Oulun yliopisto

Väitös:Emme elä ilman mitokondrioidemme tekemiä rasvahappoja

Jaa

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mitokondriaalisen rasvahapposynteesin (mtFAS) fysiologisia tehtäviä aitotumallisissa eliöissä. Työssä käytettiin mallina leivinhiivaa, jolta eräs mitokondriaaliseen rasvahapposynteesiin tarvittava geeni oli poistettu.

Hiivamallin tutkimus paljasti, että geenin poisto aiheutti hiivasoluissa hemi-yhdisteen vajauksen. Hemiä tarvitaan mitokondriaalisen hengitysketjun rakentamiseen. Löydös osoittaa, että toimiva mitokondriaalinen rasvahapposynteesi on edellytys toimivalle soluhengitykselle ja mitokondrioissa tapahtuvalle ATP:n tuotannolle. Toinen tutkimuskohde oli hiirimalli, jossa mitokondriaalista enoyyliesterireduktaasia (Mecr) tuottavan geenin toimintaa oli muokattu. Tämä reduktaasi on mtFAS-aineenvaihduntatien viimeinen entsyymi. Hiirimallissa geenimuutoksen vaikutuksen tarkkailu rajattiin alkionkehitykseen ja mitoosin jälkeisten neuronien toiminnan tutkimiseen. Mecr-geenin poistaminen johti raskauden keskivaiheen aikaiseen alkiokuolemaan, joka johtuu alkioiden kasvun hidastumiseen johtavasta mitokondrioiden toimintahäiriöstä sekä istukan kehityksen häiriöstä. Mitoosin jälkeisissä Purkinjen soluissa Mecr-geenin toiminnan esto johti solujen kuolemaan, jonka kliinisenä ilmentymänä ikääntyvien hiirten tasapainon ylläpito vaikeutui. Tulosten mukaan toimiva mtFAS-aineenvaihduntareitti tarvitaan, jotta tasapainon ylläpitoon osallistuvat Purkinjen solut pysyvät elävinä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

remya.raghavannair@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Yrittäjyyskasvatuspäivillä Oulun yliopistossa kehitetään yrittävän kulttuurin työkaluja19.9.2017 08:00Tiedote

Valtakunnalliset Yrittäjyyskasvatuspäivät järjestetään Oulun yliopistossa 20.-21.9. Päivien aikana luodaan yhteistyön siltoja ja löydetään uusia yrittäjyyskasvatuksen työkaluja, joilla rakennetaan yrittävää kulttuuria ja tehdään rohkeita kokeiluja. Yrittäjyyskasvatuspäivillä esitellään yrittäjyyskasvatuksen kansallisia suuntaviivoja, tutkimuksen kärkiä sekä hyväksi havaittuja toimintatapoja ja -käytäntöjä.

Väitös: Piilotiedon tulkinta ihmisen kasvoista14.9.2017 00:20Tiedote

Kasvot ovat monipuolinen informaatiolähde ja keskeinen ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Pystymme päättelemään paljon yhdestäkin kasvokuvasta, mutta kasvoissa on paljon tietoa, jota ei pysty irrottamaan ilman erityiskeinoja. Tässä työssä analysoidaan konenäöllä ihmiselle vaikeasti havaittavaa tietoa: mikroilmeitä ja sydämen sykettä. Tahdosta riippumattomat mikroilmeet paljastavat tunteita, joita ihmiset pyrkivät piilottamaan. Mikroilmeiden havaitseminen on vaikeaa niiden nopeuden ja pienuuden vuoksi, joten automaattinen analyysi voi johtaa uusiin merkittäviin sovelluksiin.

Väitös: Heinien ja sienten väliset yhteydet ovat hyvin vaihtelevia14.9.2017 00:15Tiedote

Lähes kaikki kasvit elävät läheisessä vuorovaikutuksessa erilaisten symbionttisten sienten kanssa. Esimerkkejä kasvien kanssa elävistä sienistä ovat muun muassa sienijuuren muodostavat mykorritsat sekä erilaiset kasvien sisällä elävät endofyyttiset sienet. Perinteisesti monien näiden kasvi-sieni-vuorovaikutusten on oletettu olevan molempia osapuolia hyödyttäviä, mutta viimeaikaiset tutkimukset osoittavat symbionttisten suhteiden olevan vaihtelevia.

Väitös: Luonteenpiirteet vaikuttavat sijoittajien päätöksentekoon14.9.2017 00:11Tiedote

Tämä tutkimus auttaa ymmärtämään sijoituskäyttäytymistä selittämällä sijoittajien päätöksentekoa heidän luonteenpiirteillään. Tutkimustuloksilla on uutuusarvoa, sillä luonteenpiirteiden merkitystä ei ole juurikaan tutkittu rahoitustutkimuksessa. Tutkimusaineisto on sekin luonteeltaan tavanomaisesta poikkeava, sillä se koostuu yksityishenkilöiden luonteenpiirteitä ja sosioekonomista asemaa kuvaavista muuttujista sekä heidän osakeomistustaan koskevista virallisista rekisteritiedoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme