Oulun yliopisto

Väitös: Terveydenhuolto hyvinvointivaltion rakentumisessa ja muutoksessa

Jaa
Väitöstutkimuksen mukaan 1960-luvun lopun Suomessa väestön terveys alettiin nähdä tärkeänä yhteiskuntarauhaan, taloudelliseen kehitykseen ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvänä kysymyksenä. 1990-luvun alkupuolen terveydenhuoltoreformeista lähtien väestön terveyden hallinta on yhä enemmän kytkeytynyt taloudellisen tuottavuuden ja valtion kilpailukyvyn parantamiseen.

Julkinen terveydenhuolto väestön terveyden hallinnan strategiana on toisen maailmansodan jälkeisen hyvinvointivaltion rakentumisen ja sen viime aikaisen muutoksen yksi keskeisimmistä elementeistä. Poliittisen maantieteen alaan kuuluvassa ja erityisesti valtiomuutoksen tutkimuskenttään sijoittuvassa väitöskirjatutkimuksessa tutkittiin valtiomuutosta Suomessa 1960-luvun puolivälistä nykypäivään.

Poliittisiin asiakirjoihin ja teemahaastatteluihin perustuva empiirinen analyysi keskittyy valtakunnallisen terveydenhuollon kehityksen ja pohjoismaisen hyvinvointivaltion rakentumisen saumattomaan kytkökseen sekä terveydenhuoltoreformien, kuten vireillä olevan sote-uudistuksen, merkitykseen hyvinvointivaltion rakenteiden muokkaamisessa. Analyysi pureutuu myös valtiovallan ja väestön välisen suhteen muotoutumiseen sekä siihen liittyvään poliittisen kansalaisuuden muutokseen.

Tutkimuksen keskeiset tulokset osoittavat, että terveydenhuolto on tärkeä valtiovallan, valtiotilan ja väestön välisen suhteen jäsentäjä. Tavat, joilla väestön terveyttä problematisoidaan ja hallitaan eri aikoina suhteessa valtion poliittistaloudellisiin olosuhteisiin, tulevat näkyviksi paitsi terveydenhuollon käytännöissä myös kulloinkin vallitsevassa valtion alueellisessa ja tilallisessa rakenteessa sekä kansalaisuuden ideassa.

Tutkimuksessa havaittiin, että 1960-luvun lopun Suomessa väestön terveys alettiin nähdä kylmän sodan aikaisessa geopoliittisessa tilanteessa tärkeänä yhteiskuntarauhaan, taloudelliseen kehitykseen ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvänä kysymyksenä. Tässä yhteydessä 1970-luvun alussa perustettu valtakunnallinen terveydenhuoltojärjestelmä nousi keskeiseksi hyvinvointivaltion rakentumisen ja laajentumisen elementiksi. Terveydenhuollon kautta valtiovallan ja kansalaisten välistä suhdetta sekä valtion alueellista rakennetta organisoitiin tavalla, joka symboloi Suomea pohjoismaisena hyvinvointivaltiona.

Tutkimuksen mukaan 1990-luvun alkupuolen terveydenhuoltoreformeista lähtien väestön terveyden hallinta on yhä enemmän kytkeytynyt taloudellisen tuottavuuden ja valtion kilpailukyvyn parantamiseen. Vireillä oleva sote-uudistus ja siihen kytkeytyvä maakuntauudistus toteutuessaan muuttavat oleellisesti aiemmin luotuja terveydenhuollon rakenteita.

Tutkimuksessa havaittiin, että nykyiseen sote-uudistukseen liittyvä keskeinen hyvinvointivaltion muutosta tuottava tekijä on uusi markkinakilpailuun perustuva valinnanvapausmalli, joka hämärtää perinteistä sektorijakoa julkisen ja yksityisen välillä. Valinnanvapauteen liittyy myös ajatus kansalaisesta terveyspalveluiden kuluttajana, mikä luo uudenlaisen suhteen kansalaisen, valtion ja markkinoiden välille.

Tutkimuksen tuloksia voivat käytännön työssään hyödyntää esimerkiksi julkisen hallinnon, yhteiskuntapolitiikan ja monien ammattialojen toimijat. Väitöstutkimus on julkaistu Nordia Geographical Publications -sarjassa.

----

Filosofian maisteri Satu Kivelä väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa 24.8.2018. Maantieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Political geographies of health care: Governmentality of population health in the constitution and transformation of state spatiality (Terveydenhuollon poliittinen maantiede: Väestön terveyden hallinta valtion tilallisuuden rakentumisessa ja muutoksessa). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Richard Ek (Lundin yliopisto) ja kustoksena professori Sami Moisio (Helsingin yliopisto). Väitöstilaisuus pidetään Linnanmaalla salissa L10 klo 12 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Filosofian maisteri Satu Kivelä, puh. 0294 48 8053, sähköposti: Satu.Kivela@oulu.fi


Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye