Oulun yliopisto

Väitös:Emme elä ilman mitokondrioidemme tekemiä rasvahappoja

Jaa

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mitokondriaalisen rasvahapposynteesin (mtFAS) fysiologisia tehtäviä aitotumallisissa eliöissä. Työssä käytettiin mallina leivinhiivaa, jolta eräs mitokondriaaliseen rasvahapposynteesiin tarvittava geeni oli poistettu.

Hiivamallin tutkimus paljasti, että geenin poisto aiheutti hiivasoluissa hemi-yhdisteen vajauksen. Hemiä tarvitaan mitokondriaalisen hengitysketjun rakentamiseen. Löydös osoittaa, että toimiva mitokondriaalinen rasvahapposynteesi on edellytys toimivalle soluhengitykselle ja mitokondrioissa tapahtuvalle ATP:n tuotannolle. Toinen tutkimuskohde oli hiirimalli, jossa mitokondriaalista enoyyliesterireduktaasia (Mecr) tuottavan geenin toimintaa oli muokattu. Tämä reduktaasi on mtFAS-aineenvaihduntatien viimeinen entsyymi. Hiirimallissa geenimuutoksen vaikutuksen tarkkailu rajattiin alkionkehitykseen ja mitoosin jälkeisten neuronien toiminnan tutkimiseen. Mecr-geenin poistaminen johti raskauden keskivaiheen aikaiseen alkiokuolemaan, joka johtuu alkioiden kasvun hidastumiseen johtavasta mitokondrioiden toimintahäiriöstä sekä istukan kehityksen häiriöstä. Mitoosin jälkeisissä Purkinjen soluissa Mecr-geenin toiminnan esto johti solujen kuolemaan, jonka kliinisenä ilmentymänä ikääntyvien hiirten tasapainon ylläpito vaikeutui. Tulosten mukaan toimiva mtFAS-aineenvaihduntareitti tarvitaan, jotta tasapainon ylläpitoon osallistuvat Purkinjen solut pysyvät elävinä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

remya.raghavannair@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: DLBCL, primaari ja sekundaari keskushermostoilmentymä, hoito ja ennaltaehkäisy17.11.2017 14:14Tiedote

Väitöstutkimuksessa arvioitiin primaarin aivolymfooman (PCNSL) hoitoa ja hoidon vaikuttavuutta tavanomaisella yhdistelmäsolunsalpaajahoidolla, sekä analysoitiin OYS:ssa vuonna 2007 käyttöönotetun veriaivoesteen aukaisuhoidon avulla ensi-tai toisessa linjassa hoidetut aivolymfoomapotilaat. Lisäksi arvioitiin sekundaarisen aivolymfooman (SCNSL) ilmaantuvuutta korkean uusiutumariskin diffuusia suurisoluista b-solulymfoomaa sairastavilla potilailla, jotka saivat joko tavanomaista immunokemoterapiaa tai siihen kombinoitua keskushermostoon suunnattua profylaksiahoitoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme