Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus: Jalkapallo on politiikan kieli Italiassa

Jaa
Italiassa poliitikot käyttävät jalkapallon puhetapoja oman analyysinsä ja tulkintansa välineinä politiikassa. Etenkin johtavien poliitikkojen odotetaan osoittavan perehtyneisyyttä ja kiinnostusta peliin.
Mira Söderman avaa jalkapallotermien käyttöä Italian politiikassa.
Mira Söderman avaa jalkapallotermien käyttöä Italian politiikassa.

Jalkapallosta lainatut käsitteet, sanastot, kielikuvat ja puhetavat ovat Italiassa oleellinen osa poliittista retoriikkaa. YTM Mira Söderman tutki väitöskirjassaan pelistä ammentavan kielen käyttöä Italian entisen pääministerin Matteo Renzin puheissa. Tutkimus osoittaa, että jalkapallo tarjoaa poliitikoille monipuolisia kielellisiä mahdollisuuksia politiikan kamppailujen tulkintaan.

– Jalkapallolla on oma rikas sanastonsa, jota peliä tuntevat poliitikot voivat hyödyntää politiikassa, Söderman toteaa.

Södermanin väitöskirjatutkimus pureutuu Renziin, joka on hyödyntänyt jalkapallon käsitteistöä monipuolisesti ja vivahteikkaasti poliittisessa retoriikassaan. Tutkimuksessa tarkastellaan Renzin jalkapallopuhetta reilun kymmenen vuoden ajanjaksolla, jonka aikana hän nousi Firenzen pormestarista Italian pääministeriksi.

– Renzi käytti jalkapallosta lainattua sanastoa tavoitellessaan muutosta oman puolueensa sisällä ja laajemmin Italian politiikassa. Intohimoisena jalkapallon seuraajana ja entisenä jalkapallotuomarina hän tuntee pelin ja hallitsee sen terminologian hyvin, Söderman kertoo.

Renzi pelipuheen taitajana

Poliitikot voivat jalkapallopuheen avulla kommentoida ja analysoida politiikkaa omaperäisesti ja luoda näin persoonallista poliittista profiilia. Lisäksi jalkapallo tarjoaa monipuolisia kielellisiä mahdollisuuksia poliittisten asetelmien, kamppailujen, taktiikkojen ja tyylien tulkintaan.

– Renzin jalkapallopuheessa on kiinnostavaa se, miten hän käyttää pelin taktista terminologiaa poliittisessa puheessaan. Hän esimerkiksi haastoi oman puolueensa valtaapitävät moittimalla heitä catenacciosta, jolla viitataan italialaiseen siilipuolustustaktiikkaan. Hän myös analysoi poliitikkoja erilaisiin jalkapallon pelaajatyyppeihin nojautuen, Söderman sanoo.

Väitöskirjassa analysoidaan myös pelipuheen rajoituksia ja mahdollisuuksia politiikassa sekä sen merkitystä Renzille poliitikkona.

– Renzin käyttämä jalkapallokieli kertoo, että hän tulkitsee politiikkaa pelinä, Söderman kiteyttää.

YTM Mira Södermanin politiikan väitöskirjakäsikirjoituksen “’Calcisticamente parlando’: Football language in Matteo Renzi’s political rhetoric” tarkastustilaisuus pidetään 21.4.2023 klo 12 salissa C1. Vastaväittäjänä toimii Research Fellow, PhD Giuseppe Ballacci (Universidade do Minho) ja kustoksena YTT, yliopistonopettaja Hanna-Mari Kivistö (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9525-6

Taustatietoja:

Mira Söderman kirjoitti ylioppilaaksi Vaasan lyseon lukiosta vuonna 2009. Hän valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2016 pääaineenaan valtio-oppi. Söderman on valmistellut väitöskirjaansa Suomen Kulttuurirahaston, Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston sekä Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tukemana. Hän on nuoruudessaan pelannut jalkapalloa vaasalaisjoukkueissa ja harrastanut monipuolista pallotaituruutta vaativaa freestyle-jalkapalloa.

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija Mira Söderman

mira.k.soderman@jyu.fi

050 358 0113

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mira Söderman avaa jalkapallotermien käyttöä Italian politiikassa.
Mira Söderman avaa jalkapallotermien käyttöä Italian politiikassa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle Suomen Akatemian rahoitus30.5.2023 16:30:41 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle. Rahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta, sekä parantaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Rahoituskausi on 01.09.2023 - 31.08.2027. Kaikkiaan BTY-toimikunta osoitti yhteensä lähes 41 miljoonaa euroa 73 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan 91 osahanketta. Noin 18,5 prosenttia hakemuksista sai rahoituksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme