Tampereen yliopisto

Väitös: Yrittäjyyskasvatus tuottaa ristiriitaisia odotuksia kansalaisuudelle

Jaa

Yrittäjyyskasvatuksesta on muodostunut viimeistään 2000-luvun alusta lähtien merkittävä koulutus- ja yhteiskuntapoliittinen hanke. Sen avulla on pyritty turvaamaan niin valtioiden kilpailukykyä kuin tuottamaan yhteiskunnallista osallisuutta kansalaisten keskuudessa.

Väittelijä Esko Harni. Kuva: Esko Harni
Väittelijä Esko Harni. Kuva: Esko Harni

Yhteiskunta- ja kasvatustieteiden maisteri Esko Harni lähestyi väitöskirjatutkimuksessa yrittäjyyskasvatusta kokonaisvaltaisena koulutus- ja yhteiskuntapoliittisena interventiona, jonka päämääränä on saada yksilöt ja yhteisöt toimimaan kuten he tai ne olisivat yrityksiä, vaikka eivät sitä juridisessa mielessä olisikaan. Esimerkiksi työntekijän voidaan käytännössä odottaa toimivan kuten yrittäjä, vaikka hän olisikin palkkatyösuhteessa.

– Yrittäjyyskasvatukseen on ladattu suuria, mutta myös varsin ristiriitaisia toiveita ja odotuksia. Kansalaisuuden näkökulmasta tämä tarkoittaa esimerkiksi toiveita sekä samanaikaisesta aktiivisuudesta ja aloitteellisuudesta että passiivisesta joustavuudesta jatkuvien muutosten suhteen, Esko Harni kertoo.

Yrittäjyyskasvatuksen poliittinen oikeutus tapahtuu ontologisten olettamusten, asiakirjojen ja mittaristojen yhteisvaikutuksessa. Poliittista retoriikkaa toistavat niin virkamiehet kuin opettajatkin.

– Elämme yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa yhä useammin poliittiset toimenpiteet esitetään välttämättöminä itsestäänselvyyksinä, eikä yrittäjyyskasvatus ole tästä poikkeus. Siksi tarvitsemme tutkimusta, joka luo mahdollisuuden ajatella poliittisten toimenpiteiden sisältöjä ja päämääriä vaihtoehtoisin tavoin, Harni sanoo.

Yhteiskunta- ja kasvatustieteiden maisteri Esko Harnin kasvatustieteiden alaan kuuluva väitöskirja Yrittäjyyskasvatuksen eetos ja politiikka myöhäiskapitalismissa tarkastetaan julkisesti 10.6.2022 klo 12 Tampereen yliopiston keskustakampuksella, Virta-rakennuksessa auditoriossa 109. Vastaväittäjänä toimii professori emerita Leena Koski ja kustoksena on professori Veli-Matti Värri.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esko Harni, 0447727513, harniesko@gmail.com

Kuvat

Väittelijä Esko Harni. Kuva: Esko Harni
Väittelijä Esko Harni. Kuva: Esko Harni
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Väitös: Aktivoiva alkuverryttely ehkäisee liikuntavammoja lasten jalkapallossa21.6.2022 09:00:17 EEST | Tiedote

Sekä äkilliset liikuntavammat että rasitusvammat ovat yleisiä lasten jalkapalloharrastuksessa. LL Matias Hilska havaitsi väitöstutkimuksessaan, että jopa kolmasosa ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista voidaan ehkäistä hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn avulla. Suurin vammoilta suojaava vaikutus saavutetaan harjoittelemalla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme