Oulun yliopisto

Väitös: Taajuuksien yhteiskäyttömallit taajuussääntelyssä

Jaa

Vasta viime vuosina poliittinen ilmapiiri on muuttunut vastaanottavaisemmaksi uusille jaetuille taajuuksienkäyttömalleille. Tämän johtuu pitkälti matkapuhelinoperaattoreiden nopeasti kasvavasta tiedonsiirto- ja taajuustarpeesta. Käytäntöön päätyvä jaetun taajuudenkäytön malli on usein kompromissi eri toimijoiden kesken, ei välttämättä tehokkain vaihtoehto.

Väitöskirjan tavoitteena on analysoida eri taajuuksien yhteiskäyttömalleja keskittyen erityisesti kolmeen malliin, jotka ovat olleet kehitteillä taajuussääntelyssä: lisensoidun taajuuksien yhteiskäyttömalliin, kolmitasoisen taajuuksien yhteiskäyttömalliin ja TV-kaistojen yhteiskäyttömalliin.

Parin viimeisen vuosikymmenen aikana tutkimusyhteisö on kehittänyt valtavasti eri malleja ja tuloksia taajuuksien joustavaan yhteiskäyttöön. Kuitenkin vasta viime vuosina myös poliittinen ilmapiiri on muuttunut vastaanottavaisemmaksi uusille jaetuille taajuuksienkäyttömalleille. Tämän johtuu pitkälti matkapuhelinoperaattoreiden nopeasti kasvavasta tiedonsiirto- ja taajuustarpeesta, jonka myötä myös taajuuksien tehokkaan käytön tärkeys korostuu.

Väitöskirja analysoi eri toimijoiden rooleja taajuuksien yhteiskäytössä sekä heidän kannustimiansa ja keskeisimpiä kriteereitä, jotka voivat vaihdella suuresti. Käytäntöön päätyvä jaetun taajuudenkäytön malli onkin usein kompromissi eri toimijoiden kesken, ei välttämättä taajuuksien käytöltään tehokkain vaihtoehto. Analyysin tuloksena väitöskirjassa luodaan yleinen prosessimalli taajuuksien yhteiskäyttömallien toteutukselle.

---
Diplomi-insinööri Miia Mustonen väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa perjantaina 17.11.2017.
Tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Analysis of recent spectrum sharing concepts in policy making (Analyysi taajuuksien yhteiskäyttömalleista taajuussääntelyssä). Vastaväittäjänä toimii professori Erik Bohlin Chalmers University of Technologysta ja kustoksena dosentti Jari Iinatti Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus pidetään Oulun yliopistossa salissa L10 kello 12 alkaen.

Oppiarvo ja nimi: Diplomi-insinööri Miia Mustonen
Syntymäaika ja -paikka: 1979, Suomi
Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1998, Merikosken lukio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot: Miia Mustonen, puh. 040 5345 158, miia.mustonen@vtt.fi

Viestinnän asiantuntija Kaisu Innanen, Oulun yliopisto, p. 050 4344 261, kaisu.innanen@oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme