ELY-keskukset

Valkoposkihanhet edelleen lähtövalmiina

Jaa

Muutto ei juuri edistynyt kuluneen viikon aikana. Hanhien painopiste siirtyi yhä selvemmin Kymenlaaksoon, Itä-Uudellemaalle ja Päijät-Hämeeseen. Isoimmat parvet olivat yli 100 000 yksilön kokoisia. Loppuviikosta sää suosii paremmin hanhien muuttoa.

Valkoposkihanhia Sääperillä 29.9.2021. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Sääperillä 29.9.2021. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Kulunut viikko edisti ennusteiden mukaisesti vain vähän valkoposkihanhien muuttoa. Jonkin verran tapahtui vaihtoa: hanhia tuli arktisilta alueilta, Suomessa lintuja siirtyi lounaaseen ja osa jatkoi matkaansa ulkomaille.

Painopiste on siirtynyt yhä selvemmin Kymenlaakson, Itä-Uudenmaan ja Päijät-Hämeen alueelle. Yli 50 000 hanhen paikallisparvia arvioitiin kuudella paikalla Askolassa, Hollolassa, Kouvolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa ja Orimattilassa. Eniten arvioitiin 2.10. Kouvolan Teutjärvellä (120 000) ja 4.10. Lapinjärven Lapinjärvellä (100 000). Suurin muuttajamäärä laskettiin 3.10. Raaseporin Pohjassa, 35 000 valkoposkihanhea. Arktisilta alueilta lintuja on tullut kuluneen viikon aikana vähemmän kuin Suomesta on muuttanut pois.

Suomalaisten ja hollantilaisten satelliittiseurannan valkoposkihanhet vahvistavat arviota. Muutama lintu on jättänyt Suomen. Itä-Suomesta on jatkunut pakkautuminen Kymenlaakson, Itä-Uudenmaan ja Päijät-Hämeen pelloille ja edelleen on vajaa kolmasosa lähetinlinnuista mobiiliverkon ulkopuolella. Yhdistetyssä aineistossa (tässä ei ole mukana syksyllä kiinnitettyjä lähettimiä) Suomen on ohittanut kymmenen hanhea. Etelä-Suomessa on 27 sekä Karjalassa ja Savossa kymmenen GPS-hanhea. Mobiiliverkon ulkopuolella olevista osa lienee kuollut tai GPS-lähetin on sammunut, joten tarkkaa käsitystä vielä arktisilla alueilla olevien hanhien määrästä ei ole.

Syksyn edistyessä linnut muuttavat huonommillakin säillä, joten ruuhkapäivien ennustaminen on vaikeampaa. Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen kertoo:

”Voimakkaat ja lämpimät vastatuulivirtaukset estävät valkoposkihanhien muuttoa Suomessa ja Venäjällä parina lähipäivänä. Perjantain–lauantain tienoilla ennusteissa vahvistuu uusi korkeapaine Suomen pohjoispuolelle, jolloin hanhien lähtöalueiden tuuli heikkenee ja sää on hyvä niiden loppuryntäykselle. Sen jälkeen sää mahdollisesti taas huononee.”

Valkoposkihanhien ohella iso osa sepel-, metsä- ja tundrahanhista on edelleen arktisilla alueilla. Myös esim. allin ja kuikan päämuutto tapahtuu lähipäivinä, joten mahdollisuudet komeiden muuttojen kokemiseen on olemassa. Luoteistuulilla suurin osa linnuista menee kuitenkin Venäjän puolelta Suomen ohi.

Hanhitilanneraportti on koottu Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen, BirdLifen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyönä. BirdLife julkaisee hanhitilanneraportin verkossa osoitteessa https://www.birdlife.fi/valkoposkihanhitilanne/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214

Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhia Sääperillä 29.9.2021. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Sääperillä 29.9.2021. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Virtaa vesienhoitoon! - avustusta haettavissa vesistökunnostuksiin 18.10.-30.11.2021 (Varsinais-Suomi, Satakunta)15.10.2021 13:09:58 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta voi hakea avustusta Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella toteutettaviin vesistökunnostushankkeisiin. ELY-keskukset voivat myöntää harkinnanvaraisia avustuksia vesistökunnostusten toteuttamiseen ja suunnitteluun. Avustusta voi saada myös vesiensuojelutoimijoiden alueellisten verkostojen vahvistamiseen, vesi- ja kalataloustoimenpiteisiin sekä maa- ja metsätalouden kokonaisvaltaiseen valuma-aluelähtöiseen vesienhallintaan.

Lieksassa käynnistyy Mätäsvaaran vanhan kaivosalueen ympäristövaikutusten seurantatutkimukset (Pohjois-Karjala, Pirkanmaa)11.10.2021 14:12:16 EEST | Tiedote

Mätäsvaaran vanhan molybdeenikaivoksen rikastushiekka-alueella tehdään tutkimuksia valtakunnallisessa KAJAK-hankkeessa, jossa kartoitetaan lähivuosina yhteensä 19 käytöstä poistetun tai hylätyn kaivannaisjätealueen ympäristö- ja terveysvaikutuksia sekä kunnostustarvetta. Lokakuussa 2021 käynnistyvä hanke jatkuu vuonna 2022.

Valtatien 9 Orivesi – Jyväskylä välin toimenpideselvitys luonnosvaiheessa (Keski-Suomi ja Pirkanmaa)7.10.2021 08:11:21 EEST | Tiedote

Suunnitelmaluonnokset ovat valmistuneet. Niistä voi antaa palautetta sähköisen palautekyselyn kautta. Kyselyn avulla kartoitetaan tienkäyttäjien, lähialueen asukkaiden, elinkeinoelämän ja muiden sidosryhmien mielipiteitä suunnitelmasta. Palautteen saaminen on tärkeää, jotta suunnittelussa voidaan arvioida kehittämistoimien vaikutukset mahdollisimman kattavasti.

Valtion aluehallinnon asiantuntijuutta tarvitaan Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen – hallinto tiivistää yhteistyötään6.10.2021 12:00:13 EEST | Tiedote

Ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää työtä yhteiskunnan eri tasoilla – niin yksilö-, kunta-, alue- kuin valtakunnallisellakin tasolla. Valtion aluehallinnon viranomaisilla on tässä keskeinen rooli oman alueensa asiantuntijoina. Yhteistyötä maakunnan eri toimijoiden kanssa on tehty pitkään, joten kokonaisvaltaiselle ilmastotyölle on alueilla hyvät edellytykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme