Oulun yliopisto

Väitös: Väsyttävät lääkkeet ovat ikäihmisillä yhteydessä heikkoon suun terveyteen

Jaa

Väsymystä aiheuttavien lääkkeiden käyttö on ikääntyneillä henkilöillä yhteydessä puutteelliseen suuhygieniaan sekä huonoon suun terveyteen. Antti Tiisanojan väitöstutkimuksessa altistumista väsyttäville lääkkeille ja niiden käyttöä mitattiin sedatiivikuorman avulla. Sedatiivikuorma kuvastaa kokonaislääkityksestä aiheutuvaa väsyttävää vaikutusta ja tämän menetelmän käyttö erottaa väitöstutkimuksen aiemmista tutkimuksista.

Tutkimustyö perustuu väestöpohjaiseen Hyvän Hoidon Strategia (HHS)-tutkimukseen, johon osallistui 75 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia kuopiolaisia vuosina 2004-2005. Työssä tutkittiin tilastollisilla menetelmillä sedatiivikuorman vaikutuksia syljeneritykseen, kuivan suun tunteeseen, hampaiden reikiintymiseen, hampaiden ympäryskudosten tulehdukseen sekä suuhygieniaan. Näiden lisäksi yksi työn osio selvitti antikolinergisten lääkkeiden vaikutuksia kuivaan suuhun ja kyseisiä tuloksia verrattiin väsyttävien lääkkeiden vaikutuksiin.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että henkilöillä, joilla oli sedatiivikuorma, oli keskimäärin enemmän kariesta, alentunut syljeneritys sekä puutteellinen suuhygienia verrattuna henkilöihin, joilla ei ollut sedatiivikuormaa. Antikolinergiset lääkkeet olivat myös yhteydessä kuivaan suuhun ja tämä yhteys ilmeni eri tavalla kuin väsyttävillä lääkkeillä.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että väsyttäviä lääkkeitä käyttävät ikääntyneet henkilöt tarvitsevat perusteellisia suun sairauksia ennaltaehkäiseviä toimia sekä säännöllisiä suun tutkimuksia.
---

Hammaslääketieteen lisensiaatti Antti Tiisanoja väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 19.1.2018. Parodontologian ja geriatrisen hammaslääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Sedative load and oral health among community-dwelling older people (Sedatiivikuorma ja suun terveys kotona asuvilla iäkkäillä henkilöillä). Vastaväittäjänä toimii professori Timo Närhi Turun yliopistosta ja kustoksena Professori Pekka Ylöstalo. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan auditoriossa F101 (Aapistie 7) kello 12.

Syntymäaika ja -paikka:
1988 Loimaa

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2007, Loimaan lukio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
Hammaslääketieteen lisensiaatti Antti Tiisanoja
antti.tiisanoja@student.oulu.fi
+358407542520

Meri Rova
viestintäasiantuntija, tiedeviestintä
meri.rova(at)oulu.fi
puh. 0294 485 478

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme