Oulun yliopisto

Väitös: Verenvuotojen syyt ja seuraukset sepelvaltimokirurgiassa

Jaa

Lääketieteen lisensiaatti Reija Mikkolan Oulun yliopistossa 1. joulukuuta tarkastettava väitöskirjatyö osoitti selkeästi, että kirurgin yksilöllisillä taidoilla on huomattava merkitys sepelvaltimokirurgiaan liittyvien verenvuotojen ja sen myötä uusintaleikkausten määrään. Väitöskirjatutkimuksen tavoitteena oli määrittää sepelvaltimokirurgiaan liittyvän verenvuodon riskitekijöitä sekä verituotteiden siirtojen vaikutusta ohitusleikkauspotilaiden ennusteeseen.

Sydänpotilailla ohitusleikkaus on edelleen varsinkin vaikean sepelvaltimotaudin paras hoitovaihtoehto. Ohitusleikkaukseen liittyy kuitenkin merkittävä verenvuodon sekä näihin kytkeytyvien haittatapahtumien riski. Vuotojen hoitona käytetään yleisesti verensiirtoja ja toisinaan joudutaan tekemään uusintaleikkaus runsaan verenvuodon takia.

Tutkimus osoitti yli 557 000 ohitusleikkauspotilaan aineistolla, että verenvuodon jälkeisiin uusintaleikkauksiin liittyy huomattava kuoleman ja haittatapahtumien riski. Myös verituotteiden käyttöön osoittautui liittyvän annosriippuvaisesti lisääntynyt riski saada aivoinfarkti sepelvaltimoleikkauksen yhteydessä.

Verituotteista varsinkin verihiutale- ja jääplasmasiirtoihin todettiin liittyvän vielä suurempi aivoinfarktin riski kuin punasolusiirtoihin. Lisäksi väitöskirjatyö osoitti yli 2000 ohitusleikkauspotilaan aineistolla, että minkä tahansa verituotteen antoon sepelvaltimoleikkauksen yhteydessä liittyy lisääntynyt kuoleman ja sydänkuoleman riski.

Verenhyytymistä estävien lääkkeiden tiedetään lisäävän verenvuotoja, mutta toisaalta niillä on aivoinfarktilta suojaavia vaikutuksia. Väitöskirjatutkimus osoitti, että asetyylisalisyylihappolääkityksen jatkaminen ilman keskeytyksiä ohitusleikkauksissa saattaa vähentää aivoinfarktien riskiä lisäämättä silti verenvuodon riskiä. Myös pitkäaikainen warfariinihoito osoittautui turvalliseksi ohitusleikkauksen aikana, eikä sen käyttö lisännyt verenvuotoja tai muita haittatapahtumia.

Runsaan verenvuodon ehkäiseminen sekä verituotteiden säästäväinen käyttö suojaa siis potilasta aivoinfarktilta ja johtaa parempaan ennusteeseen ohitusleikkauspotilailla.


---

Lääketieteen lisensiaatti Reija Mikkola väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 1.12.2017. Sydän- ja rintaelinkirurgian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Determinants and clinical implications of bleeding related to coronary artery bypass surgery (Verenvuotojen syyt ja seuraukset sepelvaltimokirurgiassa). Vastaväittäjänä toimii professori Jouko Jalonen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta ja kustoksena professori Jyrki Mäkelä. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 1 kello 12.


Oppiarvo ja nimi: Lääketieteen lisensiaatti Reija Mikkola


Syntymäaika ja -paikka: 1987 Oulu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Meri Rova
viestintäasiantuntija, tiedeviestintä
meri.rova(at)oulu.fi
puh. 0294 485 478

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme