Oulun yliopisto

Väitös: Valon laatu vaikuttaa perunan versonkärkien selviytymiseen syväjäädytyksestä

Jaa

Perunan geenivarojen taltioimiseen geenipankeissa käytetään yhä enemmän syväjäädytysmenetelmää. Väitöstutkimus osoitti, että valon laadulla voidaan vaikuttaa perunan versonkärkien syväjäädytyskestävyyteen ja kasvuun lähtöön syväjäädytyksen jälkeen.

Jaanika Edesi
Jaanika Edesi

Syväjäädytys mahdollistaa geenivarojen pitkäaikaissäilytyksen erittäin alhaisissa lämpötiloissa (< –150 °C) säilyttäen niiden elin- ja uusiutumiskyvyn. Valon laatu on yksi tärkeimmistä kasvien kasvuun ja kehitykseen vaikuttavista tekijöistä, mutta sen vaikutusta syväjäädytyksen yhteydessä ei ole aikaisemmin tutkittu. Tämä väitöstutkimus osoitti, että valon laatu vaikuttaa merkittävästi perunan versonkärkien kykyyn elpyä syväjäädytyksestä.

Tutkimuksessa perunan mikrolisättyjä versonkärkiä kasvatettiin kuudessa erilaisessa valossa joko syväjäädytystä edeltävän tai sen jälkeisen kasvatuksen aikana. Tutkituista valoista sinipunaiset LEDit (light emitting diodes eli hohtodiodit; 90 % punaista, 10 % sinistä) soveltuivat parhaiten syväjäädytyksen jälkeiseen kasvatukseen. Tutkimuksessa käytettyjen viiden perunalajikkeen uusiutumisprosentit olivat sinipunaisissa valoissa keskimäärin 50 % korkeammat verrattuna loisteputkien alla kasvaneisiin. Myös ennen syväjäädytystä, kasvien kasvatuksen aikana, annetulla valolla oli vaikutusta syväjäädytyksestä selviämiseen. Sinisten LEDien alla kasvaneiden silmujen elävyysprosentit olivat sulatuksen jälkeen korkeat, kun taas punaisilla LEDeillä oli epäsuotuisat vaikutukset selviytymiseen.

Työssä tutkittiin myös erilaisten valo-olosuhteiden vaikutusta geenien ilmenemiseen elpyvissä perunan versonkärjissä. Tulokset viittaavat siihen, että sinipunaisten LED-valojen uusiutumista edistävä vaikutus voi liittyä sellaisten geenituotteiden runsauteen, jotka liittyvät kasvin muodon ja elinten aiheiden syntyyn ja kehittymiseen ja toisaalta stressiin ja puolustukseen liittyvien geenituotteiden määrän laskuun.

Peruna (Solanum tuberosum L.) on yksi maailman tärkeimmistä ruokakasveista ja sen geenivaroja säilytetään lähes pelkästään kasvullisesti. Syväjäädytysmenetelmää käytetään kasvavissa määrin perunan geenivarojen taltioimiseen geenipankeissa ympäri maailmaa. Haasteena on kuitenkin syväjäädytyksen jälkeinen vaihtelu elpymisprosenteissa eri genotyyppien välillä. Tämä tutkimus osoitti, että valon laadulla voidaan vaikuttaa perunan versonkärkien syväjäädytyskestävyyteen ja kasvuun lähtöön syväjäädytyksen jälkeen.

----

Filosofian maisteri Jaanika Edesi väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa 11.5.2018. Kasvibiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The effect of light spectral quality on cryopreservation success of potato (Solanum tuberosum L.) shoot tips in vitro (Valon laadun vaikutus perunan (Solanum tuberosum L.) versonkärkien selviytymiseen syväjäädytyksestä in vitro -olosuhteissa). Vastaväittäjänä toimii professori Elena Gonzalez-Benito Madridin teknillisestä yliopistosta ja kustoksena professori Hely Häggman Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus pidetään Linnanmaalla Keckmaninsalissa (HU106) klo12 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FM Jaanika Edesi, puh. 044 3344 750, sähköposti: Jaanika.Edesi@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, puh. 0294 48 4091, sähköposti: tiina.pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Jaanika Edesi
Jaanika Edesi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme