Tampereen yliopisto

Väitös: Yhtiömuotoinen sijoitusrahastorakenne lisäisi kotimaisen rahastosääntelyn kansainvälistä kilpailukykyä

Jaa
Suomen lainsäädännössä rajoitetaan sijoitusrahastotoiminnan järjestämistapoja enemmän kuin monissa muissa valtioissa. Kansainvälisessä sijoitusrahastotoiminnassa käytössä ovat yhtiömuotoiset sijoitusrahastot eli vaihtuvapääomaiset sijoitusyhtiöt, mutta Suomen lainsäädäntö ei niitä tunne. OTM, KTM Antti Vepsä osoittaa väitöstutkimuksessaan, että Suomessa tulisi mahdollistaa vaihtuvapääomainen sijoitusyhtiörakenne rahastotoiminnan harjoittamiseen.
Antti Vepsä (Kuva: Jonna Monola/Studio Skaala).
Antti Vepsä (Kuva: Jonna Monola/Studio Skaala).

Rahoitusmarkkinat ovat ratkaisevan tärkeitä reaalitaloudelle kilpailukyvyn ja työllisyyden kannalta. Sijoitusrahastojen sääntelyä pidetään keskeisenä osana pääomamarkkinoiden toimivuutta, sillä hyvin toimiva sijoitusrahastosektori helpottaa pääoman kerryttämistä ja yritystoiminnan tehokasta harjoittamista. Suomen sijoitusrahastosääntelyn kansallisesta kilpailukyvystä on kannettu jatkuvaa huolta, ja lainsäätäjä on kiinnittänyt siihen huomiota aina 1990-luvulta lähtien.

Antti Vepsä analysoi väitöskirjassaan, miten vaihtuvapääomaisista sijoitusyhtiöistä on säännelty johtavissa kansainvälisissä sääntelyjärjestelmissä. Analyysin pohjalta hän tutki, onko vaihtuvapääomaisista sijoitusyhtiöistä perusteltua säätää Suomessa ja miten niitä koskeva sääntely tulisi toteuttaa.

Kansainvälinen lainsäädäntökilpailu on kiihtynyt globalisaation myötä. Merkittävät finanssivaltiot pyrkivät houkuttelemaan sijoitusrahastotoimintaa alueelleen kehittämällä aktiivisesti rahastosääntelyään vastaamaan toimialan tarpeita, koska elinvoimainen rahastosektori johtaa työpaikkojen ja verotulojen kasvuun. Euroopassa kyseinen kehitys on johtanut rahastotoiminnan keskittymiseen etenkin Luxemburgiin ja Irlantiin.

– Suomen lainsäädännössä rajoitetaan rahastotoiminnan järjestämistä enemmän kuin EU-sääntely edellyttää. Suomessa ei voida perustaa rahastoja yhtiömuodossa eli vaihtuvapääomaisena sijoitusyhtiönä, vaikka tämä on mahdollista useissa muissa maissa. Tällaista uudistusta on pohdittu myös Ruotsissa, Vepsä toteaa.

Tarjoamalla monipuolisia rahastorakenteita voidaan edistää sääntelyn kilpailukykyä. Valtiovarainministeriössä oli käynnissä vuosina 2016–2019 sijoitusrahastolain uudistamishanke, jonka yhtenä tavoitteena oli mahdollistaa Suomeen uusi sijoitusrahastotoiminnan oikeudellinen rakenne, vaihtuvapääomainen sijoitusyhtiö.

– Sijoitusrahastolain uudistusta valmistellut työryhmä ei kuitenkaan kyennyt valmistelemaan esitystä vaihtuvapääomaista sijoitusyhtiötä koskevaksi sääntelyksi, vaan sijoitusrahastorakenteiden valikoima pysytettiin sääntelyssä ennallaan, Vepsä kertoo.

Vepsän väitöskirjatutkimuksen tulokset osoittavat, että vaihtuvapääomainen sijoitusyhtiö olisi perusteltu Suomen rahastosääntelyssä, sillä se edistää sääntelyn kansainvälistä kilpailukykyä. Vepsä suosittelee, että sijoitusyhtiöitä koskeva sääntely kannattaa toteuttaa vakiintuneiden kansainvälisten käytäntöjen mukaisesti. Väitöskirjassa analysoidaan yksityiskohtaisesti muiden maiden sijoitusyhtiösääntelyä.

– Pyörää ei kannata keksiä uudelleen, mikäli valmiiksi toimivia malleja on jo olemassa muissa maissa, Vepsä muistuttaa.

Vepsän väitöskirjatutkimus auttaa ymmärtämään rahastojen toimintamuotojen merkitystä osana sijoitusrahastosektorin kilpailukykyä. Väitöskirjan tuloksia voidaan hyödyntää oikeuspolitiikassa ja lainvalmistelussa, kun pohditaan kotimaisen sijoitusrahastosääntelyn uudistuskohteita. Väitöskirja on myös hyödyllinen työväline rahastojen ja sijoitusyhtiöiden parissa työskenteleville asianajajille, yritysten lakimiehille, yritys- ja talousjohdolle ja sijoittajille.

Antti Vepsä asuu Tampereella ja työskentelee rahastoihin erikoistuneena lakimiehenä Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy:ssä.

Väitöstilaisuus perjantaina 12. toukokuuta

Oikeustieteen maisteri, kauppatieteiden maisteri Antti Vepsän yritysjuridiikan alaan kuuluva väitöskirja Vaihtuvapääomainen sijoitusyhtiö tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 12.5.2023 kello 12 alkaen, Pinni A -rakennuksen Paavo Koli -salissa (Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Heikki Marjosola Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Veikko Vahtera johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Vepsä
antti.vepsa@tuni.fi

Kuvat

Antti Vepsä (Kuva: Jonna Monola/Studio Skaala).
Antti Vepsä (Kuva: Jonna Monola/Studio Skaala).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Digitaalisesta kaksosesta apuväline yksilölliseen ja ennaltaehkäisevään akuutin myeloidisen leukemian lääkehoitoon2.6.2023 11:33:29 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston professorit Olli Yli-Harja ja Frank Emmert-Streib työskentelevät tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on luoda ensimmäinen akuutin myeloidisen leukemian digitaalinen kaksonen (engl. Acute Myeloid Leukaemia Digital Twin, lyhennettynä AML-DT). Kyseessä on potilaan sairauden virtuaalinen ja yksilöllinen mallinnos, jonka avulla potilaat ja heidän lääkärinsä voivat yhdessä selvittää hoitomahdollisuuksia. Hankkeen löydöksiä voi olla tulevaisuudessa mahdollista hyödyntää muiden sairauksien hoidossa ja yleisterveyden ylläpitämisessä sekä monilla eri sovellusaloilla, kuten tuotantotekniikassa ja ilmastontutkimuksessa.

Väitös: Sähköiset hiukkasten mittausmenetelmät täydentävät perinteisiä ilmanlaadun mittauksia2.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Hiukkassaaste meitä ympäröivässä ilmassa on maailmanlaajuisesti merkittävä ennenaikaisten kuolemien aiheuttaja. DI Laura Salo toteaa väitöskirjassaan, että sähköiset mittausmenetelmät ovat parempia paikallisten hiukkaspäästöjen seurannassa kuin perinteiset massapohjaiset mittausmenetelmät, jotka taas korostavat alueellisia päästöjä. Lisäksi Salo esittelee uuden yksinkertaisen sähköisen hiukkassensorin, joka kykenee seuraamaan ilmanlaatua erittäin saastuneessa ympäristössä.

Ruokalähettien työssä riskit kasautuvat1.6.2023 14:36:21 EEST | Tiedote

Digitaalisten alustojen ruokalähetit ovat tuoreiden tutkimustulosten mukaan jatkuvassa tapaturmariskissä. Alustojen kautta tehdyssä ruokalähettityössä on vähemmän turvallisuutta kuin perinteisen kuljetusalan ja kaupan ruokajakelutyössä. Alustatyöntekijöiden riskejä tuottavat urakkaluontoinen keikkatyö, aikapaine ja yksintyöskentely. Digitaalinen hallinta, jolla työtä ohjataan, ei ole kaikilta osin läpinäkyvää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme