Tampereen yliopisto

Väitös: Sosioekonomisen aseman vaikutus äitiys- ja lapsiterveyteen Jemenin maaseudulla

Jaa

Useimmissa matalan tulotason ja keskitulotason maissa terveydenhuollon epäoikeudenmukaisuus on räikeintä äitiys- ja lapsineuvolapalveluissa. Jemenissä näiden palveluiden kehittäminen on keskeinen kansanterveydellinen haaste. Vaikka äitiys- ja lapsiterveyttä mittaavien indeksien (MCH) perusteella kehitystä on tapahtunut, se on jäänyt vähäiseksi.

Abdullah Alosaimi (kuva: Garisah Ashomili)
Abdullah Alosaimi (kuva: Garisah Ashomili)

Abdullah Alosaimi tutki väitöskirjassaan äidin sosioekonomisen aseman yhteyttä äitiys- ja lapsiterveyteen sekä neuvolapalvelujen käyttöön Jemenin maaseudulla.

Tutkimuksessa analysoidaan tietoja, joita kerättiin laajan kotitalouksien poikkileikkaustutkimuksen avulla 15–49-vuotiailta jemeniläisnaisilta vuosina 2008–2009. Poikkileikkaustutkimuksen rahoitti ja organisoi lastenjärjestö Unicef.

Alosaimi kehitti kolme sosioekonomista indeksiä kuvaamaan hedelmällisessä iässä olevien jemeniläisnaisten tilannetta. Indekseistä yksi mittaa varallisuutta, toinen koulutusastetta ja kolmas asumisen laatua.

Tutkimuksen mukaan sosioekonomisella asemalla on yhteys merkittäviin vaihteluihin siinä, kuinka yleisiä niin spontaanit abortit kuin kohtu- ja kätkytkuolemat ovat. Tutkimuksen perusteella sosioekonominen asema vaikuttaa myös raskaudenehkäisyyn ja ehkäisyvälineiden käyttöön sekä siihen, kääntyykö ammattitaitoisen synnytysneuvojan puoleen ja käyttääkö neuvolapalveluita.

– Tutkimustulokset osoittavat selvästi, että pienituloiset ja matalasti koulutetut naiset tarvitsevat mitä suuremmissa määrin kunnollisesti järjestettyjä terveyspalveluita. Lisäämällä terveysneuvontaa voitaisiin myös vaikuttaa äitiys- ja lapsiterveyteen, Alosaimi toteaa.

Tutkimuksen yksi alkuoletuksista oli, että sosioekonomisten indeksien ja äitiyskuolleisuuden välillä vallitsisi voimakas yhteys. Tällaista yhteyttä tutkimus ei kuitenkaan löytänyt. Sosioekonomisia tekijöitä enemmän äitiyskuolleisuuteen saattaisivat vaikuttaa synnytyshoidon standardit. Korkeatasoisen äitiyshoidon tarjoaminen voikin olla lopulta avainasemassa äitiyskuolleisuuden vähentämisessä.

Alosaimi tutki myös, missä määrin naisten sukuelinten silpomista esiintyy Jemenissä. Tulokset viittaavat merkittävään eriarvoisuuteen väestöryhmien välillä. Lisäksi vanhemmat naiset ovat nuoria useammin ympärileikattuja. Silpominen vaikuttaa siis olevan harvinaisempaa nuorilla naisilla, mikä kielii paitsi myönteisestä kehityksestä Jemenissä myös yhteiskunnallisesta muutoksesta varsinkin nuorten naisten keskuudessa.

Väitöskirjan lähestymistavat ja löydökset auttavat kehittämään oikeansuuntaisia toimintamalleja, joilla on mahdollistaa vähentää sosioekonomisen aseman kielteistä vaikutusta äitiys- ja lapsiterveyteen ja neuvolapalvelujen käyttöön.

– Politiikan tasolla on syytä kiinnittää huomiota väitöskirjassa esitettyihin havaintoihin silpomisesta ja sen edelleen korkeasta esiintyvyydestä Jemenissä. Investoinnit tyttöjen koulutukseen ja naisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen ovat keinoja, joilla silpomista voidaan vähentää, Alosaimi sanoo.

Master of Science (public health) Abdullah Alosaimin epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja An Epidemiological Study of Women and Children’s Health in Yemen with Special Reference to Socioeconomic Determinants: Subnational household survey conducted in Yemen tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa keskiviikkona 31. elokuuta 2022 klo 12 alkaen. Väitöstilaisuus on Arvo-rakennuksen Visakorpi-auditoriossa (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Reija Klemetti Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Pekka Nuorti Tampereen yliopistosta.

Kuva: Garisah Ashomili

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Abdullah Alosaimi
abdullah.alosaimi@tuni.fi

Kuvat

Abdullah Alosaimi (kuva: Garisah Ashomili)
Abdullah Alosaimi (kuva: Garisah Ashomili)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Nopea ja kestävä pinnoitusmenetelmä auttaa teollisuutta suojaamaan koneita korroosiolta ja kulumiselta22.9.2022 11:02:57 EEST | Tiedote

Suurnopeuslaserpinnoitus tarjoaa nopean ja ympäristönkin kannalta kestävän tavan suojata metalliseoksia korroosiolta ja korjata vaurioituneita koneenosia. Tämä käy ilmi Tampereen yliopiston tutkimuksesta, joka selvittää lisäksi pinnoitusmenetelmän soveltuvuutta metallien 3D-tulostukseen ja suojaamiseen mikrobeilta. Nopea pinnoitusmenetelmä tuo hyötyä laitteiden ja moottorien valmistukseen ja huoltoon esimerkiksi kaivos- ja puunjalostusteollisuudessa.

Väitös: Voidaanko sijoittajien välistä tiedonvaihtoa havaita osakemarkkinadatasta?15.9.2022 09:55:28 EEST | Tiedote

Saadakseen parempia tuottoja osakemarkkinoilta sijoittajat etsivät tietoa eri lähteistä. Julkisten tiedotteiden lisäksi henkilökohtaisilla yhteyksillä muihin sijoittajiin voi olla suuri merkitys sijoituspäätöksille ja markkinoiden hinnan muodostumiselle. Sosiaalisten kontaktien merkityksen tarkastelussa sijoitustiedon välityksessä haasteena on se, että sijoittajien välinen tiedonvaihto ei ole suoraan havaittavissa. Diplomi-insinööri Margarita Baltakienė, tutkii väitöskirjassaan sijoittajien käyttäytymistä sijoittajaverkostojen näkökulmasta.

Kutsu: Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivillä puhuttavat medioitu vuorovaikutus, viestintä terveydenhuollossa sekä tieteellisen ajattelun kehittyminen13.9.2022 14:39:38 EEST | Tiedote

Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivät Tampereella 30.9.–1.10. kerää paikalle vuorovaikutuksen tutkijoita, opettajia ja kehittäjiä kuuntelemaan ja keskustelemaan työ- ja yksityiselämän vuorovaikutustilanteista. Osallistujat pääsevät tutustumaan esimerkiksi Tampereen yliopiston TAJU-hankkeeseen, jossa tutkitaan viestinnän ja journalistiikan opiskelijoiden tieteellisen ajattelun kehittymistä. Tilaisuudessa julkistetaan Vuoden vuorovaikutusteko -kunniamaininnan ja Gradupalkinnon saajat vuonna 2022.

Väitös: Rahapolitiikka muuttaa osakemarkkinoiden hinnoittelua8.9.2022 13:44:53 EEST | Tiedote

Keskuspankit toteuttavat rahapolitiikkaa nykyään useita eri työkaluja hyödyntäen. KTM Olli-Matti Laineen väitöskirja tarkastelee empiirisesti Euroopan keskuspankin eri politiikkatyökalujen vaikutuksia osakemarkkinoihin, pankkien lainanantoon sekä reaalitalouteen. Tulokset osoittavat muun muassa, että rahapolitiikan vaikutus osakkeiden hinnoitteluun ei ole niin yksioikoinen kuin yleisesti uskotaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme