Väitös:Hyvin suunnitellut digitaaliset demokratiapalvelut voivat vahvistaa nuorten yhteiskunnallista osallistumista
Tukeakseen nuorten yhteiskunnallista osallistumista, digitaalisten demokratiapalveluiden tulee mahdollistaa päättäjien ja kansalaisten välinen säännöllinen vuorovaikutus sekä todellisten vaikutusten aikaansaaminen. Lisäksi on tehtävä osallistumisen merkityksiä ja tuloksia näkyviksi ja tarjota turvallinen tila osallistumiselle, selviää Iikka Pietilän väitöstutkimuksesta.

Demokratia ja yhteiskunnallinen osallistuminen ovat eläviä käsitteitä, joihin vaikuttavat erilaiset teknologiset murrokset, kuten digitalisaatio. Nuoret joutuvat toimimaan monimutkaisissa ja nopeasti muuttuvissa tietoympäristöissä, joissa polarisoivilta lieveilmiöiltä, kuten misinformaatiolta ja disinformaatiolta, ei voi välttyä.
Demokratiaa ja yhteiskunnallisen osallistumisen mahdollisuuksia voi vahvistaa vaikuttavilla ja turvallisilla digitaalisilla ratkaisuilla, jotka tukevat tiedon jäsentämistä ja integroituvat päätöksenteon prosesseihin.
Erilaisten käyttäjien tarpeita kattavasti huomioivat digitaaliset demokratiapalvelut voivat tukea nuorten yhteiskunnallista osallistumista ja madaltaa kynnystä osallistumisen eri muodoissa. Väitöskirja tekee näkyväksi nuorisolähtöisiä määritelmiä digitaaliselle yhteiskunnalliselle osallistumiselle sekä tapoja, joilla digitaaliset ratkaisut voivat tukea nuorten yhteiskunnallista osallistumista myös poikkeusoloissa.
Digitaalisen demokratiapalvelun prototyyppi sekä teoreettinen viitekehys ja malli sovellettavissa organisaatioiden käyttöön
Väitöskirja esittää nuorten käyttäjätarpeita ja -vaatimuksia digitaalisen yhteiskunnallisen osallistumisen ratkaisuille ja valottaa koettuja osallistumisen esteitä. Lisäksi osana väitöskirjaa on julkaistu digitaalisen demokratiapalvelun prototyyppi sekä teoreettinen viitekehys ja malli, joka kantaa nimeä Citizen-centric Socio-cognitive Model for Societal Participation (CCSCM, Kansalaiskeskeinen sosiokognitiivinen malli yhteiskunnalliselle osallistumiselle).
– Hyvin suunnitellut digitaaliset palvelut voivat purkaa yhteiskunnallisen osallistumisen esteitä ja mahdollistaa läpinäkyvämmän ja helpommin saavutettavan päätöksenteon. Kansalaisten sisällyttäminen päätöksenteon prosessien ja palveluiden suunnitteluun alusta asti voi vahvistaa rakenteiden legitimiteettiä ja tukea avoimempaa päätöksentekoa. Kun osallistumiskanava vastaa käyttäjän tarpeisiin, voi sen käyttö kasvattaa yhteiskunnallisen osallistumisen kyvykkyyden tunnetta, Iikka Pietilä summaa.
Väitöskirjassa haastetaan aiempia yhteiskunnallisen osallistumisen malleja ja viitekehyksiä niiden prosessi- ja järjestelmäkeskeisyyden sekä kansalaiskäsityksen kokonaisvaltaisuuden puutteen vuoksi.
Väitöskirjassa esiteltävä viitekehys, CCSCM, peräänkuuluttaakin poikkitieteellistä ja moniepistemologista lähestymistä analogiseen ja digitaaliseen yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja korostaa tarvetta tarkastella osallistumista relativistisen, pragmaattisen ja empiristisen linssin läpi. Tämä mahdollistaa operoinnin samanaikaisesti objektiivisella ja subjektiivisella tasolla.
Viitekehys on useiden eri organisaatioiden, kuten julkisen sektorin, kansalaisjärjestöjen ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden, sovellettavissa. Viitekehystä voi hyödyntää esimerkiksi toiminnan suunnittelun, palvelumuotoilun, arvioinnin ja tietojohtamisen tukena.
Kansalaiskeskeisen sosiokognitiivisen osallistumisen mallin avulla on mahdollista analysoida ja määritellä esimerkiksi yksilön käyttäjäkokemuksen, omien taitojen, osallistumisen eri muotojen, ja yhteiskunnallisen päätöksenteon eri prosessien ja palveluiden keskinäisiä vuorovaikutussuhteita ja tavoitetiloja holistisesti.
– Viitekehyksen voi ajatella olevan askel yhteiskunnallista analogista ja digitaalista osallistumista koskevassa keskustelussa eheyttävään suuntaan, sillä se huomioi useita tulokulmia ja pyrkii emergenssiin. Viitekehys voi parhaimmillaan kannustaa purkamaan ristiriitoja ja integroimaan ymmärryksiä vastakkainasettelun sijaan, Pietilä kuvailee.
Filosofian maisteri ja insinööri (YAMK) Iikka Pietilän tietotekniikan alaan kuuluva väitöskirja Studies of Digital Solutions Supporting Societal Participation of Youths tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 9.12.2022 kello 12 Hervannan Kampuksella Festia-rakennuksen auditoriossa FA032, Pieni Sali 1 (Korkeakoulunkatu 8, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori David Kirk, Newcastle University. Kustoksena toimii professori Kaisa Väänänen Tampereen yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iikka Pietilä
iikka.pietila@tuni.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Datalähtöisillä menetelmillä voidaan ennustaa Alzheimerin taudin etenemistä7.2.2023 09:27:40 EET | Tiedote
Datalähtöiset analyysi- ja visualisointimenetelmät voivat auttaa suuren ja monimuotoisen tietomäärän tulkinnassa ja hyödyntämisessä. Väitöstutkimuksessaan TtM Hilkka Liedes kehitti ja validoi datalähtöisiä menetelmiä Alzheimerin taudin etenemisen ennustamiseen ja seurantaan taudin eri vaiheissa.
Verkkohäirintä vaikuttaa toimittajien ja heidän työyhteisöjensä hyvinvointiin6.2.2023 13:39:49 EET | Tiedote
Tampereen yliopistossa tehty sosiaalipsykologian alan tutkimus osoittaa, että verkossa tapahtuva häirintä on vakava ja laajalle levinnyt ongelma, joka vaikuttaa media-alan ammattilaisten hyvinvointiin Suomessa. Tutkijat peräänkuuluttavat ennaltaehkäisyä ja puuttumista ilmiöön. Muutoin nettikiusaamisella voi olla seurauksia häirinnän kohteena oleville henkilöille, mutta myös laajemmin heidän työyhteisöilleen sekä tiedon avoimuudelle yhteiskunnassa.
Digitaliseringen i grundskolan avancerar med små steg6.2.2023 12:00:00 EET | Tiedote
Införandet av digital apparatur i skolor har ibland fått skulden för att kompetensresultaten blivit sämre. Undersökningen visar dock att digitala enheter inte förklarar nedgången i inlärningsresultat, utan teknologin i skolorna används främst som ett medel för differentiering av undervisningen.
Digitalisaatio peruskoulussa etenee pienin askelin6.2.2023 12:00:00 EET | Tiedote
Osaamistulosten heikkenemisestä on toisinaan syytetty digitaalisten laitteiden tuloa kouluihin. Tutkimus osoittaa, että digilaitteet eivät selitä oppimistulosten laskua, vaan teknologiaa käytetään kouluissa erityisesti eriyttämisen välineenä.
Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus valitsi 11 hakijaa rehtorihaun seuraavaan vaiheeseen1.2.2023 15:02:57 EET | Tiedote
Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus päätti kokouksessaan 31.1.2023 valita 11 hakijaa rehtorihaun seuraavan vaiheen haastatteluihin. Valintakriteereinä olivat hakuilmoituksessa esitetyt kokemus- ja osaamisvaatimukset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme