälillä keskimäärin vaatimaan riskipreemioon on itse asiassa positiivinen. Elvytys siis saa osakkeet näyttämään osinko-odotuksiin ja valtionlainojen korkoihin nähden edullisilta.

– Tulosten valossa on siten vaikea perustella talousmediassa usein nähtyä väitettä, että keskuspankkielvytys synnyttäisi osakemarkkinoille kuplia, Laine toteaa.

Väitöskirjan toinen artikkeli tarkastelee Euroopan keskuspankin niin sanottujen kohdennettujen pitempiaikaisten jälleenrahoitusoperaatioiden (TLTRO) vaikutuksia pankkien luotonantoon. Tulosten mukaan TLTRO:t lisäsivät pankkien yrityslainanantoa, mutta vaikutuksesta kotitalouslainanantoon ei löydy näyttöä.

– Mielenkiintoinen tulos on myös se, että lainanantoon kohdennetut TLTRO:t eivät ole välittyneet pankkien valtionlainaostoihin toisin kuin ehkä aiemmat kohdentamattomat LTRO:t. TLTRO:t eivät siis ole pahentaneet pankkien ja valtioiden kohtalonyhteyttä, josta puhuttiin paljon eurokriisin aikana.

Kolmas artikkeli tarkastelee perinteisen ohjauskorkopolitiikan vaikutuksia ennen ja jälkeen finanssikriisin. Tulokset viittaavat siihen, että tavanomaisen rahapolitiikan teho hiipui kriisin jälkeen.

– Tämän vuoksi keskuspankki otti perustellusti käyttöön niin sanotut epätavanomaiset toimet eli arvopaperiostot sekä TLTRO:t. Monet viimeaikaiset tutkimukset kertovat, että tavanomaisen rahapolitiikan teho heikkenee korkojen painuessa negatiivisiksi. Tähän viittaa myös vielä keskeneräinen tutkimus, jota työstämme kollegoideni Zuzana Fungáčován ja Eeva Kerolan kanssa, Laine kertoo.

Tamperelaislähtöinen Laine kirjoitti ylioppilaaksi Sammon keskuslukiosta vuonna 2012. Hän valmistui Tampereen yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi taloustiede pääaineenaan vuonna 2018. Laine työskentelee ekonomistina Suomen Pankin Rahapolitiikka- ja tutkimusosastolla. Tätä ennen hän työskenteli maisteriopintojensa ohessa nuorempana tutkijana Palkansaajien tutkimuslaitoksessa (nykyinen Labore).

Kauppatieteiden maisteri Olli-Matti Laineen taloustieteen alaan kuuluva väitöskirja Evidence about the transmission of monetary policy tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 9.9.2022 klo 12 alkaen Paavo Koli -salissa (Pinni A, Kanslerinrinne 1). Vastaväittäjänä toimii professori Juha Junttila Jyväskylän yliopistosta. Kustoksena toimii tohtori Hannu Laurila johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli-Matti Laine
olli-matti.laine@tuni.fi

Kuvat

Olli-Matti Laine (Kuva: Suomen Pankki)
Olli-Matti Laine (Kuva: Suomen Pankki)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Edistynyt valmistusteknologinen innovaatio haastaa huomioimaan koko tuotannon arvoketjun5.10.2022 13:41:45 EEST | Tiedote

Lisäävän valmistuksen – eli teollisen 3D-tulostuksen – leviäminen käyttöön teollisessa ympäristössä ei tarkoita vain yksinkertaista uuden koneen tuloa tuotanto-organisaation toimintaan. Kyseessä on monimutkainen omaksumisen prosessi, joka vaatii tukevia ja täydentäviä innovaatioita useissa arvoketjun paikoissa sekä organisaatioiden välistä yhteistyötä pioneerien tiedon jakamiseksi. Diplomi-insinööri Toni Luomaranta tutkii väitöskirjassaan, miten ja minkälaisen innovaatioiden omaksumisprosessin kautta tuotanto-organisaatiot ottavat käyttöön lisäävän valmistuksen teknologiaa.

Nopea ja kestävä pinnoitusmenetelmä auttaa teollisuutta suojaamaan koneita korroosiolta ja kulumiselta22.9.2022 11:02:57 EEST | Tiedote

Suurnopeuslaserpinnoitus tarjoaa nopean ja ympäristönkin kannalta kestävän tavan suojata metalliseoksia korroosiolta ja korjata vaurioituneita koneenosia. Tämä käy ilmi Tampereen yliopiston tutkimuksesta, joka selvittää lisäksi pinnoitusmenetelmän soveltuvuutta metallien 3D-tulostukseen ja suojaamiseen mikrobeilta. Nopea pinnoitusmenetelmä tuo hyötyä laitteiden ja moottorien valmistukseen ja huoltoon esimerkiksi kaivos- ja puunjalostusteollisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme