Oulun yliopisto

Väitös: Tutkimushankkeissa syntyvät hyvinvointialan yritysten uudet palveluratkaisut vaativat yhteistyötä ja johtamista onnistuakseen

Jaa

Väitöstyössä tutkittiin uusia hyvinvointi- ja liikunta-alan liiketoimintaekosysteemejä. Niissä pienet yritykset kehittävät yhdessä ja yhteistyössä tutkimuslaitosten kanssa uusia tuotteita tai palveluita. Tutkimuksessa tunnistettiin uuden liiketoimintaekosysteemin muodostumisen vaiheita ja yhteistyöhön liittyviä onnistumisen edellytyksiä.

Tärkeimmät tunnistetut vaiheet olivat alussa luottamuksen ja yhteisen vision muodostuminen sekä yritysten osaamisen tunnistaminen. Myös aktiivinen yhteistyö teknologian hyödyntämiseksi uusien ratkaisujen rakentamisessa oli olennaista. Tutkimushankkeissa pyrittiin myös luomaan liiketoiminnan edellytykset ja testaamaan palveluratkaisut asiakkailla markkinoille lanseerausta varten.

Tässä väitöstutkimuksessa seurattiin kahta strategisen huippuosaamisen keskittymän (SHOK) ohjelmiin kuuluvaa hanketta. Teknologiset ratkaisut hyvinvointi- ja liikunta-alan palveluissa ovat olleet kasvava trendi jo muutaman vuoden ajan, ja alalla on useita pieniä ja keskisuuria toimijoita. Tässä väitöstutkimuksessa osoitettiin, että uutta liiketoimintaa syntyy, kun tunnistetaan yritysten vahvuudet ja liiketoimintaekosysteemissä on selkeä johtava yritys, joka vie syntyviä innovaatioita eteenpäin ja toimii yhdistävänä voimana. Myös tutkimuksen rooli yritysten toimintaa tukevana havaittiin tärkeäksi hankkeissa.

Uusien innovaatioiden kaupallistaminen, teknologiaan perustuvan palveluliiketoiminnan kasvu, sekä yritysten kasvun tukeminen tutkimusosaamisella ovat tutkimusohjelmien tavoitteita. Hankkeissa muodostuvat liiketoimintaekosysteemit ovat yritysten, tutkijoiden ja muiden mukana olevien tahojen yhteistyötä tavalla, jossa eri toimijoiden osaaminen tukee toisiaan ja synnyttää uutta liiketoimintaa. Tarkoituksena on, että yritysyhteistyöstä syntyy asiakkaisiin vetoava, kilpailukykyinen tuote tai palvelu.

- - -

Filosofian maisteri Elina Annanperä väittelee Oulun yliopistossa keskiviikkona 14.6.2017. Tietojenkäsittelytieteiden alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Managing technology-based service innovations in emerging wellness business ecosystems (Teknologiaperustaisten palveluinnovaatioiden kehittäminen uusissa hyvinvointialan liiketoimintaekosysteemeissä). Vastaväittäjänä toimii professori Pauli Kuosmanen Tampereen teknillisestä yliopistosta ja kustoksena tohtori Jouni Markkula Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kainuunsalissa (L2) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Elina Annanperä

Syntymäaika: 1979

Tiedekunta ja yksikkö:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, Empiirinen ohjelmistotuotanto ohjelmistoissa, järjestelmissä ja palveluissa -tutkimusyksikkö / tietojenkäsittelytieteet

Väittelijän yhteystiedot:
elina.annanpera@oulu.fi
040 6740 674

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1583-9

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

SECREDAS-hanke kehittää varmoja ja turvallisia automaattisia järjestelmiä25.6.2018 09:37Tiedote

Uudessa laajassa eurooppalaisessa SECREDAS-hankkeessa rakennetaan referenssiarkkitehtuuria varmoille ja turvallisille automaattisille järjestelmille. Hankkeessa keskitytään autoteollisuuteen, raideliikenteeseen ja yksilölliseen terveydenhoitoon. Niissä kaikissa edellytetään korkeaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta, ja niihin kuuluvia teknologioita ovat muun muassa tutkajärjestelmät sekä ajoneuvon ja infrastruktuurin väliset ja ajoneuvojen sisäiset verkot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme