Valkohattuhakkerit etsivät tietoturva-aukkoja Suomi.fi-palveluista - myös digitaalinen henkilöllisyystodistus pääsee testiin
Digi- ja väestötietovirasto on kutsunut valkohattuhakkerit etsimään tietoturvapuutteita Suomi.fi-verkkopalvelusta ja digitaalisen henkilöllisyyden sovelluksesta. Suomi.fi-verkkopalvelun haavoittuvuuspalkinto-ohjelma (Bug Bounty) kestää puoli vuotta. Digitaalisen henkilöllisyyden tietoturvaa hakkerit testaavat yhden päivän ajan.
– Tiedämme hyvin, että digipalvelut ovat jatkuvasti rikollisten kohteina. On erittäin hyödyllistä tehdä testausyhteistyötä valkohattuhakkerien kanssa, tietoturvapäällikkö Pekka Ristimäki Digi- ja väestötietovirastosta kertoo.
Ohjelmassa ja hackdayssa tehtävä hakkerointi ei vaaranna järjestelmän tietoturvaa. Päinvastoin, laaja testaajajoukko mahdollistaa laajemman testauksen ja mahdollisten haavoittuvuuksien tehokkaan löytämisen.
Suomi.fin tietoturvaa testataan hakkereiden avulla puolen vuoden ajan
Digi- ja väestötietovirasto aloitti 31.10.2022 bug bounty -ohjelman, jossa etsitään Suomi.fi-verkkopalvelun mahdollisia tietoturvahaavoittuvuuksia. Ohjelmassa testataan Suomi.fi-verkkopalvelua, mukaan lukien Suomi.fi-tunnistuksen sekä Suomi.fi-valtuuksien rajapintaa.
Suomi.fi on verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen julkiset palvelut ja toimintaohjeet eri elämäntilanteisiin. Suomi.fin kautta voi myös tarkistaa omat tiedot eri viranomaisten rekistereissä, vastaanottaa viranomaispostin sähköisesti ja antaa ja pyytää oikeuksia asioida toisen henkilön tai yrityksen puolesta. Suomi.fin kehittämisestä vastaa Digi- ja väestötietovirasto.
Hakkerit testaavat digitaalisen henkilöllisyystodistuksen tietoturvaa 12.11.
Digi- ja väestötietovirasto järjestää hakkeripäivän eli hackdayn 12.11.2022. Hackdayssa hakkerien kohteena on sähköinen tunnistautuminen digitaalisella henkilöllisyystodistuksella.
Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalisen henkilöllisyyden mobiilisovellusta (Suomi.fi-lompakko). Sovellus mahdollistaa digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön. Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönotto edellyttää muutoksia lakiin ja lakiesitys on nyt eduskunnan käsiteltävänä. Lain on tarkoitus tulla voimaan ja digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöön 1.9.2023.
Miten hakkeriyhteistyö toimii?
Hakkeriyhteistyötä tehdään haavoittuvuuspalkinto-ohjelmien muodossa. Niihin kutsutaan ammatti- ja harrastelijahakkereita mukaan tekemään tietoturvatutkimusta ohjelman kohteena oleviin palveluihin. Ohjelmat ovat yhteisöllistä haavoittuvuuksien tietoturvatestaamista, jossa ulkopuolisille testaajille eli hakkereille annetaan mahdollisuus testata organisaatioiden digipalveluja sovittujen periaatteiden ja rajoitusten puitteissa.
– Olemme tehneet vastaavaa yhteistyötä hakkerien kanssa aiemminkin ja kokemukset siitä ovat olleet hyviä. Haavoittuvuuspalkinto-ohjelma täydentää hyvin normaalia sovellustestaustamme. Samalla annetaan kyvykkäille hakkereille mahdollisuus testata taitojaan luvan kanssa ja tienata myös siinä sivussa hieman rahaa, toteaa Pekka Ristimäki.
Hakkerit ilmoittautuvat mukaan testaukseen ja sitoutuvat noudattamaan asetettuja sääntöjä. Jos haavoittuvuuksia löytyy, maksetaan niiden löytäjälle löydöksen merkittävyyteen suhteutettu palkkio. Palkkiohaitari on 100 € - 30 000 €.
Bug bounty -ohjelman ja digitaalisen henkilöllisyyden hackdayn tuottaa Hackrfi Oy, joka on yhteisöllisen haavoittuvuuksien koordinoinnin ja tietoturvatestaamisen hallinnointiin erikoistunut yritys. Digi- ja väestötietoviraston bug bounty -ohjelma on käynnissä 31.10.2022 - 30.4.2023. Digitaalisen henkilöllisyyden hackday pidetään 12.11.2022 ja sen järjestämiseen osallistuu myös Gofore. Molempiin kutsutaan mukaan hakemuksen perusteella.
Lue lisää Digi- ja väestötietoviraston bug bounty -ohjelmasta ja hae mukaan Hackrfi Oy:n sivuilla: https://www.hackr.fi/ohjelmat/DVV-BB.html
Kysy lisää digitaalisen henkilöllisyyden hackdaysta ja hae mukaan lähettämällä viestiä osoitteeseen hackday[at]hackr.fi.
Lue lisää digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksesta: https://dvv.fi/digitaalisen-henkilollisyyden-uudistus
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Digi- ja väestötietovirasto, tietoturvapäällikkö Pekka Ristimäki, p. 0295 535 048, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi
Kysy lisää digitaalisen henkilöllisyyden hackdaysta ja hae mukaan lähettämällä viestiä osoitteeseen hackday[at]hackr.fi.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Important reminder for voters: Almost one million Finns receive a notification of their right to vote in general elections electronically1.2.2023 07:02:00 EET | Press release
Already nearly one million voters will receive a notification of their right to vote in general elections electronically this year. The notification comes electronically to all those entitled to vote who use Suomi.fi Messages. However, not all recipients of an electronic notification remember or notice that they receive the notification electronically.
Viktig påminnelse till röstberättigade: Nästan en miljon finländare får en elektronisk notifikation om sin rösträtt i riksdagsvalet1.2.2023 07:01:00 EET | Tiedote
Redan nästan en miljon röstberättigade får i år en notifikation om sin rösträtt i riksdagsvalet i elektronisk form. En elektronisk notifikation skickas till alla röstberättigade som använder Suomi.fi-meddelanden. Alla som tar emot en elektronisk notifikation kommer dock inte ihåg eller märker att de får notifikationen elektroniskt.
Tärkeä muistutus äänioikeutetuille: Lähes miljoona suomalaista saa ilmoituksen äänioikeudestaan eduskuntavaaleissa sähköisesti1.2.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Jo lähes miljoona äänioikeutettua saa tänä vuonna ilmoituksen äänioikeudestaan eduskuntavaaleissa sähköisessä muodossa. Ilmoitus tulee sähköisenä kaikille niille äänioikeutetuille, joilla on käytössä Suomi.fi-viestit. Kaikki sähköisen ilmoituksen vastaanottajat eivät kuitenkaan muista tai huomaa, että he saavat ilmoituksen sähköisenä.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe i Joensuu flyttar – Undantag i besök på grund av flytten31.1.2023 14:58:40 EET | Tiedote
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe i Joensuu flyttar i februari. På grund av flytten är Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe i Joensuu stängt 13.–21.2.2023.
Digital and Population Data Services Agency’s service location in Joensuu is moving – Exceptions to in-person services during the move31.1.2023 14:57:39 EET | Press release
The Digital and Population Data Services Agency’s service location in Joensuu will move in February. The service location will therefore be closed from 13 February to 21 February 2023.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme