Tampereen yliopisto

Väitös: Sairaalalle uusien implanttien käyttöönotto voi johtaa komplikaatioiden yleistymiseen lonkan tekonivelkirurgiassa

Jaa
Lonkan tekonivelkirurgiassa oikeanlaisten komponenttien käyttö on keskeistä leikkauksen onnistumisen kannalta. Lääketieteen lisensiaatti Oskari Pakarinen tutki väitöskirjassaan kilpailutusprosessin seurauksena leikkauksissa käytettävien komponenttien vaihtumisen vaikutusta tekonivelen sijoiltaanmenojen eli luksaatioiden ja periproteettisten eli implantin välittömässä läheisyydessä tapahtuvien murtumien yleisyyteen. Lisäksi väitöskirjassa perehdyttiin luksaatioiden ehkäisyyn.
Oskari Pakarinen. Kuva: Julianna Pakarinen
Oskari Pakarinen. Kuva: Julianna Pakarinen

Suomessa tehdään vuosittain yli 10 000 lonkan ensitekonivelleikkausta, ja maailmanlaajuisesti yli miljoona potilasta vuodessa saa uuden lonkan tekonivelen.

Leikkaustulokset ovat pääosin hyviä, mutta muutamalla prosentilla potilaista ilmenee vakavia komplikaatioita, kuten luksaatio tai reisiluun periproteettinen murtuma. Nämä komplikaatiot vaativat usein hoidoksi uusintaleikkauksen, jonka toiminnallinen tulos voi jäädä ensileikkausta heikommaksi, ja joka on yhteiskunnalle huomattavan kallis hoitomuoto. Komplikaatioiden ennaltaehkäisyn roolia ei siksi voi liikaa korostaa.

Euroopan Unionin alueella julkisesti rahoitetuilla sairaaloilla on velvollisuus kilpailuttaa tekonivelleikkauksissa käytetyt komponentit säännöllisesti. Tamperelaisessa Tekonivelsairaala Coxassa lonkan tekonivelleikkauksissa käytettävät komponentit vaihdettiin toisen valmistajan malleihin kilpailutusprosessin seurauksena vuonna 2016. Uusien implanttimallien käyttöönoton myötä tekonivelkirurgit alkoivat epäillä komplikaatioiden yleistymistä, ja epäilyn paikkansa pitävyyttä päätettiin selvittää tieteellisen tutkimuksen keinoin.

Pakarisen väitöskirjatyössä todettiin, että Coxassa uutena käyttöön otettuun kuppikomponenttiin liittyi aiemmin käytettyä mallia suurempi luksaatioriski, ja havaittiin myös keino luksaatioiden ehkäisemiseksi: korkeareunaisemman kupin sisäosan eli linerin käyttö leikkauksissa. Reisiluun periproteettinen murtuma oli yleisin varhaisen uusintaleikkauksen syy Coxassa käytetyillä sementtikiinnitteisillä varsilla, ja uutena käyttöön otettuun varsimalliin liittyi kohonnut uusintaleikkauksen riski aiemmin käytössä olleeseen malliin verrattuna.

– Coxassa onkin siirrytty pääosin käyttämään toisen tyyppistä sementtikiinnitteistä varsimallia, Pakarinen kertoo.

Väitöskirjatutkimuksen perusteella kilpailutusprosessin ja komponenttien vaihtamisen seurauksena saattaa ilmetä aiempaa enemmän varhaisia komplikaatioita, vaikka käytettäisiin tunnettuja ja hyvin tutkittuja komponentteja.

– Komponenttien pakolliselle kilpailutukselle on hyvät perusteet, sillä se on pitkällä aikavälillä johtanut yhteiskunnalle koituvien kustannusten laskuun ja oletettavasti myös luotettavampien implanttien suosimiseen, Pakarinen sanoo.

– Kilpailutusprosessin vaikutusta leikkaustuloksiin on kuitenkin tutkittu aiemmin vähäisesti, vaikka ainakin eurooppalaisissa sairaaloissa komponenttien säännöllinen vaihtaminen lienee yleistä. Väitöskirjassani pohditaankin toimintamalleja, joiden avulla varhaisten komplikaatioiden riski minimoitaisiin jatkossa komponenttien vaihtamisen yhteydessä.

Oskari Pakarinen on valmistunut lääkäriksi Tampereen yliopistosta 1.4.2022.

Lääketieteen lisensiaatti Oskari Pakarisen ortopedian ja traumatologian alaan kuuluva väitöskirja Complications after the Introduction of Well-Documented Components in Primary Total Hip Arthroplasty tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 20.5.2022 klo 12 alkaen Arvo-rakennuksen auditoriossa F115, osoitteessa Arvo Ylpön katu 34. Vastaväittäjänä toimii dosentti Hannu Miettinen Itä-Suomen yliopistosta. Kustoksena toimii professori Ville Mattila Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oskari Pakarinen
oskari.pakarinen@tuni.fi

Kuvat

Oskari Pakarinen. Kuva: Julianna Pakarinen
Oskari Pakarinen. Kuva: Julianna Pakarinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Kutsu medialle: Kansainvälinen internet-konferenssi EuroDIG saapuu Tampereelle 19.–21.6.20237.6.2023 13:01:01 EEST | Tiedote

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä EuroDIG-konferenssi toivottaa tervetulleeksi kaikki internetistä kiinnostuneet. EuroDIG:n teemana on tänä vuonna Internet in troubled times: risk, resilience and hope. Tapahtuma esittelee osallistujilleen internetin ajankohtaiset uhat ja mahdollisuudet sekä tuo saataville uusinta tutkimustietoa internetistä. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille.

Väitös: Innovaatiopolitiikka hukkasi suuntansa 2010-luvulla ja siirtymä biotalouteen on tavoitteita jäljessä7.6.2023 11:14:55 EEST | Tiedote

FM Valtteri Laasonen analysoi väitöstutkimuksessaan biotalouden innovaatiotoimintaan liittyviä kyvykkyyksiä ja niitä tukevaa innovaatiopolitiikkaa Suomessa. Tutkimus osoittaa, että Suomen innovaatiopolitiikka ajautui kriisiin 2010-luvulla ja biotaloudelle asetetut kansalliset tavoitteet ovat karanneet kauas. Siirtymän edellyttämien kyvykkyyksien eli osaamisten ja taitojen muodostaman kokonaisuuden pitkäjänteinen kehittäminen ei ole saanut riittävästi huomiota.

Väitös: Psykiatrisia häiriöitä ja päihdeongelmia on tärkeää hoitaa samanaikaisesti7.6.2023 10:10:12 EEST | Tiedote

Kun potilaalla todetaan sekä psykiatrinen että päihteiden käyttöön liittyvä häiriö, puhutaan kaksoisdiagnoosista tai kaksoishäiriöstä. Kaksoishäiriöt ovat tavallisia ja niiden hoitoon liittyy monitahoisia haasteita. Väitöskirjassaan LL Kaisa Luoto tarkastelee kaksoishäiriöiden hoitoa psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa. Tutkimuksen erityisenä teemana on masennuksen hoito silloin, kun potilaalla on lisäksi runsasta alkoholin käyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme