Oulun yliopisto

Väitös: Suomi on japaninsuomalaiselle tunteiden ilmaisun kieli

Jaa

Väitöskirjassa tutkitaan, minkälaisia rooleja ja tehtäviä japaninsuomalaiset antavat eri kielille – suomelle, japanille ja englannille. Tutkimus osoittaa, että liikkuvaisella nykysiirtolaisella kielten työnjaot ovat melko selkeitä. Suomi on tunteiden ilmaisun kieli, mutta muut kielet saavat selkeästi enemmän välineellisiä tehtäviä.

Liisa-Maria Lehto
Liisa-Maria Lehto

Aineistona tutkimuksessa on japaninsuomalaisten haastatteluja ja parikeskusteluja, jotka on analysoitu korpusavusteisen diskurssianalyysin menetelmällä. Työn taustalla vaikuttavat teoriat siirtolaisuudesta, monikielisyydestä sekä kieli-identiteeteistä ja -ideologioista.

Analyysissa kävi ilmi, että japaninsuomalaisten kielellinen tilanne vaikuttaa diskursseihin: ensinnäkin muuttuvaisessa elämäntilanteessa myös käsitykset kielistä muuttuvat. Toiseksi kuitenkin kielen – erityisesti suomen kielen – merkitys yksilölle pysyy muuttumattomana, vaikka muutetaan tuhansien kilometrien päähän Suomesta.

Filosofian maisteri Liisa-Maria Lehto väittelee Oulun yliopistossa lauantaina 19.5.2018. Suomen kielen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Japan Finns' ways of talking about languages – corpus assisted discourse analysis (Korpusavusteinen diskurssianalyysi japaninsuomalaisten kielipuheesta). Vastaväittäjänä toimii dosentti Riikka Länsisalmi Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Harri Mantila. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Keckmaninsalissa (HU106) klo 12.00.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot: liisa-maria.lehto@oulu.fi

Kuvat

Liisa-Maria Lehto
Liisa-Maria Lehto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme