EHYT

Valiokunta ei kannata prosenttirajan nostoa

Jaa
Sosiaali- ja terveysvaliokunta on alkoholilain kokonaisuudistusta koskevassa mietinnössään kuunnellut asiantuntijoita: valiokunta ei kannata prosenttirajan nostoa.
Pieneltä kuulostavat muutokset hallituksen esityksessä, kuten päivittäistavarakaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nosto 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin, merkitsevät väestötasolla entistä suurempaa kulutusta sekä alkoholihaittojen kasvua. Tästä kaikki tutkimustietoon nojaavat asiantuntijat ja tutkijat ovat olleet käytännössä yksimielisiä.
 
Yhteiskunnalle ja muille kuin alkoholinkäyttäjälle itselleen koituvat haitat tekevät alkoholipolitiikasta mitä suuremmissa määrin yhteisöllisen asian. Koko yhteiskunta kantaa alkoholihaitat ja myös maksavat ne. Tällöin kaikilla meillä, myös päättäjillä on oikeus mutta myös eettinen velvollisuus vähentää alkoholista aiheutuvia haittoja.
 
- Alkoholikeskustelun ydinongelma liittyy siihen, että valitettavan moni haluaa tarkastella kysymystä vain ja ainoastaan omasta kokemuspiiristään ja näkökulmastaan. Harvasta asiasta on niin vahvaa tutkimusnäyttöä kuin alkoholipolitiikasta: alkoholin saatavuuden lisääminen kasvattaa kulusta, joka kasvattaa alkoholihaittoja, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.

Etämyynnin salliminen lisäisi haittoja

Valiokunta nosti mietinnössään esiin myös alkoholin etämyyntiin liittyvän kysymyksen. Etämyyntiin liittyy verotus- ja valvontaongelmia, mutta se myös lisäisi saatavuutta, sillä se mahdollistaa ulkomaalaisten verkkokauppiaiden kotiinkuljetuksen. Etämyynnin salliminen aiheuttaisi myös sen, että alkoholin saatavuutta ei voisi enää säännellä monopolin avulla ja Alkon rinnalle syntyisi toinen myyntikanava.

 - Alkoholimonopoli on kuitenkin tehokas tapa rajoittaa saatavuutta ja sitä myöten vähentää alkoholihaittoja, Mikkonen muistuttaa
 
Perustuslaki- ja lakivaliokunnat totesivat lausunnossaan, että hallituksen esityksen etämyynnin kieltävä kirjaus on epäselvä ja sitä tulisi muuttaa. Sosiaali- ja terveysministeriön on pikaisesti selvennettävä etämyyntiä koskevat säännökset, sanoo Mikkonen.

- Etämyynnin sijaan etäoston kirjaaminen sallituksi lakiin riittäisi, mutta sitä koskeva verojen maksaminen pitäisi tehdä kuluttajille selkeäksi ja sujuvaksi, Mikkonen lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Mikkonen
EHYT ry, toiminnanjohtaja
p. 050 527 4780

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 Helsinki

050 344 7930http://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Nettirahapeleihin saatava yhteiset pelirajoitukset – haittoihin puuttuminen ei voi olla yhtiöiden vapaaehtoisuuden varassa29.2.2024 14:37:18 EET | Tiedote

Suomi on siirtymässä nettirahapelaamisessa lisenssijärjestelmään, minkä vuoksi Suomen markkinoilla toimii pian entistä useampi rahapelejä tarjoava yhtiö. Lisenssin saaneita yhtiöitä tulisi koskea samat lakisääteiset pelirajoitukset ja haittojen ehkäisytoimet, jotta rahapeliongelmat ja -haitat eivät lähde nykyistä jyrkempään kasvuun.

EHYT vaatii kokonaisarviota alkoholipolitiikan muutosten vaikutuksista kansanterveyteen ja -talouteen21.2.2024 08:55:21 EET | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT on pettynyt tapaan, jossa hallitusohjelmaan kirjattuja alkoholipoliittisia muutoksia käsitellään yksittäisinä toimenpiteinä ilman yhteisvaikutuksien arviointia terveyteen, hyvinvointiin ja kansantalouteen. Ilman kokonaiskuvaa päädytään tilanteeseen, joka lisää alkoholin aiheuttamia haittoja ja on kansalaisten toiveiden vastainen.

Rahapeliuudistuksessa on selvitettävä lapsiin ja nuoriin kohdistuvat vaikutukset30.1.2024 08:22:00 EET | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset vetoavat, että rahapelijärjestelmän uudistus on valmisteltava huolellisesti ja hyvän lainvalmistelutavan mukaisesti. Lapsia ja nuoria aikuisia (18–24-vuotiaat) on myös uudessa järjestelmässä suojeltava rahapelihaitoilta. Oleellinen osa valmistelua on lapsivaikutusten arviointi, jonka tulokset on otettava huomioon lain sisällössä ja toimeenpanossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye