Oulun yliopisto

Väitös: Verkkoyhteisöllisyyden monet merkitykset kokemuksena ja käsitteenä

Jaa

Verkkoyhteisöllisyydestä puhutaan paljon, mutta todellisuudessa yhteisöllisyyden kokemukset verkossa ovat harvinaisempia ja moninaisempia kuin kuvitellaan. Väitöstutkimus perehtyi yhteisö-käsitteen merkityksiin verkossa ja havaitsi, että käsitteen piiriin mahtuu hyvin monenkaltaista toimintaa ja vuorovaikutusta.

Verkkoyhteisöllisyydestä puhutaan paljon, mutta todellisuudessa yhteisöllisyyden kokemukset verkossa ovat harvinaisempia ja moninaisempia kuin kuvitellaan. Väitöstutkimus perehtyi yhteisö-käsitteen merkityksiin verkossa ja havaitsi, että käsitteen piiriin mahtuu hyvin monenkaltaista toimintaa ja vuorovaikutusta.

Yhteisöllisyyden kokemuksia sekä yhteisö-käsitteen merkityksiä havainnoitiin kolmessa hyvin erilaisessa verkkoympäristössä. Open Diary -päiväkirjasivustolla yhteisöllisyys oli aitoa ja vahvaa, ja sitä tukivat päiväkirjoihin liitettävät vanhat mielikuvat yksityisyydestä ja avoimesta pohdinnasta sekä jäsenten pitkä historia sivustolla. Sivuston tekninen toteutus tuki yksityisyyden ja suojaisuuden tunteita, ja sivuston jäsenet kunnioittivat toistensa oikeutta kirjoittaa avoimesti kaikista kokemuksistaan.

Opintomotivaatiota tukeva WiseSteps-sivusto toi yhteen käyttäjäkunnan, jonka osallistuminen sivuston toimintaan oli pakollinen osa toisen asteen ammatillisia opintoja. WiseStepsin kohdalla yhteisön käsite oli osa design-prosessia: sivuston ylläpitäjät nimesivät palvelun yhteisen osion ”yhteisö”-sivuksi ja toivoivat sinne yhteisöllistä ilmapiiriä, joka motivoisi opiskelijoita osallistumaan keskusteluihin. Vahvaa yhteisöä sivulle ei syntynyt, mutta ylläpitäjät onnistuivat luomaan positiivista ilmapiiriä ja yhteisiä uusia käytänteitä joustavan ja ymmärtäväisen moderoinnin kautta.

Maailmanlaajuisen kuvanjakopalvelun Imgurin yhteydessä yhteisön käsitettä viljellään laajasti niin sivuston sisällä kuin ulkopuolellakin. Sivuston omistajat ja median edustajat ovat hanakoita kutsumaan sivua yhteisöksi, mutta sivuston käyttäjien keskuudessa käydään kiivaitakin keskusteluja siitä, onko Imgur yhteisö vai ei. Imgurin kohdalla yhteisö-sana pitääkin sisällään monia eri merkityksiä, eikä läheskään aina ole puhe vahvoista yhteisöllisyyden kokemuksista.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että verkkoyhteisöjen luominen on monimutkainen prosessi. Yhteisöä ei voi synnyttää suoraviivaisen design-prosessin tuloksena, vaan vahvan yhteisön luominen ja ylläpitäminen vaativat myös kulttuurisen ja sosiaalisen kontekstin ymmärrystä. Teknologian käyttäjien taustat ja odotukset muovaavat vahvasti heidän suhtautumistaan ja toimintaansa teknologisessa ympäristössä. Taitava ylläpitäjä pysyy sivustollaan ”ajan hermolla” ja antaa osallistujien muovata ympäristöstä näköisensä.

------

Filosofian maisteri Annamari Martinviita väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 13.10.2017. Englantilaisen filologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Online community as experience and discourse: a nexus analytic view into understandings of togetherness online (Verkkoyhteisöllisyys kokemuksena ja diskurssina: neksusanalyyttinen näkökulma yhdessäolon merkityksiin verkossa). Vastaväittäjänä toimii professori professori Sirpa Leppänen Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena dosentti Leena Kuure. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa KTK 112 kello 12.


Oppiarvo ja nimi:

Filosofian maisteri Annamari Martinviita


Syntymäaika ja -paikka:

1979 Tornio


Yo-tutkintovuosi ja koulu:

1998, Tornion Yhteislyseon lukio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

annamari.martinviita@oulu.fi
050 4410066

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ikiroudan sulaminen uhkaa arktisia kaupunkeja ja teollisuutta12.12.2018 07:15Tiedote

Ilmaston lämmetessä jopa 70 prosenttia pohjoisten ikirouta-alueiden infrastruktuurista sijaitsee riskialueilla, selviää suomalaisten maantieteilijöiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Ikiroudan sulaminen ja siitä johtuva maaperän vettyminen ja painuminen voivat tutkijoiden mukaan uhata arktisten alueiden kestävää kehitystä ja luonnonvarojen hyödyntämistä tulevina vuosikymmeninä. Riskialueilla asuu kolme neljäsosaa pohjoisen pallonpuoliskon ikirouta-alueiden väestöstä, noin neljä miljoonaa ihmistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme