Tampereen yliopisto

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi

Jaa
YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.
Nina Savela (kuva: Janne Savela).
Nina Savela (kuva: Janne Savela).

Edistyneitä teknologisia ratkaisuja on kehitetty viime vuosina koteihin. Samalla työelämässä on siirrytty hyödyntämään yhä vuorovaikutteisempia robotteja. Ihmiset tulevat kohtaamaan robotteja työpaikoillaan yhä useammin tulevina vuosina. Vaikka työntekijöiden ei tarvitsisi pelätä tulevansa korvatuksi roboteilla, lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa asettaa uusia sosiaalipsykologisia vaatimuksia henkilöstölle.

Nina Savela tarkastelee artikkeliväitöskirjassaan asennoitumista robotteihin työelämässä ryhmien välisten uhkien näkökulmasta. Väitöskirjassa tutkittiin, minkälaisia tunnelatauksia robotteihin tai robottikollegoihin liitetään sekä miten ennakkoluulot robotteja kohtaan syntyvät. Väitöskirjan tutkimusartikkeleissa hyödynnettiin koeasetelmia, suurta sosiaalisen median aineistoa ja pitkittäiskyselyaineistoa, joista Savela tarkasteli robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita.

Väitöskirjan tulokset osoittavat, että suhtautuminen robottien käyttöönottoon työelämässä ei ole kokonaisuudessaan kielteistä. Ennakkoluuloja esiintyi kuitenkin erityisesti silloin, kun robotit esiteltiin sosiaalisina toimijoina kuten työntekijöinä tai kollegoina. 

– Robotista puhuminen kollegana sisältää oletuksia sosiaalisesta toimijuudesta ja valta-asemasta, joka näyttäisi uhkaavan ihmisten identiteettiä ja autonomiaa, Savela toteaa.

– Voimakkaampi ennakkoluulo robottitiimiläisiä kohtaan osoittaa, että uhka koetaan sitä suuremmaksi, mitä tiiviimpi robotin kanssa jaettu sosiaalinen ryhmä on.

Robottien hyödyntämiseen työvälineinä suhtauduttiin myönteisemmin. Työelämässä hyvin pärjäävät työntekijät näkivät robottityövoiman suurempana uhkana, mutta työelämään kyynistyneille robotit näyttäytyivät jopa helpotuksena.

– Työpaikkojen robotisoinnissa tulee kiinnittää huomiota siihen, miten roboteista puhutaan ja millaisia sosiaalisia rooleja ja valta-asemia niille annetaan suhteessa ihmisiin, Savela sanoo.

Kyynistyneiden työntekijöiden lisäksi robotteihin kohdistuvissa ennakkoasenteissa oli havaittavissa myönteinen trendi yleisemmin koronapandemian aikana. Savelan tutkimuksen mukaan tämä osoittaa, että robottien käyttöönotto työpaikoilla on tervetullutta silloin, kun siihen löytyy myös työntekijöitä hyödyttävä tarve.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Nina Savelan sosiaalipsykologian alaan kuuluva väitöskirja Ready for Robot Colleagues? Affective Attitudes and Prejudice Toward Sharing the Work Domain with Robots tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa keskiviikkona 22.6.2022 kello 16 alkaen. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Lionel Robert Michiganin yliopistosta. Kustoksena toimii sosiaalipsykologian professori Atte Oksanen.

Väitöstilaisuus toteutetaan virtuaalisesti ja sitä voi seurata vain etäyhteydellä (Zoom meeting ID 648 5720 3939)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nina Savela
nina.savela@tuni.fi

Kuvat

Nina Savela (kuva: Janne Savela).
Nina Savela (kuva: Janne Savela).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Juurtunut ikäsyrjintä hankaloittaa työttömien pääsyä takaisin työelämään19.3.2024 09:49:20 EET | Tiedote

Aika ajoin pinnalle nousee uutinen ikäsyrjinnästä työmarkkinoilla. Väitöskirjatutkija Katri Keskiselle aihe on hyvinkin tuttu, sillä hän on tutkinut yli 50-vuotiaana työttömäksi jääneiden työnhakua ja työurapäätöksiä laadullisen seurannan keinoin. Tutkimus perustuu Tampereen yliopiston Kohti Kaksitahti-Suomea -hankkeeseen, jossa seurattiin yt-neuvotteluiden yhteydessä työttömäksi jääneiden postilaisten elämää vuosina 2015–2018. – Urapolkuja ja -historioita on ollut monenmoisia. Missä suurin osa eläkeiän saavuttaneista käytti mahdollisuutta pehmittääkseen laskua eläkepäiviin, eläkeiän alle jääneillä valinta oli monimutkaisempi. Osa työllistyi heti, osa löysi uuden kutsumuksen toiselta alalta ja osa kohtasi hankaluuksia työnhaussa, Keskinen toteaa. Keskisen mukaan tutkimuksessa ei ollut havaittavissa selkeitä eroja koulutuksen tai sukupuolen perusteella. Ikä kuitenkin nousi esiin ongelmallisena tekijänä, sillä moni työnhakija koki sen esteekseen. Ikäsyrjintä saa juurensa ageismista, käsi

Väitös: Simulointi ennustaa puuvälipohjan askelääneneristävyyden14.3.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Rakennusakustiikan alaan kuuluvassa väitöskirjassaan diplomi-insinööri Jesse Lietzén tutki puuvälipohjien askelääneneristävyyden laskennallista ennustamista tutkimuksen ja tuotekehityksen näkökulmasta. Keskeinen osa tutkimusta oli selvittää askelääneneristävyyden mittauksissa käytetyn vakioäänilähteen eli askeläänikojeen toimintaa puuvälipohjilla ja muodostaa menettely tämän aiheuttaman iskuvoimaherätteen ennustamiseksi elementtimenetelmää (FEM) hyödyntäen. Lietzén sovelsi tätä edelleen kokonaisen puuvälipohjan askelääneneristävyyden ennustamisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye