Työeläkeyhtiö Elo

Vakavaraisuus vahvistui edelleen kolmannella kvartaalilla

Jaa

Elon sijoitukset tuottivat tammi-syyskuussa -1,6 (9,4) prosenttia. Sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 24,6 miljardia euroa. Kolmannen kvartaalin tuotto oli 2,6 (2,0) prosenttia. Vakavaraisuusaste oli 120,6 prosenttia ja vakavaraisuuspääoma oli 1,4-kertainen vakavaraisuusrajaan nähden.

Elon toimitalo Espoon Tapiolassa
Elon toimitalo Espoon Tapiolassa

− Kolmannen kvartaalin sijoitustuotto oli positiivinen ja vakavaraisuutemme vahvistui. Niin vakuutus- kuin eläkeasiakkaiden palvelu on sujunut hyvin koronapandemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta, sanoo Elon toimitusjohtaja Satu Huber.

Suomi on bruttokansantuotteella mitattuna selvinnyt kriisistä suhteellisen hyvin useimpiin muihin maihin nähden. Kotimaassa työttömyysasteen voimakas nousu on vältetty lomautusjärjestelmän ansiosta ja lisäksi on löydetty kohtuullinen tasapaino tautitapausten kasvun estämisen ja talouden aukipitämisen välillä. Koronatilanteen aiheuttama epävarmuus vaikuttaa laajasti niin yritysten kuin kotitalouksien tilanteeseen.

Koronataantuma on laukaissut ennennäkemättömät yhtäaikaiset globaalit elvytystoimet ja käytössä ovat sekä raha- että finanssipolitiikan keinot.

− Elvytys pitää korkotason ennätyksellisen alhaalla ja on nostanut riskipitoisten sijoitusten tuottoja tuntuvasti maaliskuun pohjasta. Sijoitusmarkkinoiden näkymät ovat olleet kesän jälkeen haasteellisemmat koronatilanteen heiketessä ja talouksien elpymisvauhdin hidastuessa, kommentoi sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo.

Sijoitusmarkkinoilla elpymistä

Katsauskaudella lähes kaikki omaisuusluokat tuottivat positiivisesti, lukuun ottamatta osakesijoituksia, jotka nekin ovat elpyneet huomattavasti maaliskuun pohjilta. Sijoitustoiminnan tulos käyvin arvoin oli -798,0 (860,5) miljoonaa euroa.

− Osakemarkkinat ovat toipuneet nopeasti koronakriisin aiheuttamasta jyrkästä laskusta, joskin palautuminen vaihtelee toimialasta ja maantieteellisestä alueesta riippuen, kertoo Hiidenpalo.

Elon luottoriskisijoitukset ovat menestyneet hyvin suhteessa yleiseen markkinakehitykseen. Elon luottoriskisalkussa suurin paino on ollut hyvän luottoluokituksen yrityksissä ja salkussa on ollut suhteellisen vähän pandemian rajoituksista eniten kärsineitä yhtiöitä.

Myös kiinteistömarkkinat ovat kehittyneet positiivisesti alkusyksyn aikana. Toimitilojen vuokraustoiminta on hieman vilkastunut ja kauppakeskusten kävijämäärät ovat palautuneet lähemmäksi normaalia tasoa. Myös investointimarkkinassa on elpymisen merkkejä kesän jälkeen.

Hedge-rahastostrategia on toiminut hyvin haastavassa sijoitusympäristössä ja rahastosalkku on laajasti hajautettu. Tuottoa on saatu erityisesti onnistuneen rahastovalinnan ansiosta.

Elon sijoitusten kymmenen vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli syyskuun lopussa 5,0 prosenttia ja vastaava reaalituotto oli 3,8 prosenttia. Viiden vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli 5,0 prosenttia ja vastaava reaalituotto 4,2 prosenttia.

− Yhdysvaltain vaalitulos ja seuraavan hallinnon talouspoliittinen elvytyslinja vaikuttavat loppuvuoden markkinakehitykseen. Kiinan talouden kasvu käynnistyi jo vuoden toisella neljänneksellä. Maailmantalouden kasvu voi saada tästä kaivattua tukea loppuvuoden aikana. Talousennusteet ennakoivat niin maailmantalouden kuin Suomen kasvavan vuonna 2021, toteaa Hiidenpalo.

Euroopassa ja Suomessa koronatilanne on huonontunut alkusyksyn aikana ja keskeisenä riskinä on uusi talouden heikentymisen jakso. Kotitalouksien kulutus ja yritysten investointihalukkuus on varovaista. Kysyntä pysynee normaalia heikompana, kun resurssit ovat edelleen vajaakäytössä. Työmarkkinat elpyvät hitaasti ja inflaatiopaineet pysyvät vaimeina. Suomi vientivetoisena taloutena kärsii, mikäli Euroopan tilanne ei kohennu.

Koronapandemian vaikutus vakuutusliiketoimintaan tasaantui

Yrittäjien tekemien YEL-työtulomuutosten määrä palasi vuoden 2019 tasolle. Sosiaali- ja terveysministeriön keväällä vahvistama poikkeussääntö YEL- ja TyEL-vakuutusehtoihin, joka antoi työeläkeyhtiöille mahdollisuuden myöntää asiakkailleen kolme kuukautta pidemmän viivästyskorottoman maksuajan, päättyi. Elon työnantaja-asiakkaat ovat saaneet maksettua siirrettyjä TyEL-vakuutusmaksuja hyvin, mutta yrittäjäasiakkailla on ollut enemmän haasteita siirrettyjen YEL-vakuutusmaksujen kanssa.

Syyskuun lopussa Elon hoidossa oli 47 800 työntekijöiden TyEL-vakuutusta ja 83 000 yrittäjien YEL-vakuutusta. Elossa vakuutettujen työntekijöiden ja yrittäjien kokonaismäärä oli kaikkiaan 484 900.

Eläkepäätökset sujuvasti myös poikkeustilanteessa

Vahva panostus automaation kehittämiseen ja proaktiiviseen asiakaspalveluun näkyy erinomaisena tuloksena eläkekäsittelyssä. Elon asiakkaat ovat saaneet esimerkiksi osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen päätöksen keskimäärin päivässä, kun muiden työeläkeyhtiöiden keskiarvo on ollut noin kolme päivää.

Syyskuun lopussa Elolla oli 242 900 eläkkeensaajaa. Eläkkeitä maksettiin raportointikaudella yhteensä 2 658,1 miljoonaa euroa. Elo antoi yhteensä 19 350 eläkepäätöstä.

Hallinto

Elo sai 30.9.2020 Finanssivalvonnalta kuulemiskirjeen, joka liittyy kevään 2020 poikkeukselliseen talouskriisiin ja tuolloin Elon vakavaraisuusasemaa koskeneeseen tilanteeseen. Finanssivalvonta haluaa selvityksen Elon toimista ja päätösperusteista koronakevään haasteellisessa talousympäristössä. Elon hallitus ja johto perehtyvät kuulemiskirjeeseen ja vastaavat siihen määräaikaan 30.10.2020 mennessä. Vastauksessaan Elo ottaa kantaa myös Fivan kuulemiskirjeessään esittämään harkintaan Elolle mahdollisesti asetettavasta asiamiehestä.

Vakuutusten siirtojen volyymissa näkyi koronan vaikutus

Vuoden kolmannen siirtokierroksen kokonaisvaihdossa oli nähtävissä edelleen koronapandemian vaikutus. Siirtokierros oli viime vuoden vastaavaa kierrosta hiljaisempi. Asiakkuuksien määrän kasvu jatkui edelleen suotuisana.

Päättyneellä siirtokierroksella TyEL-asiakkuuksien määrä kasvoi nettomääräisesti 149 työnantaja-asiakkaalla ja yrittäjäasiakkaiden määrä kasvoi 271 asiakkaalla. Asiakaspysyvyys kasvoi aktiivisen asiakkuudenhoidon ansiosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Elon toimitalo Espoon Tapiolassa
Elon toimitalo Espoon Tapiolassa
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin 500 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme 240 000 eläkkeensaajasta ja noin 24 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Yllättävä ilmiö korona-aikana: vanhuuseläkkeen hakeminen on vähentynyt11.11.2020 07:15:00 EETTiedote

Vuosi 2020 on ollut työmarkkinoilla poikkeuksellinen. Koronavirus on kohdellut työpaikkoja eri tavoin. Työt ovat voineet vähentyä tai lisääntyä ja töiden sisältö muuttua merkittävästi. Työeläkkeisiin muutoksilla näyttää olevan yllättävä vaikutus: vanhuuseläkepäätöksiä on annettu reilusti vähemmän vuoden 2020 lokakuussa kuin samaan aikaan viime vuonna. Työeläkeyhtiö Elon tekemän selvityksen mukaan korona on vaikuttanut ihmisten eläkesuunnitelmiin.

Elo jatkaa vuoropuheluaan Fivan kanssa vakavaraisuudesta koronakriisin aikana13.10.2020 09:00:02 EESTTiedote

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo on saanut Finanssivalvonnalta kuulemiskirjeen, joka liittyy kevään 2020 poikkeukselliseen talouskriisiin ja tuolloin Elon vakavaraisuusasemaa koskeneeseen tilanteeseen. Elo oli 19.3.2020 yhden päivän ajan vakavaraisuusrajan alla koronakriisin seurauksena. Elon hallitus ja johto perehtyvät kuulemiskirjeeseen ja vastaavat siihen määräaikaan 30.10.2020 mennessä. Vastauksessaan Elo ottaa kantaa myös Fivan kuulemiskirjeessään esittämään harkintaan Elolle mahdollisesti asetettavasta asiamiehestä. ”Tärkein tehtävämme on huolehtia asiakkaidemme eläkkeiden turvaamisesta kaikissa olosuhteissa. Olemme aina toimineet mahdollisimman huolellisesti ja parhaaksi arvioimallamme tavalla. Jatkamme asian tiimoilta hyvää vuoropuhelua valvovan viranomaisen kanssa”, toteaa Elon toimitusjohtaja Satu Huber. Elo täyttää työeläkevakuutusyhtiöille asetetut vakavaraisuusvaatimukset. Kevään yhden päivän vakavaraisuusrajan alituksen jälkeen yhtiön vakavaraisuus on noussut merkit

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme