Oulun yliopisto

Väitös: Valkosolujen pintamolekyylien analysointi parantaa vakavan yleisinfektion diagnostiikkaa teho-osastolla

Jaa

Sepsis on vakava yleisinfektio, joka aiheuttaa elintoimintojen häiriöitä. Sepsis on yleinen tehohoidon ongelma ja siihen liittyy yli 20 prosentin sairaalakuolleisuus. Ennusteen kannalta varhainen sepsiksen diagnostiikka ja viiveetön hoidon aloittaminen ovat tärkeitä.

Toistaiseksi ei ole laboratoriomenetelmää, joka erottaisi sepsistä sairastavat muista kriittisesti sairaista, joilla on muista syistä elintoimintojen häiriöitä. C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja prokalsitoniini (PCT) ovat yleisesti käytettyjä tulehdusmerkkiaineita teho-osastolla. Valkosolut aktivoituvat elimistön eri tulehdustiloissa. Väitöskirjatutkimuksessa on selvitetty valkosolujen pinnalla ilmentyvien pintamolekyylien käyttöä sepsiksen laboratoriomerkkiaineena.

Valkosolujen pintamolekyylejä tutkittiin virtaussytometrialla kriittisesti sairailla sepsistä sairastavilla potilailla, niillä tehohoitopotilailla, joilla ei ollut sepsistä, ja terveillä vapaaehtoisilla. Mielenkiinnon kohteina olivat neutrofiilien CD11b ja CD64, monosyyttien CD11b, CD14, CD40, CD64, CD80 ja HLA-DR, sekä lymfosyyttien CD69 pintamolekyylit.

Valkosolujen pintamolekyylien analysointivaiheessa näytteen lämpötilalla ja määritysviiveellä oli vaikutusta virtaussytometriatuloksiin ja se on huomioitava analyysissä. Sepsispotilaiden tulovaiheen pintamolekyylituloksista CD11b, CD40, CD64 ja CD69 erottivat sepsispotilaat parhaiten muista tutkituista ryhmistä. Neutrofiilien CD64 erotteli sepsispotilaat paremmin kuin CRP ja PCT. Kun otettiin huomioon samanaikaisesti otetut neutrofiilien CD64, CRP ja PCT tulokset, voitiin suuremmalla todennäköisyydellä, kuin pelkästään CRP:n ja PCT:n avulla, tunnistaa todelliset sepsispotilaat niistä potilaista, joilla ei ole sepsistä. Valkosolujen pintamolekyylien käyttö parantaisi sepsiksen laboratoriodiagnostiikkaa teho-osastolla.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Joel Jämsä väittelee Oulun yliopistossa 16.6.2017. Anestesiologian ja tehohoidon alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Flow cytometric analysis of leukocyte surface molecule expression in critical illness. Comparison between septic and non-septic patients (Valkosolujen pintamolekyyliekspression analysointi virtaussytometrialla kriittisesti sairailla potilailla. Vertailu sepsistä sairastavien ja verrokkien välillä). Vastaväittäjänä toimii dosentti Annika Takala Valvirasta ja kustoksena professori Tero Ala-Kokko. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 1 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Joel Jämsä

Tiedekunta ja yksikkö:
Lääketieteellinen tiedekunta, Kirurgian, anestesiologian ja tehohoidon tutkimusyksikkö / Anestesiologia ja tehohoito

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1577-8

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Pelinkaltainen palvelu soveltuu hyvin nuorten miesten aktivointiin17.10.2017 12:03Tiedote

Nuorten miesten, pelinkehittäjien ja liikuntatutkijoiden yhteistyönä kehitetyn MOPO-palvelun soveltuvuutta nuorten miesten liikkumiseen ja kuntoon tutkittiin lähes 500 miehen joukossa kuuden kuukauden ajan. Noin puolet miehistä sai käyttöönsä aktiivisuusmittarin ja sähköisen pelinkaltaisen hyvinvointipalvelun, jossa oli toimintoja muun muassa liikkumiseen, terveyteen, nuorten palveluihin ja sosiaaliseen aktiivisuuteen liittyen. Toisen ryhmän liikkumista mitattiin mittarilla, joka ei näyttänyt käyttäjälleen aktiivisuustietoja. Palvelu sisälsi Clans of Oulu -pelin, jonka oli toteuttanut oululainen LudoCraft Oy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme