Finanssiala ry

Vakuutustutkimus: Tyypillinen vakuutusasiakas on tyytyväinen ja hoitaa asiansa netissä

Jaa
Tuoreen vakuutustutkimuksen mukaan lähes 90 prosenttia niistä, jotka ovat vuoden sisällä hakeneet vakuutuksestaan korvausta ovat tyytyväisiä saamaansa korvaukseen sekä palveluun vahinkotilanteessa. Myös korvauskäsittelyn nopeuteen oltiin pääsääntöisesti tyytyväisiä.

Vakuutustutkimuksen vastaajista 77 prosenttia ilmoitti hoitavansa vakuutusasioitaan tavallisimmin netissä joko tietokoneella tai puhelimella. Vastaajista 55 prosenttia piti vakuutusyhtiöiden verkkopalveluja kattavina ja helppokäyttöisinä. Noin viidennes mainitsi tavallisimmaksi asiointipaikakseen vakuutusyhtiön konttorin.

Korvaushakemuksista noin 70 prosenttia tehdään netin kautta. Korvausta hakeneista 88 prosenttia sai asiaansa myönteisen päätöksen ja vain kuudessa prosentissa tapauksia korvaushakemus hylättiin.

Suomalaisten suhtautuminen vakuutuspetoksiin on tiukkenemaan päin. Tänä vuonna 15 prosenttia vakuutustutkimuksen vastaajista kertoi tuntevansa jonkun vakuutusyhtiötä huijanneen henkilön. Kuusi vuotta aiemmin huijarin tunsi 27 prosenttia vastaajista.

Pitkäaikainen sairaus ja tapaturma huolettavat

Suurimmiksi taloudellista hyvinvointia uhkaaviksi riskeiksi vastaajat kokivat pitkäaikaisen sairauden (40 %), tapaturman (35 %) sekä heti kolmantena vastuun lähiomaisen hoivasta (31 %). Vaikka usko lakisääteisen sosiaaliturvan riittävyyteen olikin nyt hienoisesti kohonnut aiemmista vuosista, usko ei ole kovin vahvaa. Vastaajista 73 prosenttia pitää vapaaehtoisia vakuutuksia välttämättöminä sosiaaliturvan täydentämiseksi.

Yleisin vakuutus on kotivakuutus. Sellainen on keskimäärin 93 prosentilla vastaajista; omistusasunnossa asuvilla hieman useammin kuin vuokralla asuvilla. Kotivakuutusta pidetään kaikille tarpeellisena vakuutuksena asumismuodosta riippumatta. Tätä mieltä oli peräti 95 prosenttia vastaajista.

Suomalaiset ovat kovia matkustamaan ja tunnetusti matkalla voi sattua ja tapahtua. 12 prosenttia vastaajista kertoo, ettei ota matkavakuutusta matkustaessaan. Matkalla jokainen on aina itse vastuussa itsestään. Sitkeässä elää silti virheellinen uskomus siitä, että Suomen valtio järjestää kansalaiselleen kotiinkuljetuksen vakavan matkasairauden tai -tapaturman kohdatessa. Tällainen luulo oli täysin tai osittain peräti 35 prosentilla vastaajista.

Osakesäästötili on loistava mahdollisuus

Lähes 80 prosenttia vastaajista oli täysin tai osittain samaa mieltä väitteestä, että omaehtoisen varautumisen vanhuuden varalle pitää olla nykyistä helpompaa ja houkuttelevampaa. Lähes puolet vastaajista arvioi, ettei pysty hankkimaan kaikkia tarvitsemiaan palveluja lakisääteisen eläkkeen turvin, mikäli elää yli 80-vuotiaaksi. Tästä iästä alkaen hoivamenot yleensä alkavat kasvaa reilusti. Vastaajista 85 prosenttia uskoo, että kansalaiset joutuvat tulevaisuudessa kustantamaan yhä enemmän itse vanhuuden hoivaan liittyviä palveluja ja 79 prosenttia myös terveyden- ja sairaanhoidon palveluja. Aiempaa useampi (46 %) olisi valmis täydentämään julkisia palveluja omalla kustannuksella.

Tyypillisesti eläkeajan toimeentuloa tällä hetkellä täydennetään hankkimalla omistusasunto, sijoittamalla rahastoihin tai osakkeisiin sekä säästämällä pankkitilille.

Finanssialan mielestä hallituksen päätös luoda piensijoittajille osakesäästötili on tervetullut uudistus. ”Osakesäästötili on loistava mahdollisuus tehdä säästämisestä ja sijoittamisesta helpompaa kaikille suomalaisille. Se voi olla jatkossa myös yksi tapa varautua seniorivaiheen hoivaan”, muistuttaa Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Kauppi pitää tärkeänä, että tällä vaalikaudella viedään eteenpäin myös kertamaksuista eläkevakuutusta. ”Se olisi seniorikansalaisten asemaa parantava muutos lakisääteisen eläkkeen täydentämisessä. Siinä ihminen rahoittaisi lisäeläkkeensä yhdellä kertasuorituksella sen sijaan, että koko omaisuus jätettäisiin perinnöksi. Tällä hetkellä kertamaksuisen eläkevakuutuksen verokohtelu on rankaiseva, sillä järjestelyssä verotetaan sekä tuottoa että oman pääoman palautusta.”

Finanssiala ry:n tilaama Vakuutustutkimus on seurantatutkimus, jolla on tutkittu suomalaisten asennoitumista vakuutuksiin ja vakuutusyhtiöihin säännöllisesti koko 2000-luvun ajan. Tutkimuksen on toteuttanut IROResearch Oy. Tutkimus tehtiin internetissä IRONetPanelissa 5.–18.5. Vastaajina oli 1000 iältään 18–79-vuotiasta mannersuomlaista, joten otos on valtakunnallisesti edustava.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisten:

- Mielipiteitä vakuutuksista ja vakuutusyhtiöistä

- Riskitietoisuutta ja riskienhallintaa

- Vakuutusteen käyttöä ja kokemuksia korvauskäytännöstä

- Näkemystä yksilön ja yhteiskunnan vastuunjaosta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kriisit eivät horjuttaneet pankkisektoria vuonna 2023, vakuutusyhtiöillä hyvä vuosi – tutustu pankki- ja vakuutussektorien vuosikatsauksiin22.4.2024 11:42:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2023. Kummallakin sektorilla oli hyvä vuosi: tuotot, tulokset ja vakavaraisuudet pysyivät hyvällä tasolla. Vakuutusyhtiöiden tuloksia paransivat erityisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen hyvät tuotot. Pankkien häiriönsietokykyä paransivat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

Luottolaitosten sääntely kaipaa ajantasaistamista – lisävelvoitteille ja kansalliselle lisäsääntelylle ei ole tarvetta18.4.2024 10:35:20 EEST | Tiedote

Peruspankkipalveluihin liittyvää sääntelyä ei ole tarpeen lisätä, toteaa Finanssiala ry lausunnossaan. Lausunto liittyy valtiovarainministeriön peruspankkipalveluja ja luottolaitoslainsäädäntöä koskevaan arvomuistioon. FA huomauttaa, että arvomuistion kattama selvitys ei ole mukana hallitusohjelmassa ja sen sisältö on osin ristiriidassa kansallisen lisäsääntelyn välttämistä koskevan hallitusohjelman tavoitteen kanssa. Ehdotetut palveluaikavelvoitteet olisivat poikkeuksellisia suomalaisessa sääntelyssä, ja pankkipalveluiden saavutettavuuden kriittisyyttä on muistiossa yliarvioitu.

Hallitus löi viimeisen naulan vapaaehtoisen eläkesäästämisen arkkuun – miksi Suomi kulkee eurooppalaiseen vastavirtaan, Petteri Orpo ja Riikka Purra?17.4.2024 15:07:17 EEST | Tiedote

Hallitus esitti kehysriihessään vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannusteen poistamista vuoden 2027 alusta alkaen. EU:ssa puolestaan suuntaus on aivan päinvastainen ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen nähdään tärkeänä osana EU:n pääomamarkkinaunionin tulevaisuutta, joka on esillä EU:n huippukokouksessa 17.-18.4.2024. Puoli miljoonaa tavallista suomalaista ovat edelleen säästäneet vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Pitkäjänteiseen, erityisesti tiettyyn ikään sidottuun eläkesäästämiseen on vaikea sitoutua ilman kannusteita, jotka hallitus nyt esittää poistettavaksi.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin17.4.2024 10:40:11 EEST | Tiedote

Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti. Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa. PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa. Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye