Oulun yliopisto

Väitös: Uutta tietoa hiivan ja ihmisen piiloutuvista mitokondriaalisista proteiineista

Jaa

Aineenvaihdunnan lokeroituminen on tumallisten solujen erityispiirre. Hyvä esimerkki tästä on mitokondriaalinen energia-aineenvaihdunta, joka tuottaa suuren osan solun toiminnan ylläpitämiseen tarvittavasta ATP:stä.

Useampaan soluosastoon paikantuvien proteiinien lukumäärä kasvaa jatkuvasti. Samojen proteiinien kohdentaminen useampaan soluorganelliin vähentää solun toimintaa ohjaavien geenien lukumäärän tarvetta.

Työhypoteesimme on, että ribosomeissa proteiinisynteesin aloitus voi tapahtua lähetti-RNA:ssa muualla kuin perinteisen AUG-koodin kohdalla nykykäsitystä useammin. Jos näin on, osa mitokondriaalisista proteiineista on voinut jäädä tunnistamatta.

Työhypoteesimme ohjaamana tunnistimme lukuisia aikaisemmin tunnistamattomia mitokondriaalisia proteiineja, joiden synteesi hiivassa ei tapahdu AUG-aloituskoodin avulla tai joiden mitokondriaalinen muoto nisäkkäillä syntyy vaihtoehtoisen silmukoinnin kautta.

Lisäksi työssä selvitettiin, kuinka nisäkkäiden ja hiivan mitokondriot voivat tuottaa asetyyli-CoA:sta malonyyli-CoA:ta, jota tarvitaan mitokondrioissa tapahtuvan rasvahapposynteesin lähtöaineena.

Työn tulokset laajentavat tietoamme mitokondrioiden proteomista ja auttavat meitä ymmärtämään paremmin mitokondrioiden toimintaa.

---

MSc Geoffray Monteuuis väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 1.12.2017. Biokemian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Eclipsed distribution of a missing cache of mitochondrial proteins in yeast and mammals (Hiivan ja ihmisen piiloutuvat mitokondriaaliset proteiinit). Vastaväittäjänä toimii dosentti Riikka Martikainen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena dosentti Alexander Kastaniotis. Väitöstilaisuus alkaa Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan luentosalissa F101 (Aapistie 7) kello 12.
---

Oppiarvo ja nimi:
MSc Geoffray Monteuuis

Syntymäaika ja -paikka:
1988 Lyon (Ranska)

Yo-tutkintovuosi:
2006

Väitöskirjaa ei ole saatavana sähköisessä muodossa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
geoffray.monteuuis@oulu.fi
0449375720

Viestinnän asiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto
050 464 3361
meri.rova@oulu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Seksuaalinen häirintä yleistä alakouluikäisten kesken10.2.2018 02:02Tiedote

Lasten välinen seksuaalinen häirintä on yleistä. Se voi olla näkyvää, mutta myös hienovaraista ja sitä voi esiintyä sekä tyttöjen ja poikien keskinäisissä että sukupuolten välisissä suhteissa. Häirintä kietoutuu usein kaveruuteen, seurustelunomaisiin suhteisiin tai tyttönä tai poikana olemisen paineisiin. Lasten vertaissuhteissa tapahtuvaa häirintää ei ole helppo tunnistaa, sillä se on usein voimallinen sekoitus jännitystä ja jäynää tai hauskuutta ja harmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme