Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Välitysliikkeiden vastuuhenkilöiden luotettavuutta sekä välityskohteiden markkinointia valvottiin tehostetusti Etelä-Suomessa vuonna 2021

Jaa
Osa välitysliikkeistä on laiminlyönyt velvoitteen päivittää tietojansa välitysliikerekisteriin. Välitettävien kohteiden myynti-ilmoituksissa havaittiin virheitä pinta-alatietojen ja energiatehokkuustietojen kertomisessa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoi tehostetusti välitysliikkeiden vastuuhenkilöiden luotettavuutta sekä välityskohteiden markkinointia.

Kiinteistön- ja vuokrahuoneiston välitystä saa harjoittaa vain toimija, joka on rekisteröity välitysliikkeeksi välitysliikerekisteriin. Aluehallintovirastot valvovat toimialueillaan kiinteistönvälitysliikkeiden ja vuokra-huoneistojen välitysliikkeiden toimintaa.

Vuonna 2021 Etelä-Suomen välitysliikerekisteriin rekisteröityi uusia välitysliikkeitä 87 kappaletta ja rekisteristä poistui 67 liikettä. Vuoden 2021 lopussa rekisterissä oli yhteensä 819 välitysliikettä. Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tehtiin välitysliikkeistä epäkohtailmoituksia 207 kappaletta. Ilmoitusten pohjalta virasto antoi 24 varoitusta, yhden 30 päivän toimintakiellon ja 67 tapauksessa kiinnitti huomiota virheelliseen toimintaan.

Välitystoiminnan valvonta perustuu virastolle tulleisiin ilmoituksiin ja omavalvontaan, esimerkiksi valvontakampanjoihin. Kun aluehallintovirasto havaitsee liikkeen toimivan lain vastaisesti, voi virasto määrätä liikkeelle varoituksen, määräaikaisen toimintakiellon tai poistaa liikkeen välitysliikerekisteristä.

Välitysliikkeiden vastuuhenkilöiden tietojen päivittämisessä puutteita

Valvontakampanjassa tarkistettiin olivatko vastuuhenkilöiden tiedot, jotka välitysliikerekisteriin on kirjatut, ajan tasalla. Tarkistuksen tuloksena Etelä-Suomen aluehallintovirasto lähetti yhteensä 60 kehotusta ilmoittaa ajantasaiset vastuuhenkilöiden tiedot rekisteriin. Yleisin muutos tiedoissa oli hallituksen jäsenen tai varajäsenen vaihtuminen. Välitysliikkeen vastuuhenkilöllä tarkoitetaan liikkeen ylintä johtoa, esimerkiksi toimitusjohtajaa ja hallituksen jäsentä tai henkilöä, joka omistaa yli 25 % osakeyhtiön osakkeista. Aluehallintovirasto tarkistaa rekisteriin kirjattujen vastuuhenkilöiden luotettavuuden.

Markkinoinnissa virheitä energiatehokkuusluokan sekä asuintilojen pinta-alojen ilmoittamisessa

Kesällä 2021 Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoi erityisesti välitysliikkeiden markkinointia. Valvonnan kohteena oli energiatehokkuusluokasta ilmoittaminen sekä pinta-alatietojen asianmukaisuus. Pääasiassa valvonta kohdistui markkinointiin, jota tapahtui internetin myyntiportaaleissa. Valvonnan tuloksena aluehallintovirasto teki yhteensä 40 valvontatoimenpidettä. Yleisin havaittu virhe oli se, että ilmoituksessa ei ilmoitettu energiatehokkuusluokkaa tai tietoa siitä, minkä vuoden säännösten mukaan todistus oli laadittu. Asuintilojen pinta-alatiedoissa oli myös virheitä, sillä pinta-alaan saatettiin laskea mukaan esimerkiksi autotallin tai varaston pinta-ala.

Valvontapäätöksillä puututtiin välitysliikkeiden virheelliseen toimintaan

Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tehtiin 207 epäkohtailmoitusta välitysliikkeiden toiminnasta vuonna 2021. Ilmoituksista 92 johti tarkempaan selvitykseen. Niistä 24 tapauksessa annetiin varoitus ja yhdessä tapauksessa 30 päivän toimintakielto. Varoitus annettiin pääsääntöisesti laiminlyönneistä, jotka liittyivät välitysliikkeen tiedonanto- ja selonottovelvollisuuteen tai tarjousmenettelyyn. Päätöksillä puututtiin myös lainvastaisiin välityspalkkioehtoihin. Yhdelle välitysliikkeelle määrättiin toimintakielto, sillä se toimi vuo-den ajan ilman vastaavaa hoitajaa, eikä toimittanut aluehallintovirastolle sen pyytämiä asiakirjoja. 67 päätöstä sisälsivät aluehallintoviraston huomion kiinnittämisen välitysliikkeen virheelliseen toimintaan. Näissä tapauksissa havaitut virheet olivat lievempiä, minkä vuoksi liikkeelle ei määrätty varoitusta.

Välitysliikerekisteri: 321 päätöstä vuonna 2021

Välitystoimintaa harjoittavan välitysliikkeen tulee rekisteröityä aluehallintoviraston ylläpitämään välitysliikerekisteriin. Välitystoiminnalla tarkoitetaan toimintaa, jossa välitysliike taloudellisen hyödyn saamiseksi saattaa ostajan ja myyjän tai vuokranantajan ja vuokralaisen kosketuksiin toistensa kanssa.

Vuonna 2021 Etelä-Suomen aluehallintovirasto ratkaisi 321 välitysliikerekisteriin liittyvää asiaa. Asiat olivat pääosin uuden välitysliikkeen rekisteröintejä tai muutosilmoituksia rekisterissä jo olevan välitysliik-keen tietoihin. Muutoksia tapahtui muun muassa yhtiön johtoon kuuluvien vastuuhenkilöiden, vastaavan hoitajan tai vastuuvakuutuksen tiedoissa. Välitysliikerekisteristä poistettiin 67 liikettä. Yleisin poiston syy oli se, että liike on tehnyt lopettamisilmoituksen.

Valvontaa asiakkaiden sekä alan toimijoiden hyväksi

Aluehallintovirastot valvovat, että kiinteistönvälitysliikkeet ja vuokrahuoneiston välitysliikkeet noudattavat välitystoiminnassaan lakia ja hyvää välitystapaa. Näin aluehallihallintovirasto turvaa osaltaan lakien mukaiset palvelut välitysliikkeiden asiakkaille sekä yhtäläiset toimintamahdollisuudet alan toimijoille.

Lisää tietoa kiinteistön- ja vuokrahuoneiston välityksestä ja välitysrekisteristä löytyy aluehallintoviraston verkkosivustolta.


Lisätietoja:
ylitarkastaja Ilkka Heikkilä, p. 0295 016 081
ylitarkastaja Vilppu Elovaara, p. 029 501 6482
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto: Elintarvikeketju tuottajalta kuluttajalle varmistetaan yhdessä9.6.2023 15:08:31 EEST | Tiedote

Alueellisen päivittäistavarahuollon verkoston vuoden kolmas kokoontuminen pidettiin 9.6.2023. Puheenjohtaja Terttu Savolainen kertoi aluehallintoviraston valmiusharjoituksesta Pohjoinen23, sekä Rokualla pidetystä viraston historian suurimmasta alueellisesta maanpuolustuskurssista. Hän toivotti MMM:n ylijohtaja Pentti Lähteenojan tervetulleeksi kertomaan maa- ja metsätalousministeriön varautumisesta päivittäistavarahuollon alalla. ”Aivan välttämätöntä on turvata jokaiselle ruoka, vesi ja energia, sekä varmistaa alkutuotannon, jalostuksen ja jakelun toiminta kaikissa häiriötilanteissa, puheenjohtaja Savolainen linjasi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme