Oulun yliopisto

Väitös: Suomi on japaninsuomalaiselle tunteiden ilmaisun kieli

Jaa

Väitöskirjassa tutkitaan, minkälaisia rooleja ja tehtäviä japaninsuomalaiset antavat eri kielille – suomelle, japanille ja englannille. Tutkimus osoittaa, että liikkuvaisella nykysiirtolaisella kielten työnjaot ovat melko selkeitä. Suomi on tunteiden ilmaisun kieli, mutta muut kielet saavat selkeästi enemmän välineellisiä tehtäviä.

Liisa-Maria Lehto
Liisa-Maria Lehto

Aineistona tutkimuksessa on japaninsuomalaisten haastatteluja ja parikeskusteluja, jotka on analysoitu korpusavusteisen diskurssianalyysin menetelmällä. Työn taustalla vaikuttavat teoriat siirtolaisuudesta, monikielisyydestä sekä kieli-identiteeteistä ja -ideologioista.

Analyysissa kävi ilmi, että japaninsuomalaisten kielellinen tilanne vaikuttaa diskursseihin: ensinnäkin muuttuvaisessa elämäntilanteessa myös käsitykset kielistä muuttuvat. Toiseksi kuitenkin kielen – erityisesti suomen kielen – merkitys yksilölle pysyy muuttumattomana, vaikka muutetaan tuhansien kilometrien päähän Suomesta.

Filosofian maisteri Liisa-Maria Lehto väittelee Oulun yliopistossa lauantaina 19.5.2018. Suomen kielen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Japan Finns' ways of talking about languages – corpus assisted discourse analysis (Korpusavusteinen diskurssianalyysi japaninsuomalaisten kielipuheesta). Vastaväittäjänä toimii dosentti Riikka Länsisalmi Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Harri Mantila. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Keckmaninsalissa (HU106) klo 12.00.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot: liisa-maria.lehto@oulu.fi

Kuvat

Liisa-Maria Lehto
Liisa-Maria Lehto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto sai 6,6 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseen17.5.2019 10:30:27 EESTTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Oulun yliopisto sai yhteensä 6,6 miljoonaa euroa digitaalisen terveyden, epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotalouden sekä suurten data-aineistojen matemaattisen analyysin ja tekoälyn tutkimuksen vahvistamiseen. Nelivuotisella rahoituksella tuetaan yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä ja korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista.

Vuoden Alumni on Metsäntutkimuslaitoksen pitkäaikainen ylijohtaja, FT Hannu Raitio13.5.2019 12:45:00 EESTTiedote

Filosofian tohtori Hannu Raitio on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2019. Oulun Yliopistoseura ry julkisti nimityksen Oulun yliopistopäivän alumnijuhlassa 13.5.2019. Valinnan perusteena on Raition merkittävä ura luonnonvarojen, erityisesti metsien tutkijana sekä Metsäntutkimuslaitoksen johto- ja kehittämistehtävissä. Hän on valmistunut Oulun yliopistosta filosofian kandidaatiksi vuonna 1976, ja filosofian tohtoriksi hän väitteli Oulun yliopistossa vuonna 1990. Hänen erityisalansa on kasviekologia.

Virtuaalilasien kehittäjä Steven LaValle valitsi Oulun yliopiston10.5.2019 07:28:00 EESTTiedote

Onnistunut virtuaalitodellisuus edellyttää saumatonta yhteistyötä tekniikan ja ihmiskokemuksen välillä. Steven LaValle, kuuluisa robotiikan ja virtuaalitodellisuuden (VR) uranuurtaja, haluaa yhdistää monen eri tieteenalan ponnistelut seuraavan verkkosukupolven virtuaalitodellisuuden ja VR-sovellusten kehittämiseksi. Kaksi patenttia VR-yritys Oculukselle ennen yrityksen myyntiä Facebookille kehittänyt LaValle ja hänen perheensä ovat päättäneet asettua Ouluun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme