Oulun yliopisto

Väitös: Väsyttävät lääkkeet ovat ikäihmisillä yhteydessä heikkoon suun terveyteen

Jaa

Väsymystä aiheuttavien lääkkeiden käyttö on ikääntyneillä henkilöillä yhteydessä puutteelliseen suuhygieniaan sekä huonoon suun terveyteen. Antti Tiisanojan väitöstutkimuksessa altistumista väsyttäville lääkkeille ja niiden käyttöä mitattiin sedatiivikuorman avulla. Sedatiivikuorma kuvastaa kokonaislääkityksestä aiheutuvaa väsyttävää vaikutusta ja tämän menetelmän käyttö erottaa väitöstutkimuksen aiemmista tutkimuksista.

Tutkimustyö perustuu väestöpohjaiseen Hyvän Hoidon Strategia (HHS)-tutkimukseen, johon osallistui 75 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia kuopiolaisia vuosina 2004-2005. Työssä tutkittiin tilastollisilla menetelmillä sedatiivikuorman vaikutuksia syljeneritykseen, kuivan suun tunteeseen, hampaiden reikiintymiseen, hampaiden ympäryskudosten tulehdukseen sekä suuhygieniaan. Näiden lisäksi yksi työn osio selvitti antikolinergisten lääkkeiden vaikutuksia kuivaan suuhun ja kyseisiä tuloksia verrattiin väsyttävien lääkkeiden vaikutuksiin.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että henkilöillä, joilla oli sedatiivikuorma, oli keskimäärin enemmän kariesta, alentunut syljeneritys sekä puutteellinen suuhygienia verrattuna henkilöihin, joilla ei ollut sedatiivikuormaa. Antikolinergiset lääkkeet olivat myös yhteydessä kuivaan suuhun ja tämä yhteys ilmeni eri tavalla kuin väsyttävillä lääkkeillä.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että väsyttäviä lääkkeitä käyttävät ikääntyneet henkilöt tarvitsevat perusteellisia suun sairauksia ennaltaehkäiseviä toimia sekä säännöllisiä suun tutkimuksia.
---

Hammaslääketieteen lisensiaatti Antti Tiisanoja väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 19.1.2018. Parodontologian ja geriatrisen hammaslääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Sedative load and oral health among community-dwelling older people (Sedatiivikuorma ja suun terveys kotona asuvilla iäkkäillä henkilöillä). Vastaväittäjänä toimii professori Timo Närhi Turun yliopistosta ja kustoksena Professori Pekka Ylöstalo. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan auditoriossa F101 (Aapistie 7) kello 12.

Syntymäaika ja -paikka:
1988 Loimaa

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2007, Loimaan lukio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
Hammaslääketieteen lisensiaatti Antti Tiisanoja
antti.tiisanoja@student.oulu.fi
+358407542520

Meri Rova
viestintäasiantuntija, tiedeviestintä
meri.rova(at)oulu.fi
puh. 0294 485 478

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen – aikapula ja puutteelliset hoitoketjut esteenä19.1.2018 09:37Tiedote

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Väitös: Hampaiden erosiivinen kuluminen on yleistä suomalaisilla aikuisilla – perimä saattaa osin selittää eroosioalttiutta12.1.2018 11:26Tiedote

Väitöstutkimuksessa osoitetaan ensimmäistä kertaa hampaiden erosiivisen kulumisen eli liukenemisen olevan yleinen löydös suomalaisilla aikuisilla. Hampaiden kemiallista kulumista voi aiheuttaa mikä tahansa hapan aines päästessään kosketuksiin hammaskiilteen tai hammasluun kanssa. Lähes puolella tutkituista 44-46-vuotiaista suomalaisista aikuisista oli erosiivista kulumista, joka vaatisi vähintään ennaltaehkäiseviä toimia. Miehillä riski erosiiviselle kulumiselle oli yli kaksinkertainen naisiin verrattuna. Lisäksi niillä tutkituilla, joilla oli paljon korjaavan hoidon tarvetta reikiintymisen vuoksi, oli lähes kolminkertainen riski eroosiomuutosten löytymiselle hampaista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme