Suomen Pankki

Vakuudettomien kulutusluottojen koroissa on suuria eroja luottolaitosten välillä

Jaa
Uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko nousi syyskuussa 2019
Uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko nousi syyskuussa 2019

Luottolaitosten myöntämien uusien vakuudettomien kulutusluottojen [1] keskikorko nousi elokuusta ja oli 6,2 % syyskuussa 2019. Vakuudettomien kulutusluottojen koroissa on suuria eroja luottolaitosten välillä. Syyskuussa 2019 luottolaitosten välinen korkoero [2] oli ennätyksellisen leveä (5,3 prosenttiyksikköä). Kasvavan osan uusista vakuudettomista kulutusluotoista myöntävät luottolaitokset, jotka ovat erikoistuneet tarjoamaan korkeampikorkoisia vakuudettomia kulutusluottoja. Näiden toimijoiden myöntämien uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko oli yli 11 % syyskuussa 2019.

Syyskuussa 2019 uusia vakuudettomia kulutusluottoja [3] nostettiin 274 milj. euron edestä, mikä on 40 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Tammi-syyskuussa 2019 vakuudettomia kulutusluottoja on nostettu 6 % enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2018. Nostomäärien suurenemisen myötä vakuudettomien kulutusluottojen kannan (5,8 mrd. euroa) kasvu on kiihtynyt.

Kotitalouksien kulutusluottokanta kokonaisuudessaan oli kesäkuun 2019 lopussa arviolta 22,6 mrd. euroa, mistä luottolaitosten myöntämien kulutusluottojen osuus oli noin 71 %, kun se vielä kaksi vuotta sitten oli 80 %. Muut kuin Suomessa toimivat luottolaitokset myöntävät yhä suuremman osan kulutusluotoista.

Lainat

Kotitaloudet nostivat syyskuussa 2019 uusia asuntolainoja 1,7 mrd. euron edestä, mikä on 200 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli syyskuun 2019 lopussa 99,6 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,3 %. Kotitalouslainoista oli syyskuun lopussa kulutusluottoja 16,4 mrd. euroa ja muita lainoja 17,6 mrd. euroa. Uusia yrityslainoja (pl. tili- ja korttiluotot) nostettiin syyskuussa 1,6 mrd. euron edestä. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko laski elokuusta ja oli 2,36 %. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli syyskuun lopussa 89,6 mrd. euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 34,2 mrd. euroa.

Talletukset

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli syyskuun lopussa 94,2 mrd. euroa ja talletusten keskikorko 0,11 %. Talletuskannasta oli yön yli talletuksia 81,3 mrd. euroa ja määräaikaistalletuksia 4,8 mrd. euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat syyskuussa 0,2 mrd. euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli syyskuussa 0,27 %.

Lisätietoja antavat

Markus Aaltonen, puh. 09 183 2395, sähköposti: markus.aaltonen(at)bof.fi,

Olli Tuomikoski, puh. 09 183 2146, sähköposti: olli.tuomikoski(at)bof.fi

Seuraava raha- ja pankkitilastotiedote julkaistaan 2.12.2019 klo 13.

Tiedotteen pohjana olevat tilastoluvut ja grafiikka ovat luettavissa myös Suomen Pankin verkkosivuilla osoitteessa https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitosten-tase-lainat-ja-talletukset-ja-korot/

[1] Pl. tili- ja korttiluotot
[2] Kattaa 90 % rahalaitoksista, jotka sijoittuvat 5:nnen ja 95:nnen prosenttipisteen väliin.
[3] Pl. tili- ja korttiluotot.

Avainsanat

Kuvat

Uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko nousi syyskuussa 2019
Uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko nousi syyskuussa 2019
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pankki
Suomen Pankki
Snellmaninaukio, PL 160
00101 HELSINKI

09 1831http://www.bof.fi

Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki

International Monetary Fund publishes assessment of Finland's economy16.1.2020 16:10:00 EETUutinen

The International Monetary Fund (IMF) has concluded its annual assessment of the current state of and outlook for Finland’s economy. The assessment is based on discussions held in Finland in autumn 2019 between an IMF staff team and Finnish authorities as well as representatives of research institutes, private financial institutions, social partners and other relevant parties. The country report is now available in full on the IMF website at www.imf.org. IMF concluding statement on the Finnish economy (19 November 2019)

Internationella valutafonden publicerar utvärdering av Finlands ekonomi16.1.2020 16:10:00 EETUutinen

Internationella valutafonden (IMF) har slutfört sin årliga utvärdering av Finlands ekonomi och de ekonomiska utsikterna för Finland. Utvärderingen bygger på diskussioner som den delegation från IMF som besökte Finland hösten 2019 förde med myndigheter, forskningsinstitut, privata finansinstitut, arbetsmarknadsparter och andra instanser. Hela rapporten finns nu tillgänglig på IMF:s webbplats www.imf.org. IMF:s kommentarer om Finlands ekonomi (19.11.2019)

Kansainvälinen valuuttarahasto julkaisee arvion Suomen taloudesta16.1.2020 16:10:00 EETUutinen

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on saanut päätökseen vuosittaisen arvionsa Suomen talouden tilasta ja näkymistä. Arvio perustuu keskusteluihin, joita Suomessa syksyllä 2019 vieraillut valuuttarahaston asiantuntijaryhmä kävi viranomaisten, tutkimuslaitosten, yksityisten rahoituslaitosten, työmarkkinaosapuolten ja muiden tahojen kanssa. Raportti on nyt kokonaisuudessaan saatavilla valuuttarahaston verkkosivulla www.imf.org. IMF:n lausunto Suomen taloudesta (19.11.2019)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme