EHYT

Valiokunta ei kannata prosenttirajan nostoa

Jaa

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on alkoholilain kokonaisuudistusta koskevassa mietinnössään kuunnellut asiantuntijoita: valiokunta ei kannata prosenttirajan nostoa.

Pieneltä kuulostavat muutokset hallituksen esityksessä, kuten päivittäistavarakaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nosto 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin, merkitsevät väestötasolla entistä suurempaa kulutusta sekä alkoholihaittojen kasvua. Tästä kaikki tutkimustietoon nojaavat asiantuntijat ja tutkijat ovat olleet käytännössä yksimielisiä.
 
Yhteiskunnalle ja muille kuin alkoholinkäyttäjälle itselleen koituvat haitat tekevät alkoholipolitiikasta mitä suuremmissa määrin yhteisöllisen asian. Koko yhteiskunta kantaa alkoholihaitat ja myös maksavat ne. Tällöin kaikilla meillä, myös päättäjillä on oikeus mutta myös eettinen velvollisuus vähentää alkoholista aiheutuvia haittoja.
 
- Alkoholikeskustelun ydinongelma liittyy siihen, että valitettavan moni haluaa tarkastella kysymystä vain ja ainoastaan omasta kokemuspiiristään ja näkökulmastaan. Harvasta asiasta on niin vahvaa tutkimusnäyttöä kuin alkoholipolitiikasta: alkoholin saatavuuden lisääminen kasvattaa kulusta, joka kasvattaa alkoholihaittoja, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.

Etämyynnin salliminen lisäisi haittoja

Valiokunta nosti mietinnössään esiin myös alkoholin etämyyntiin liittyvän kysymyksen. Etämyyntiin liittyy verotus- ja valvontaongelmia, mutta se myös lisäisi saatavuutta, sillä se mahdollistaa ulkomaalaisten verkkokauppiaiden kotiinkuljetuksen. Etämyynnin salliminen aiheuttaisi myös sen, että alkoholin saatavuutta ei voisi enää säännellä monopolin avulla ja Alkon rinnalle syntyisi toinen myyntikanava.

 - Alkoholimonopoli on kuitenkin tehokas tapa rajoittaa saatavuutta ja sitä myöten vähentää alkoholihaittoja, Mikkonen muistuttaa
 
Perustuslaki- ja lakivaliokunnat totesivat lausunnossaan, että hallituksen esityksen etämyynnin kieltävä kirjaus on epäselvä ja sitä tulisi muuttaa. Sosiaali- ja terveysministeriön on pikaisesti selvennettävä etämyyntiä koskevat säännökset, sanoo Mikkonen.

- Etämyynnin sijaan etäoston kirjaaminen sallituksi lakiin riittäisi, mutta sitä koskeva verojen maksaminen pitäisi tehdä kuluttajille selkeäksi ja sujuvaksi, Mikkonen lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Mikkonen
EHYT ry, toiminnanjohtaja
p. 050 527 4780

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Selvitys: Kasvattajat tarvitsevat enemmän tietoa nuuskasta ja nuuskakulttuurista 15.1.2019 10:00Tiedote

Nuorten nuuskan käyttö on 2010-luvulla tasaisesti lisääntynyt. Kasvattajien pitäisi olla nykyistä tietoisempia nuuskasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä, jotta he voisivat puuttua asiaan, todetaan tuoreessa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä Nuoret ja nuuska -selvityksessä. Se julkistetaan tiistaina 15.1. Helsingissä. Tilaisuudessa esitellään myös Syöpäjärjestöjen selvitystä Nuuska urheilun toimintaympäristössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme