Oulun yliopisto

Väitös: Taajuuksien yhteiskäyttömallit taajuussääntelyssä

Jaa

Vasta viime vuosina poliittinen ilmapiiri on muuttunut vastaanottavaisemmaksi uusille jaetuille taajuuksienkäyttömalleille. Tämän johtuu pitkälti matkapuhelinoperaattoreiden nopeasti kasvavasta tiedonsiirto- ja taajuustarpeesta. Käytäntöön päätyvä jaetun taajuudenkäytön malli on usein kompromissi eri toimijoiden kesken, ei välttämättä tehokkain vaihtoehto.

Väitöskirjan tavoitteena on analysoida eri taajuuksien yhteiskäyttömalleja keskittyen erityisesti kolmeen malliin, jotka ovat olleet kehitteillä taajuussääntelyssä: lisensoidun taajuuksien yhteiskäyttömalliin, kolmitasoisen taajuuksien yhteiskäyttömalliin ja TV-kaistojen yhteiskäyttömalliin.

Parin viimeisen vuosikymmenen aikana tutkimusyhteisö on kehittänyt valtavasti eri malleja ja tuloksia taajuuksien joustavaan yhteiskäyttöön. Kuitenkin vasta viime vuosina myös poliittinen ilmapiiri on muuttunut vastaanottavaisemmaksi uusille jaetuille taajuuksienkäyttömalleille. Tämän johtuu pitkälti matkapuhelinoperaattoreiden nopeasti kasvavasta tiedonsiirto- ja taajuustarpeesta, jonka myötä myös taajuuksien tehokkaan käytön tärkeys korostuu.

Väitöskirja analysoi eri toimijoiden rooleja taajuuksien yhteiskäytössä sekä heidän kannustimiansa ja keskeisimpiä kriteereitä, jotka voivat vaihdella suuresti. Käytäntöön päätyvä jaetun taajuudenkäytön malli onkin usein kompromissi eri toimijoiden kesken, ei välttämättä taajuuksien käytöltään tehokkain vaihtoehto. Analyysin tuloksena väitöskirjassa luodaan yleinen prosessimalli taajuuksien yhteiskäyttömallien toteutukselle.

---
Diplomi-insinööri Miia Mustonen väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa perjantaina 17.11.2017.
Tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Analysis of recent spectrum sharing concepts in policy making (Analyysi taajuuksien yhteiskäyttömalleista taajuussääntelyssä). Vastaväittäjänä toimii professori Erik Bohlin Chalmers University of Technologysta ja kustoksena dosentti Jari Iinatti Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus pidetään Oulun yliopistossa salissa L10 kello 12 alkaen.

Oppiarvo ja nimi: Diplomi-insinööri Miia Mustonen
Syntymäaika ja -paikka: 1979, Suomi
Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1998, Merikosken lukio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot: Miia Mustonen, puh. 040 5345 158, miia.mustonen@vtt.fi

Viestinnän asiantuntija Kaisu Innanen, Oulun yliopisto, p. 050 4344 261, kaisu.innanen@oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen – aikapula ja puutteelliset hoitoketjut esteenä19.1.2018 09:37Tiedote

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Väitös: Hampaiden erosiivinen kuluminen on yleistä suomalaisilla aikuisilla – perimä saattaa osin selittää eroosioalttiutta12.1.2018 11:26Tiedote

Väitöstutkimuksessa osoitetaan ensimmäistä kertaa hampaiden erosiivisen kulumisen eli liukenemisen olevan yleinen löydös suomalaisilla aikuisilla. Hampaiden kemiallista kulumista voi aiheuttaa mikä tahansa hapan aines päästessään kosketuksiin hammaskiilteen tai hammasluun kanssa. Lähes puolella tutkituista 44-46-vuotiaista suomalaisista aikuisista oli erosiivista kulumista, joka vaatisi vähintään ennaltaehkäiseviä toimia. Miehillä riski erosiiviselle kulumiselle oli yli kaksinkertainen naisiin verrattuna. Lisäksi niillä tutkituilla, joilla oli paljon korjaavan hoidon tarvetta reikiintymisen vuoksi, oli lähes kolminkertainen riski eroosiomuutosten löytymiselle hampaista.

Väitös: Väsyttävät lääkkeet ovat ikäihmisillä yhteydessä heikkoon suun terveyteen12.1.2018 10:31Tiedote

Väsymystä aiheuttavien lääkkeiden käyttö on ikääntyneillä henkilöillä yhteydessä puutteelliseen suuhygieniaan sekä huonoon suun terveyteen. Antti Tiisanojan väitöstutkimuksessa altistumista väsyttäville lääkkeille ja niiden käyttöä mitattiin sedatiivikuorman avulla. Sedatiivikuorma kuvastaa kokonaislääkityksestä aiheutuvaa väsyttävää vaikutusta ja tämän menetelmän käyttö erottaa väitöstutkimuksen aiemmista tutkimuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme