Oulun yliopisto

Väitös: Suomi on japaninsuomalaiselle tunteiden ilmaisun kieli

Jaa

Väitöskirjassa tutkitaan, minkälaisia rooleja ja tehtäviä japaninsuomalaiset antavat eri kielille – suomelle, japanille ja englannille. Tutkimus osoittaa, että liikkuvaisella nykysiirtolaisella kielten työnjaot ovat melko selkeitä. Suomi on tunteiden ilmaisun kieli, mutta muut kielet saavat selkeästi enemmän välineellisiä tehtäviä.

Liisa-Maria Lehto
Liisa-Maria Lehto

Aineistona tutkimuksessa on japaninsuomalaisten haastatteluja ja parikeskusteluja, jotka on analysoitu korpusavusteisen diskurssianalyysin menetelmällä. Työn taustalla vaikuttavat teoriat siirtolaisuudesta, monikielisyydestä sekä kieli-identiteeteistä ja -ideologioista.

Analyysissa kävi ilmi, että japaninsuomalaisten kielellinen tilanne vaikuttaa diskursseihin: ensinnäkin muuttuvaisessa elämäntilanteessa myös käsitykset kielistä muuttuvat. Toiseksi kuitenkin kielen – erityisesti suomen kielen – merkitys yksilölle pysyy muuttumattomana, vaikka muutetaan tuhansien kilometrien päähän Suomesta.

Filosofian maisteri Liisa-Maria Lehto väittelee Oulun yliopistossa lauantaina 19.5.2018. Suomen kielen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Japan Finns' ways of talking about languages – corpus assisted discourse analysis (Korpusavusteinen diskurssianalyysi japaninsuomalaisten kielipuheesta). Vastaväittäjänä toimii dosentti Riikka Länsisalmi Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Harri Mantila. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Keckmaninsalissa (HU106) klo 12.00.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot: liisa-maria.lehto@oulu.fi

Kuvat

Liisa-Maria Lehto
Liisa-Maria Lehto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

SECREDAS-hanke kehittää varmoja ja turvallisia automaattisia järjestelmiä25.6.2018 09:37Tiedote

Uudessa laajassa eurooppalaisessa SECREDAS-hankkeessa rakennetaan referenssiarkkitehtuuria varmoille ja turvallisille automaattisille järjestelmille. Hankkeessa keskitytään autoteollisuuteen, raideliikenteeseen ja yksilölliseen terveydenhoitoon. Niissä kaikissa edellytetään korkeaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta, ja niihin kuuluvia teknologioita ovat muun muassa tutkajärjestelmät sekä ajoneuvon ja infrastruktuurin väliset ja ajoneuvojen sisäiset verkot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme