Oulun yliopisto

Väitös: Yksityiskohtaista tietoa molekyylien hajoamisprosesseista

Jaa
Väitöskirjassa on tutkittu pienten molekyylien hajoamisprosesseja kohdistamalla niihin UV- ja röntgensäteilyä. Hajoamisen luonne eli minkälaisiin osiin molekyylit hajoavat, selviää tutkimalla tarkasti molekyylien elektronirakennetta.

Tässä työssä tutkimuskohteena ovat olleet elohopeaa sisältävät yhdisteet sekä klooria sisältävät metaaniyhdisteet. Tutkimuksen ensimmäisessä osassa on selvitetty elohopeaa sisältävien molekyylien hajoamista UV-säteilyn vaikutuksesta. Yleisesti oletetaan, että tietynlaisen hajoamisprosessin tapahtuminen riippuu pääasiassa vain siihen tarvittavan energian määrästä, mutta tässä tutkimuksessa on havaittu, että molekyylin elektronirakenne vaikuttaa hajoamisprosesseihin oletettua enemmän.

Tässä työssä on selvitetty elohopeaa sisältävien molekyylien elektronirakenteen suhdetta hajoamisprosessien tapahtumistodennäköisyyteen. Toisessa osatutkimuksessa on selvitetty klooria sisältävien metaanimolekyylien hajoamista röntgensäteilyn vaikutuksesta. Röntgensäteilyn korkeamman energian vuoksi sillä pystytään vaikuttamaan syvällä molekyylissä oleviin elektroneihin. Tutkimuksessa säteilyn energia on valittu siten, että sisäkuoren elektroneja on viritetty uloimmille molekyylin energiatasoille, mikä aiheuttaa molekyyleissä hyvin erilaisia kilpailevia hajoamisprosesseja.

Näiden tutkimusten tuloksena on saatu selville, että klorometaani-molekyyli tuottaa tietynlaisen virityksen seurauksena vetykloridi-ioneja. Lisäksi on vertailtu erikokoisia metyyliklorideja ja havaittu eroja niiden hajoamisnopeuksissa.

Tutkimus on tehty Oulun yliopiston Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikössä käyttäen väitöstutkimuksen aikana osittain kehiteltyjä mittausmenetelmiä ja -laitteistoja. Kokeelliset mittaukset on tehty Ruotsin Lundissa sijaitsevassa MAX IV synkrotronisäteilylaitoksessa.

---

Filosofian maisteri Esko Kokkonen väittelee Oulun yliopistossa 15.9.2017. Atomi- ja molekyylifysiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Fragmentation of small molecules by UV and X-ray irradiation (Pienten molekyylien hajoaminen UV- ja röntgensäteilyn vaikutuksesta). Vastaväittäjänä toimii tohtori Christophe Nicolas (Synchrotron Soleil, Ranska) ja kustoksena professori Marko Huttula. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa IT116 klo 12.

---

Väittelijä:
Filosofian maisteri Esko Kokkonen

Tiedekunta ja yksikkö:
Luonnontieteellinen tiedekunta, Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikkö

Väittelijän yhteystiedot:
esko.kokkonen@oulu.fi
0400 766 801

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto sai Karvilta laatuleiman ja erinomaisen arvion vaikuttavuudestaan alueellisesti22.3.2024 15:17:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman auditoinnin. Laatuleima on voimassa kuusi vuotta. Oulun yliopisto sai auditointiryhmältä erityiskiitosta keskeisestä roolista ja vakiintuneesta asemasta alueellisesti. Oulun yliopistolla on keskeinen asema tiedon luomisen, innovaatiotoiminnan ja osaamisen kehittymisen alueellisessa verkostossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye