Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Valinnanvapauslain esitys vaarantaa päivystävän sairaalan toimintaedellytykset

Jaa

Lausunnolla olevassa valinnanvapauslain esityksessä on merkittäviä epäkohtia, jotka toteutuessaan vaarantavat sen osan suomalaista erikoissairaanhoitoa, joka toimii tällä hetkellä parhaiten.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus totesi maanantaina antamassaan lausunnossa, että asiakassetelin käyttö nyt esitetyssä laajuudessa vaikeuttaa päivystysvalmiuden ylläpitämistä, lisää kustannuksia sekä johtaa merkittävästi nykyisen erikoissairaanhoidon palvelutuotannon määrän laskuun. Pitkällä aikavälillä sairaaloiden tuotannon siirtyminen yksityisille toimijoille haittaisi myös erikoislääkärien koulutusta. Yliopistosairaaloiden keskeinen tehtävä eli tutkimus ja opetus vaarantuisivat osaajien ja potilasmäärän vähentyessä.

Yhteinen henkilöstö on päivystyksen tärkein resurssi

Yli puolet erikoissairaanhoidon leikkaustoiminnasta on kiireetöntä hoitoa, joka lakiesityksen mukaisesti siirtyisi asiakassetelillä valinnanvapauden piiriin. Joillakin erikoisaloilla se muodostaa pääosan sekä polikliinisestä että leikkaustoiminnasta. Tällainen yksikkö on esimerkiksi Taysin silmäkeskus. Muutos vaikeuttaisi merkittävästi silmäsairauksien päivystystoiminnan ja osaamisen ylläpitämistä yksikössä, joka on rohkeasti uudistanut eri ammattilaisten työnjakoa ja onnistunut lisäämään julkisen toiminnan tuottavuutta.

Sisätautien kaltaisilla erikoisaloilla suurin osa potilaista on päivystyspotilaita. Yliopisto- tai keskussairaalatasoinen päivystys edellyttää vähintään noin 8-10 erikoislääkäriä yhteen päivystysrinkiin, joita erikoisaloilla on yksi tai useampi. Päivystävät lääkärit ovat samoja henkilöitä, jotka tekevät myös kiireettömiä toimenpiteitä. Yhteinen henkilöstö muodostaa rakenteellisen reservin päivystyksellisten ruuhkatilanteiden varalle.

– Ellei päiväaikaista henkilöstöä olisi käytettävissä, se tulisi erikseen palkata päivystystilanteisiin, ja päivystystoiminnan yksikköhinta nousisi, todetaan sairaanhoitopiirin lausunnossa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mielestä asiakassetelin myöntäjänä tulee olla maakunta eikä liikelaitos. Asiakasseteliä tulisi käyttää täydentävien palvelujen hankintaan tai hoitoon pääsyn turvaamiseen säädetyssä määräajassa. Asiakassetelin käytön tulisi olla myös hoitosuunnitelman ja hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta tarkoituksenmukaista.

Sote-keskusten erikoislääkärikonsultaatiot tarveperusteisesti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lausunnossa kiinnitetään huomiota myös ennakolta määriteltyjen erikoislääkäripalvelujen tuottamiseen sote-keskuksissa. Erikoislääkärin konsultaatioiden tarve ja käyttö tulisi voida aina harkita tarveperusteisesti ja maakuntakohtaisesti. Lakiin ei tulisi kirjata yksityiskohtaisia erikoisaloja.

Laboratorio- ja kuvantamispalvelut on mainittu lakiesityksessä vain suoran valinnan palvelujen yhteydessä. Lainsäädännöllä on varmistettava, että päivystysvalmiutta ylläpitävien sairaaloiden toimintaedellytykset säilyvät asetuksenmukaisina myös laboratorio- ja kuvantamispalveluiden osalta.

Uudistuksen valmistelun kuluessa on tunnistettu uusia menoeriä, kuten ICT-ratkaisut. Niiden perusteella voidaan olettaa, ettei aiottua kolmen miljardin euron kustannusten nousun hidastumista saavuteta lakiesityksen perusteella.

– Monituottajamallissa maakunnalla on käytännössä mahdotonta valvoa, että yksittäisten lääkäreiden hoidon tarpeen arvioinnit pohjautuvat kansallisiin kriteereihin, todetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lausunnossa valinnanvapauslaista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Hallituksen puheenjohtaja Leena Kostiainen
puh. 050 3637069
Sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen
puh. 050 68048
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Teiskontie 35, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä yli miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä 1.1.2018 alkaen Tays Hatanpäällä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy, Fimlab Laboratoriot Oy ja FinnMedi Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tampereella tuhkarokkoon sairastunut saanut lapsuudessa rokotuksen20.12.2018 11:44Tiedote

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti viime viikolla Tampereella Pyhän Ristin seurakunnan messussa tapahtuneista tuhkarokkotartunnoista. Sairaanhoitopiiri on saanut lisätietoa tartuttavaan tuhkarokkoon sairastuneen henkilön rokotustaustasta. Ulkomailta tuhkarokkotartunnan saanut aikuinen on hankkinut kotimaastaan rokotuskorttinsa. Toisin kuin aiemmin on tiedotettu, hän on saanut kotimaassaan kaksi annosta Itä-Euroopassa valmistettua tuhkarokkorokotetta. – Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tehtyjen laboratoriotutkimusten mukaan kyseiset, lapsuudessa annetut rokotukset eivät olleet antaneet henkilölle asianmukaista suojaa. Syynä suojan puuttumiseen voi olla rokotteen lämpeneminen tai jäätyminen säilytyksen aikana tai muuten virheellisesti käsitelty rokote. Kyseistä rokotetta ei ole käytetty Suomessa, sanoo erityisasiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Suomessa rokotteiden säilyttämiseen, kuljetukseen ja käsittelyyn kiinnitetään erityistä huomiota. Suo

Tampereella todettu kaksi aikuisen henkilön tuhkarokkotapausta14.12.2018 08:54Tiedote

Tampereella on todettu kaksi aikuisen henkilön tuhkarokkotapausta tällä viikolla. He eivät tartuta tautia eteenpäin, koska molemmat ovat rokotettuja. Sairastuneet ovat hyväkuntoisia ja kotihoidossa. Sairaanhoitopiirin selvitysten perusteella tartunnat on saatu Pyhän Ristin seurakunnan messussa 25.11.2018. Tartunnan lähde on ollut rokottamaton henkilö, joka on saanut tartunnan ulkomailta. Uusia tautitapauksia voi ilmetä vielä kuluvan viikon loppuun, todennäköisesti 16.12.2018 mennessä. Ohjeita: Mikäli olet osallistunut seurakunnan messuun 25.11.2018 ja sinulla on tai tulee tuhkarokkoon viittaavia oireita etkä ole saanut rokotetta tuhkarokkoa vastaan (MPR-rokote), ota yhteyttä tilanteen arvioimiseksi puhelimitse Acutaan (puh. 03 311 65333; aikuiset) tai lasten päivystykseen (puh. 03 311 63345; lapset). Mikäli olet osallistunut seurakunnan messuun 25.11.2018, olet terve, eikä sinulla ole MPR-rokotuksen tai sairastetun taudin antamaa suojaa, ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskuksees

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme