Helsingin yliopisto

Väitös: Työllistymisen edistämisessä tarvitaan hallinnonalojen ja palvelujen yhteensovittamista

Jaa
Vastuiden siirtelyn hallinnonalalta toiselle on loputtava, mikäli vaikeasti työllistyvien työllistymistä halutaan tukea, toteaa tuore Helsingin yliopistossa tarkastettava yhteiskuntapolitiikan väitöstutkimus.

Vaikeasti työllistyvien hyvinvoinnin ja työllistymisen edistäminen edellyttää aktivointi-, kuntoutus- ja työkykypolitiikkojen yhteensovittamista, sanoo väitöstutkimuksen tehnyt VTM Peppi Saikku. Myös etuuksien tulisi linkittyä tähän kokonaisuuteen nykyistä paremmin. Vaikeasti työllistyvät ovat henkilöitä, joiden työllistyminen on vaikeaa työttömyyden pitkittymisen, terveydellisten rajoitteiden tai sosiaalisten syiden takia.

Väitöksessään Saikku tarkasteli, miten julkishallinto Suomessa sovittaa yhteen toimintapolitiikkoja, hallinnonaloja ja palveluja vaikeasti työllistyvien työllistymisen edistämisessä. Yhteensovittaminen näkyi sektorirajat ylittävinä toimintapolitiikkoina ja yhteistyörakenteina. Monisektoristen palvelurakenteiden ja niissä muodostuvien moniammatillisten palvelujen avulla pystyttiin ylittämään sektori- ja professiorajoja. Vastuu yhteensovittamisesta oli pitkälti paikallisella tasolla, eri hallinnonalojen esimiehillä ja työntekijöillä.

- Pidemmässä ajallisessa tarkastelussa eri hallinnonalojen välinen työn- ja vastuunjako vaikeasti työllistyvien työllistymisen edistämisessä on epäselvää eikä mikään taho ole viime kädessä vastuussa. Ihmisen itsensä odotetaan ottavan enemmän vastuuta hyvinvoinnistaan ja työllistymisestään, Saikku sanoo.

Sote-uu­dis­tuk­ses­sa pii­lee vä­liin­pu­toa­mi­sen vaa­ra

Hänen mukaansa valmisteilla olevissa maakunta-, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kasvupalvelujen uudistuksissa olisi syytä huomioida erityisesti tämänkaltaiset asiakasryhmät, jotka tarvitsevat paljon erilaisia palveluja ja niiden yhteensovittamista.

- Uudistukset antavat mahdollisuuksia eri hallinnonalojen ja palvelujen parempaan yhdistämiseen, toisaalta niissä on selkeä väliinputoamisen vaara heikossa asemassa oleville ihmisille, Saikku toteaa.

Tutkimus perustui kyselyaineiston, hallitusten esitysten ja ohjelmien, arviointitutkimusten ja haastatteluaineiston analysointiin. Monimenetelmällisessä tutkimuksessa käytettiin sekä määrällistä että laadullista tutkimusotetta.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VTM Peppi Saikku väittelee 4.5.2018 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Hallinnan rajoilla - Monialainen koordinaatio vaikeasti työllistyvien työllistymisen edistämisessä". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Porthania, PIII, Yliopistonkatu 3.

Vastaväittäjänä on dosentti Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta ja kustoksena toimii professori Marketta Rajavaara.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Valtiotieteellisen tiedekunnan julkaisuja.

Väitöskirjan tiivistelmä on  luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:
Peppi Saikku
Puh. 029 524 7684
peppi.saikku@thl.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, Puh; 050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye