Tampereen yliopisto

Väitös: Rasvakudoksen kantasolut edistävät aivohalvauksesta palautumista solu- ja eläinmalleissa

Jaa

Kantasolut ovat lupaava hoitomuoto sairauksiin, joihin ei ole vielä tehokasta hoitomuotoa, kuten aivohalvaukseen. Miia Juntunen selvitti väitöskirjatutkimuksessaan rasvakudoksen kantasoluterapian turvallisuutta ja tehokkuutta aivohalvauksesta palautumisessa sekä solu- että eläinmallein. Tulokset osoittivat, että rasvakudoksen kantasoluterapia edisti aivohalvauksesta palautumista.

Rasvakudoksen kantasolut ovat monikykyisiä kantasoluja, joiden määrää on helppo lisätä laboratoriossa soluhoitoja varten. Filosofian maisteri Miia Juntunen havaitsi väitöskirjatutkimuksessaan, että rasvakudoksen kantasolut vähensivät hermosolujen solukuolemaa ja lisäsivät niiden jakaantumista aivohalvauksen soluviljelymallissa.

Väitöskirjassa tutkittiin myös kantasoluterapian ja kuntoutuksen yhteisvaikutusta rotan palautumiseen aivohalvauksesta. Kuntoutus toteutettiin virikeympäristön avulla.

– Aivohalvauksen eläinmallissa rasvakudoksen kantasolut ja kuntoutus lisäsivät rottien raajojen käyttöä sensomotorisissa testeissä kohtalaisesti. Käyttäytymistestien mukaan yhdistelmäterapia vielä tehosti aivohalvauksesta palautumista, Juntunen kertoo.

Tutkimuksessa selvitettiin myös yhdistelmäterapian vaikutusmekanismeja, mutta havaittu palautuminen ei johtunut testatuista mekanismeista. Lisäksi kliinisten kokeiden tulokset, joissa rasvakudoksen kantasoluterapian tehokkuutta olisi testattu, puuttuvat vielä. Juntusen mukaan aihetta onkin syytä tutkia lisää, jotta soluterapian tehokkuus ja vaikutusmekanismit saadaan selville.

Luovuttajan paino näkyy kantasolujen ominaisuuksissa

Juntunen selvitti väitöskirjatutkimuksessaan myös luovuttajan painon vaikutusta rasvakudoksen kantasolujen ominaisuuksiin. Tutkimusaineistona käytettiin eripainoisilta identtisiltä kaksospareilta eristettyjä rasvakudoksen kantasoluja. Tutkimuksessa luovuttajan paino vaikutti joihinkin kantasolujen ominaisuuksiin: luovuttajan korkeampi paino esimerkiksi lisäsi rasvaerilaistumista ja vähensi rasvakudoksen kantasolujen kykyä lisätä verisuonitusta.

– Kantasolujen luovuttajan piirteillä, kuten iällä, sukupuolella ja painoindeksillä, on tutkitusti vaikutusta rasvakudoksen kantasolujen ominaisuuksiin. Ne voivat puolestaan vaikuttaa kantasoluterapioiden tehokkuuteen. Tutkimukseni perusteella solujen luovuttajan paino tulisikin huomioida kantasoluhoitoja suunniteltaessa, Juntunen toteaa.

Rasvakudoksen kantasoluja lisätään laboratoriossa ennen kantasoluhoitoja. Tähän käytetään yleisesti eläinperäisiä ainesosia, joita ei kuitenkaan suositella potilaskäyttöön. Juntunen kehitti tutkimuksessaan eläinperäisistä aineista ja seerumeista vapaat kasvatusolosuhteet rasvakudoksen kantasolujen kasvatukseen soluviljelmissä. Tulosten mukaan kantasolut säilyttivät ominaisuutensa, ja ne jakaantuivat seerumi- ja eläinvapaissa kasvatusolosuhteissa jopa tehokkaammin kuin perinteisissä seerumia sisältävissä olosuhteissa.

Miia Juntunen on kotoisin Pieksämäeltä. Hän jatkaa väitöksen jälkeen tutkijana Tampereen yliopiston Aikuisen kantasolujen tutkimusryhmässä.

Filosofian maisteri Miia Juntusen solu- ja kudosteknologian alaan kuuluva väitöskirja Development of adipose-derived stromal/stem cell–based therapies: Effects of donor weight and culture conditions on cell characteristics and testing the efficacy in stroke models tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 19.8.2022 klo 12.00 keskustakampuksella, Päätalon luentosalissa D11 (Kalevankatu 4, 33100 Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Terhi Heino Turun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Susanna Miettinen lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miia Juntunen
miia.juntunen@tuni.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Nopea ja kestävä pinnoitusmenetelmä auttaa teollisuutta suojaamaan koneita korroosiolta ja kulumiselta22.9.2022 11:02:57 EEST | Tiedote

Suurnopeuslaserpinnoitus tarjoaa nopean ja ympäristönkin kannalta kestävän tavan suojata metalliseoksia korroosiolta ja korjata vaurioituneita koneenosia. Tämä käy ilmi Tampereen yliopiston tutkimuksesta, joka selvittää lisäksi pinnoitusmenetelmän soveltuvuutta metallien 3D-tulostukseen ja suojaamiseen mikrobeilta. Nopea pinnoitusmenetelmä tuo hyötyä laitteiden ja moottorien valmistukseen ja huoltoon esimerkiksi kaivos- ja puunjalostusteollisuudessa.

Väitös: Voidaanko sijoittajien välistä tiedonvaihtoa havaita osakemarkkinadatasta?15.9.2022 09:55:28 EEST | Tiedote

Saadakseen parempia tuottoja osakemarkkinoilta sijoittajat etsivät tietoa eri lähteistä. Julkisten tiedotteiden lisäksi henkilökohtaisilla yhteyksillä muihin sijoittajiin voi olla suuri merkitys sijoituspäätöksille ja markkinoiden hinnan muodostumiselle. Sosiaalisten kontaktien merkityksen tarkastelussa sijoitustiedon välityksessä haasteena on se, että sijoittajien välinen tiedonvaihto ei ole suoraan havaittavissa. Diplomi-insinööri Margarita Baltakienė, tutkii väitöskirjassaan sijoittajien käyttäytymistä sijoittajaverkostojen näkökulmasta.

Kutsu: Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivillä puhuttavat medioitu vuorovaikutus, viestintä terveydenhuollossa sekä tieteellisen ajattelun kehittyminen13.9.2022 14:39:38 EEST | Tiedote

Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivät Tampereella 30.9.–1.10. kerää paikalle vuorovaikutuksen tutkijoita, opettajia ja kehittäjiä kuuntelemaan ja keskustelemaan työ- ja yksityiselämän vuorovaikutustilanteista. Osallistujat pääsevät tutustumaan esimerkiksi Tampereen yliopiston TAJU-hankkeeseen, jossa tutkitaan viestinnän ja journalistiikan opiskelijoiden tieteellisen ajattelun kehittymistä. Tilaisuudessa julkistetaan Vuoden vuorovaikutusteko -kunniamaininnan ja Gradupalkinnon saajat vuonna 2022.

Väitös: Rahapolitiikka muuttaa osakemarkkinoiden hinnoittelua8.9.2022 13:44:53 EEST | Tiedote

Keskuspankit toteuttavat rahapolitiikkaa nykyään useita eri työkaluja hyödyntäen. KTM Olli-Matti Laineen väitöskirja tarkastelee empiirisesti Euroopan keskuspankin eri politiikkatyökalujen vaikutuksia osakemarkkinoihin, pankkien lainanantoon sekä reaalitalouteen. Tulokset osoittavat muun muassa, että rahapolitiikan vaikutus osakkeiden hinnoitteluun ei ole niin yksioikoinen kuin yleisesti uskotaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme