Tampereen yliopisto

Väitös: Toimintaympäristön muuttuessa kuntajohtajuutta rakennetaan vuorovaikutuksessa

Jaa

Kunnissa johtajuutta rakennetaan paikallisuuden, politiikan ja hallinnon risteyksessä. Toimintaympäristön muutos on moninkertaistanut johtamiseen liittyvät vuorovaikutustarpeet ja vaatii erityistä johtamisotetta. HM Henna Paananen osoittaa väitöskirjassaan, että mikäli johtajuus ymmärretään ihmisten välisenä dynamiikkana ja vuorovaikutuksena, kyseessä on henkilön muodolliseen asemaan perustuvaa valtaa ja määräysvaltasuhteita laajempi kokonaisuus. Väitöstutkimus kääntää katseen johtajuuden rakentumisen vuorovaikutteiseen ulottuvuuteen.

Henna Paananen (Kuva: Akseli Nurmi).
Henna Paananen (Kuva: Akseli Nurmi).
Muuttuva yhteiskunta, sen monimutkaiset ja kompleksiset ilmiöt sekä hallintoon osallistuvien toimijoiden kasvava lukumäärä haastavat johtamista kunnissa. Myös johtamiseen liittyvän vuorovaikutuksen määrä ja laatu ovat muuttuneet ja tuoneet mukanaan uudenlaisia jännitteitä. On luonnollista, että ennen pitkää ympäristön ja tehtävänkuvien lisääntynyt kompleksisuus alkaa heijastua yksilöiden kokemusten ohella myös laajemmin kuntien johtamiseen ja johtajuusinstituutioon.
 
Johtajuuden uudelleenmuovautumisen ymmärtämiseksi tarvitaan tehtävänkuvat ylittävää tutkimusta, joka kohdistuu ihmisten välisissä suhteissa syntyvään ja ilmenevään johtajuuteen. Henna Paananen tarkastelee väitöstutkimuksessaan kuntajohtajuuden rakentumista ja institutionaalista muutosta.
 
Tutkimus kurkottaa yli hallinto-politiikkadikotomian. Johtamista tulkitaan tarkasti määriteltyjen johtajapositioiden sijaan vuorovaikutuksena, ihmisten välisissä suhteissa konstruoituvana ilmiönä.
 
Väitöstutkimuksessa on hyödynnetty monipuolista laadullista aineistoa. Haastateltavina on ollut sekä kahta sukupolvea edustavia kuntien viranhaltijajohtajia että johtavia luottamushenkilöitä. Lisäksi tarkastelussa ovat olleet kuntien hallintosäännnöt ja niihin kirjatut ammattimaisten luottamushenkilöjohtajien tehtävänkuvat.
 

Paanasen mukaan tuloksia voidaan tulkita siirtymänä tarkkarajaisista johtajapositioista kohti aiempaa vuorovaikutteisempaa kuntajohtamista. Johtajuus käsitetään kollektiivisena toimijuutena monien toimijoiden verkostossa. Jatkuvassa toimintaympäristön muutoksessa riittävän ymmärryksen saavuttamiseksi on hyödynnettävä kollektiivisesti syntyvää tulkintaa tulevaisuuden suunnasta, toimintavaihtoehdoista ja tavoitteista. Johtaminen tapahtuu myös muovaamalla muiden toimijoiden vuorovaikutuksen edellytyksiä.

– Kompleksisessa toimintaympäristössä on hyödyksi, että vaikutusvallan ohella myös vastuu erilaisten syötteiden hyödyntämisestä ja johtamisesta on yhä enemmän jaettua, Henna Paananen tiivistää.

Hallintotieteiden maisteri Henna Paanasen kunta- ja aluejohtamisen alaan kuuluva väitöskirja Vuorovaikutteistuva kuntajohtaminen tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 9.12.2022 klo 12 Paavo Koli -salissa, Kanslerinrinne 1. Vastaväittäjänä toimii professori Harri Jalonen Vaasan yliopistosta. Kustoksena toimii professori Arto Haveri johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henna Paananen
040 706 5172
henna.paananen@tuni.fi

Kuvat

Henna Paananen (Kuva: Akseli Nurmi).
Henna Paananen (Kuva: Akseli Nurmi).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Tietyt verenpainelääkkeet saattavat parantaa syöpäpotilaiden ennustetta30.1.2023 09:21:15 EET | Tiedote

Verenpainetauti on suomalaisessa väestössä yleinen sairaus ja verenpainelääkkeet paljon käytettyjä lääkkeitä. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että verenpainetta laskevan vaikutuksen lisäksi tietyillä verenpainelääkeryhmillä saattaa olla vaikutusta myös syöpien ennusteeseen. LL Eerik Santalan väitöskirja tarjoaa uutta tietoa verenpainelääkkeiden käytön ja syöpäkuolemien riskin välisestä yhteydestä.

"Mielipidevaikuttamista on paljon enemmän kuin kuvittelemme" – Venäjän disinformaatio aiheena seminaarissa Nokia Areenan Paidiassa 31.1.202327.1.2023 12:24:21 EET | Tiedote

Disinformaatiolla vaikuttamiseen on useita syitä, joiden ytimessä ovat pyrkimykset vaikuttaa kohdemaan väestön polarisointiin ja sitä kautta poliittisiin päätöksiin. Näiden tarkoituksena on heikentää yhteiskuntaa. Tutkijatohtori Pekka Kallioniemi järjestää Rajapinta ry:n seminaarin tiistaina 31.1.2023 Paidiassa. Sen aiheena on Venäjän disinformaatio ja mielipidevaikuttaminen. Monipuoliset puhujat lähestyvät aihetta eri näkökulmista ja tarjoavat syväluotaavan katsauksen ajankohtaiseen ilmiöön ja ongelmaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme