Helsingin yliopisto

Väitös: Työllistymisen edistämisessä tarvitaan hallinnonalojen ja palvelujen yhteensovittamista

Jaa

Vastuiden siirtelyn hallinnonalalta toiselle on loputtava, mikäli vaikeasti työllistyvien työllistymistä halutaan tukea, toteaa tuore Helsingin yliopistossa tarkastettava yhteiskuntapolitiikan väitöstutkimus.

Vaikeasti työllistyvien hyvinvoinnin ja työllistymisen edistäminen edellyttää aktivointi-, kuntoutus- ja työkykypolitiikkojen yhteensovittamista, sanoo väitöstutkimuksen tehnyt VTM Peppi Saikku. Myös etuuksien tulisi linkittyä tähän kokonaisuuteen nykyistä paremmin. Vaikeasti työllistyvät ovat henkilöitä, joiden työllistyminen on vaikeaa työttömyyden pitkittymisen, terveydellisten rajoitteiden tai sosiaalisten syiden takia.

Väitöksessään Saikku tarkasteli, miten julkishallinto Suomessa sovittaa yhteen toimintapolitiikkoja, hallinnonaloja ja palveluja vaikeasti työllistyvien työllistymisen edistämisessä. Yhteensovittaminen näkyi sektorirajat ylittävinä toimintapolitiikkoina ja yhteistyörakenteina. Monisektoristen palvelurakenteiden ja niissä muodostuvien moniammatillisten palvelujen avulla pystyttiin ylittämään sektori- ja professiorajoja. Vastuu yhteensovittamisesta oli pitkälti paikallisella tasolla, eri hallinnonalojen esimiehillä ja työntekijöillä.

- Pidemmässä ajallisessa tarkastelussa eri hallinnonalojen välinen työn- ja vastuunjako vaikeasti työllistyvien työllistymisen edistämisessä on epäselvää eikä mikään taho ole viime kädessä vastuussa. Ihmisen itsensä odotetaan ottavan enemmän vastuuta hyvinvoinnistaan ja työllistymisestään, Saikku sanoo.

Sote-uu­dis­tuk­ses­sa pii­lee vä­liin­pu­toa­mi­sen vaa­ra

Hänen mukaansa valmisteilla olevissa maakunta-, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kasvupalvelujen uudistuksissa olisi syytä huomioida erityisesti tämänkaltaiset asiakasryhmät, jotka tarvitsevat paljon erilaisia palveluja ja niiden yhteensovittamista.

- Uudistukset antavat mahdollisuuksia eri hallinnonalojen ja palvelujen parempaan yhdistämiseen, toisaalta niissä on selkeä väliinputoamisen vaara heikossa asemassa oleville ihmisille, Saikku toteaa.

Tutkimus perustui kyselyaineiston, hallitusten esitysten ja ohjelmien, arviointitutkimusten ja haastatteluaineiston analysointiin. Monimenetelmällisessä tutkimuksessa käytettiin sekä määrällistä että laadullista tutkimusotetta.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VTM Peppi Saikku väittelee 4.5.2018 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Hallinnan rajoilla - Monialainen koordinaatio vaikeasti työllistyvien työllistymisen edistämisessä". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Porthania, PIII, Yliopistonkatu 3.

Vastaväittäjänä on dosentti Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta ja kustoksena toimii professori Marketta Rajavaara.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Valtiotieteellisen tiedekunnan julkaisuja.

Väitöskirjan tiivistelmä on  luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:
Peppi Saikku
Puh. 029 524 7684
peppi.saikku@thl.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, Puh; 050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kissojen ja koirien bakteerien antibioottiresistenssi on vähentynyt16.11.2018 09:38Tiedote

Kissojen ja koirien bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on vähenemässä monen vuoden jälkeen. Tilanteen paranemiseen on todennäköisesti vaikuttanut antibioottien vähentynyt käyttö. Vaikka kehitys on ollut valoisampaa, monien antibioottien kohdalla vastustuskykyisten kantojen osuus on edelleen liian suuri ja aktiivisia toimia tarvitaan, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratorio. Seurantatieto on kerätty vuosilta 2014–2017.

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme