Oulun yliopisto

Väitös: Verkkoyhteisöllisyyden monet merkitykset kokemuksena ja käsitteenä

Jaa

Verkkoyhteisöllisyydestä puhutaan paljon, mutta todellisuudessa yhteisöllisyyden kokemukset verkossa ovat harvinaisempia ja moninaisempia kuin kuvitellaan. Väitöstutkimus perehtyi yhteisö-käsitteen merkityksiin verkossa ja havaitsi, että käsitteen piiriin mahtuu hyvin monenkaltaista toimintaa ja vuorovaikutusta.

Verkkoyhteisöllisyydestä puhutaan paljon, mutta todellisuudessa yhteisöllisyyden kokemukset verkossa ovat harvinaisempia ja moninaisempia kuin kuvitellaan. Väitöstutkimus perehtyi yhteisö-käsitteen merkityksiin verkossa ja havaitsi, että käsitteen piiriin mahtuu hyvin monenkaltaista toimintaa ja vuorovaikutusta.

Yhteisöllisyyden kokemuksia sekä yhteisö-käsitteen merkityksiä havainnoitiin kolmessa hyvin erilaisessa verkkoympäristössä. Open Diary -päiväkirjasivustolla yhteisöllisyys oli aitoa ja vahvaa, ja sitä tukivat päiväkirjoihin liitettävät vanhat mielikuvat yksityisyydestä ja avoimesta pohdinnasta sekä jäsenten pitkä historia sivustolla. Sivuston tekninen toteutus tuki yksityisyyden ja suojaisuuden tunteita, ja sivuston jäsenet kunnioittivat toistensa oikeutta kirjoittaa avoimesti kaikista kokemuksistaan.

Opintomotivaatiota tukeva WiseSteps-sivusto toi yhteen käyttäjäkunnan, jonka osallistuminen sivuston toimintaan oli pakollinen osa toisen asteen ammatillisia opintoja. WiseStepsin kohdalla yhteisön käsite oli osa design-prosessia: sivuston ylläpitäjät nimesivät palvelun yhteisen osion ”yhteisö”-sivuksi ja toivoivat sinne yhteisöllistä ilmapiiriä, joka motivoisi opiskelijoita osallistumaan keskusteluihin. Vahvaa yhteisöä sivulle ei syntynyt, mutta ylläpitäjät onnistuivat luomaan positiivista ilmapiiriä ja yhteisiä uusia käytänteitä joustavan ja ymmärtäväisen moderoinnin kautta.

Maailmanlaajuisen kuvanjakopalvelun Imgurin yhteydessä yhteisön käsitettä viljellään laajasti niin sivuston sisällä kuin ulkopuolellakin. Sivuston omistajat ja median edustajat ovat hanakoita kutsumaan sivua yhteisöksi, mutta sivuston käyttäjien keskuudessa käydään kiivaitakin keskusteluja siitä, onko Imgur yhteisö vai ei. Imgurin kohdalla yhteisö-sana pitääkin sisällään monia eri merkityksiä, eikä läheskään aina ole puhe vahvoista yhteisöllisyyden kokemuksista.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että verkkoyhteisöjen luominen on monimutkainen prosessi. Yhteisöä ei voi synnyttää suoraviivaisen design-prosessin tuloksena, vaan vahvan yhteisön luominen ja ylläpitäminen vaativat myös kulttuurisen ja sosiaalisen kontekstin ymmärrystä. Teknologian käyttäjien taustat ja odotukset muovaavat vahvasti heidän suhtautumistaan ja toimintaansa teknologisessa ympäristössä. Taitava ylläpitäjä pysyy sivustollaan ”ajan hermolla” ja antaa osallistujien muovata ympäristöstä näköisensä.

------

Filosofian maisteri Annamari Martinviita väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 13.10.2017. Englantilaisen filologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Online community as experience and discourse: a nexus analytic view into understandings of togetherness online (Verkkoyhteisöllisyys kokemuksena ja diskurssina: neksusanalyyttinen näkökulma yhdessäolon merkityksiin verkossa). Vastaväittäjänä toimii professori professori Sirpa Leppänen Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena dosentti Leena Kuure. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa KTK 112 kello 12.


Oppiarvo ja nimi:

Filosofian maisteri Annamari Martinviita


Syntymäaika ja -paikka:

1979 Tornio


Yo-tutkintovuosi ja koulu:

1998, Tornion Yhteislyseon lukio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

annamari.martinviita@oulu.fi
050 4410066

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

BizBus yhdistää yliopiston ja yrittäjähenkiset 5. syyskuuta Oulussa29.8.2018 12:02Tiedote

Oulun yliopisto järjestää yrittäjän päivän kunniaksi bussikuljetuksen yliopiston ja Oulun keskustan välille ja viihdyttää matkustajia haastattelemalla menestyneitä suomalaisia yrittäjiä. Bussissa erilaisista taustoista ponnistavat yrittäjät kertovat yllättäviä ja inspiroivia tarinoita siitä, kuinka he päätyivät nykyiseen tilanteeseensa. Bussikuljetus on ilmainen ja kaikille avoin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme