Väitös: Rakennussuojelu säilyttää myös tavallisiin rakennuksiin sitoutuneita arvoja ja resursseja

Rakennussuojelu on perinteisesti keskittynyt yksittäisten merkkirakennusten suojeluun. Vuosikymmenten saatossa suojelun näkökulma on kuitenkin laajentunut ja yhä monipuolisempi joukko yhä nuorempia ja arkisempia rakennuksia ja rakennettuja ympäristöjä on päätynyt rakennussuojelun piiriin. Iida Kalakoski tutkii väitöskirjassaan tapausesimerkkien avulla, miten tavallisista rakennuksista tulee suojeltavaa ja varjeltavaa rakennusperintöä.
Samalla kun Kalakoski tarkastelee nykyisen rakennusperintökäsityksemme muutosta ja vaikutuksia rakennettuun ympäristöön, hän valottaa myös rakennuksista käytävän keskustelun merkitystä. Arkipäivän kokemusten perusteella ja julkista keskustelua seuraamalla voimme todeta, että arkkitehtuuri herättää mielipiteitä, jopa tunteita.
– Puhutaan rumista laatikoista, homekouluista, ongelmalähiöistä, ökytaloista ja unelmakodeista, Kalakoski täsmentää.
Jokaiseen rakennukseen, nykyisellään rumaltakin näyttävään, on sitoutunut niin aineellisia kuin aineettomiakin resursseja.
– Ei ole yhdentekevää, miten puhumme rakennetusta ympäristöstä. Sanat, joilla kuvailemme rakennuksia ja rakennusperintöämme vaikuttavat asenteisiin ja niiden myötä haluumme suojella, ylläpitää ja korjata, hän toteaa.
Kestävä kehitys ohjaa yhä vahvemmin säilyttämistä ja suojelua
Aiemmissa tutkimuksissa laajeneva rakennusperintökäsitys on usein nähty yksinomaan haasteena, mutta Kalakoski näkee sen mahdollisuutena tarkastella olemassa olevaa rakennuskantaa sekä materiaalisena että kulttuurisena resurssina. Kestävä kehitys on yhä keskeisempi lähtökohta kaikelle säilyttämiselle ja myös rakennussuojelulle. Laajeneva rakennusperintökäsitys haastaa perinteisen rakennussuojelun käytäntöjä, sillä niiden on mukauduttava monipuolistuvaan kohdejoukkoon.
Kalakosken väitöskirja koostuu neljästä artikkelista, jotka tarkastelevat ensinnäkin rakennusperintökäsityksen laajenemista ja toisaalta laajenemisen mahdollisia vaikutuksia rakennussuojelun käytäntöihin. Kalakoski lähestyy aihettaan sekä tapausesimerkkien että monialaisen tutkimuskirjallisuuden kautta.
Jos rakennusten purkamisesta tai säilyttämisestä tehtävien päätösten yhteydessä sivuutetaan arvoihin ja arvostuksiin liittyvät ajalliset ulottuvuudet, tullaan helposti menettäneeksi jotain sellaista, joka myöhemmin näyttäytyy arvokkaana. Näin on käynyt esimerkiksi puukaupunginosille ja uusrenessanssi- ja jugend-rakennuksille, mutta samoin voi käydä myös nyt purku-uhan alla olevalle nuoremmalle rakennusperinnölle: lähiöille, ostoskeskuksille tai terveyskeskuksille.
– Olemassa olevan rakennuskannan arvojen ymmärtämiseksi tarvitaan asiantuntemusta rakennusperintöprosesseista ja uudenlaista ajattelua säilyttämisen käytännöistä, Kalakoski tiivistää väitöskirjansa ydinsanoman.
Väitöstilaisuus perjantaina 12. toukokuuta
Arkkitehti Iida Kalakosken rakennusperinnön hoidon alaan kuuluva väitöskirja Too much to handle: Architectural conservation in the widening scope of heritage tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Rakennetun ympäristön tiedekunnassa perjantaina 12.5.2023 klo 12 Hervannan kampuksella, Rakennustalon auditoriossa RG202. Vastaväittäjänä toimii professori Thomas Yarrow Durhamin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Olli-Paavo Koponen Tampereen yliopiston Rakennetun ympäristön tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iida Kalakoski
050 366 2583
iida.kalakoski@tuni.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Yhteiskuntaluokittain eriytyvät elämäntyylit myös periytyvät Suomessa5.6.2023 16:07:03 EEST | Tiedote
Väitöstutkimuksessaan Jarmo Kallunki osoittaa yhteiskuntaluokkien mukaisten elämäntyylien periytyvän Suomessa. Aiempi tutkimus on osoittanut, että suomalaisten elämäntyylit eriytyvät yhteiskunnallisen aseman perusteella, mutta Kallunkin mukaan nämä elämäntyylit myös siirtyvät vanhemmilta heidän lapsilleen. Väitöstutkimus laajentaa näkökulmaa yhteiskunnallisten jakojen ja eriarvoisuuksien ylisukupolvisen jatkuvuuden tutkimukseen Suomessa.
Innovatiivinen mobiilisovellus kehittää kaupunkiseutujen pyöräilyä5.6.2023 13:38:06 EEST | Tiedote
Barcelonan yliopiston ympäristötieteiden ja -teknologian instituutin (ICTA-UAB) johtama kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi hiljattain uraauurtavan BiciZen-mobiilisovelluksen sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmälle. Sovelluksen tarkoituksena on edistää kaupunkiseutujen pyöräiltävyyttä ihmisten pyöräilykokemusten kautta. Sovellus kehitettiin viiden yliopiston tutkimusyhteistyönä. Barcelonan ja Tampereen yliopistojen lisäksi projektiin osallistuivat yliopistot Twentestä, Aveirosta ja Dublinista.
Vuorineuvos Paavo V. Suomisen rahasto jakaa vuosittaiset stipendit pitkän matematiikan laudaturin kirjoittaneille2.6.2023 15:18:24 EEST | Tiedote
Tampereen teknillisen yliopiston tukisäätiön rahastoihin kuuluva Vuorineuvos Paavo V. Suomisen rahasto palkitsee vuosittain stipendillä Tampereen kaupunkiseudun lukioissa pitkän matematiikan laudaturin kirjoittaneita ylioppilaita. Tänä keväänä stipendejä jaetaan 94 kappaletta.
Digitaalisesta kaksosesta apuväline yksilölliseen ja ennaltaehkäisevään akuutin myeloidisen leukemian lääkehoitoon2.6.2023 11:33:29 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston professorit Olli Yli-Harja ja Frank Emmert-Streib työskentelevät tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on luoda ensimmäinen akuutin myeloidisen leukemian digitaalinen kaksonen (engl. Acute Myeloid Leukaemia Digital Twin, lyhennettynä AML-DT). Kyseessä on potilaan sairauden virtuaalinen ja yksilöllinen mallinnos, jonka avulla potilaat ja heidän lääkärinsä voivat yhdessä selvittää hoitomahdollisuuksia. Hankkeen löydöksiä voi olla tulevaisuudessa mahdollista hyödyntää muiden sairauksien hoidossa ja yleisterveyden ylläpitämisessä sekä monilla eri sovellusaloilla, kuten tuotantotekniikassa ja ilmastontutkimuksessa.
Pedaforum 2023 pohtii kestävää korkeakoulupedagogiikan kulttuuria2.6.2023 10:45:18 EEST | Tiedote
Pedaforumin läpileikkaavia teemoja ovat kestävyys ja kansainvälisyys, kun vuosittain kongressi kokoontuu jakamaan kokemuksia hyvistä käytännöistä ja tietoa korkeakoulupedagogisesta tutkimuksesta. Korkeakoulupedagogiikan päivät järjestetään Tampereella Hervannassa. Osallistujia on tulossa yli 600.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme