ELY-keskukset

Valkoposkihanhet kuuluvat suomalaiseen kaupunkiluontoon

Jaa
Saapuneen kevään mukana valkoposkihanhet palaavat Suomeen. Valkoposkihanhia pesii Suomessa rannikolla ja eteläisen Suomen järvillä. Suomessa tavataan lisäksi muuttavia valkoposkihanhia, jotka muuttomatkallaan Keski-Euroopan talvehtimisalueilta arktisille pesimäalueilleen levähtävät ja ruokailevat eteläisen ja itäisen Suomen peltoalueilla.
Valkoposkihanhia rannalla Helsingin Kaisaniemessä. © SYKEn kuvapankki
Valkoposkihanhia rannalla Helsingin Kaisaniemessä. © SYKEn kuvapankki

Valkoposkihanhet ovat tuttu näky monien kaupunkien puistoissa ja rannoilla. Pesinnän jälkeen valkoposkihanhien määrä puistoissa kasvaa, kun saarissa pesineet valkoposkihanhet tulevat poikasineen puistoihin, missä ravinnon saatavuus on pesimäalueita parempaa. 

Valkoposkihanhien häirintä puistoissa on kielletty

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu lintulaji. Luonnonsuojelulaki kieltää valkoposkihanhien häirinnän erityisesti pesimäaikana ja lajin elinkierron kannalta tärkeillä paikoilla. Myös monet kaupunkialueet, kuten Kaivopuisto tai Arabianranta Helsingissä, Tapiolan alueen puistot Espoossa tai Ankkurinpuisto Lahdessa ovat valkoposkihanhien elinkierron kannalta tärkeitä paikkoja, joissa valkoposkihanhien hätyyttäminen, jahtaaminen ja karkottaminen on kielletty.

"Millään Suomen kaupungilla ei ole voimassa olevaa poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen puistoalueilla", ylitarkastaja Maria Westerman Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoo. Suurista kaupungeista Helsinki, Espoo ja Lahti ovat vastikään hakeneet poikkeuslupaa valkoposkihanhien puistoista karkottamiseen, mutta tapauksissa poikkeusluvan myöntämisen perusteet eivät täyttyneet, eikä lupia voitu myöntää.

"Valkoposkihanhien hätyyttäminen esim. päästämällä koira ajamaan valkoposkihanhia takaa, ajamalla dronella valkoposkihanhia lentoon tai muulla vastaavalla tavalla on luonnonsuojelulailla kiellettyä. Myös kaikenlainen valkoposkihanhien vahingoittaminen on lain vastaista", Westerman sanoo. Mikäli havaitsee laitonta valkoposkihanhien jahtaamista, karkottamista tai vahingoittamista, voi siitä ilmoittaa poliisille. 

Valkoposkihanhien karkottamiseen ei voi ryhtyä oma-aloitteisesti

Valkoposkihanhien karkottamiseen tai jahtaamiseen ei saa koskaan ryhtyä oma-aloitteisesti vaan aina ennen karkotustoimiin ryhtymistä on tiedusteltava Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, edellyttääkö karkottaminen poikkeuslupaa. Rauhoitettuja lintuja koskevat poikkeuslupa-asiat on koko Suomen osalta (pl. Ahvenanmaa) keskitetty Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.

Joissakin tapauksissa ELY-keskus on arvioinut, että tietyt hiekkapintaiset uimarannat eivät ole valkoposkihanhien elinkierronkannalta tärkeitä alueita ja jos valkoposkihanhet eivät pesi rannalla, valkoposkihanhet on voitu rauhallisesti ja suunnitellusti ohjata pois uimarannalta. Ohjaamisessa on huomattava, ettei sillä saa häiritä minkään muunkaan lintulajin pesintää. "Myös niissä tapauksissa, joissa ELY-keskus on arvioinut valkoposkihanhien rauhallisen poisohjaamisen mahdolliseksi uimaranta-alueelta ilman poikkeuslupaa, on karkotuksessa luvallista käyttää ainoastaan valkoposkihanhia vahingoittamattomia menetelmiä ja ohjaamista tehtäessä on kokoajan varmistuttava siitä, ettei emoja ja poikasia eroteta toisistaan", Westerman sanoo. "Lisäksi on huomioitava, että mikäli valkoposkihanhilla ei ole muuta reittiä vedestä ruokailunurmikoille, on hiekkarannanpoikkikulkumahdollisuus valkoposkihanhille säilytettävä." Myös uimarantojen osalta ELY-keskus arvioi aina tapauskohtaisesti, edellyttääkö valkoposkihanhien ohjaaminen pois alueelta poikkeuslupaa. 

Valkoposkihanhet ovat ympäristön muuttuessa oppineet hyödyntämään puistonurmikoita

Valkoposkihanhille ei juurikaan ole säilynyt Suomessa luontaisia ruokailualueita, minkä seurauksena valkoposkihanhet ovat ryhtyneet hyödyntämään puistoalueiden nurmikoita ruokailuun. Puistoalueiden voimakkaasti kasvava ja lyhyenä pidettävä avoin nurmimatto on hyvin soveltuvaa ruokailualuetta valkoposkihanhille.

Niin kauan, kuin valkoposkihanhielle ei ole vaihtoehtoisia rauhallisia ruokailualueita, ne palaavat puistoihin, vaikka karkotusta tehtäisiin. Valkoposkihanhien jatkuva karkottaminen ei ole kestävä tapa valkoposkihanhin ohjailemiseen ja koettujen haittojen vähentämiseen. "Karkottaminen lisää valkoposkihanhien ravinnon tarvetta ja siksi myös laidunnukseen käytettävää aikaa ja ulosteiden määrää, sillä mitä enemmän valkoposkihanhet joutuvat syömään, sitä enemmän ne myös kakkaavat", Westerman kertoo. "Valkoposkihanhille tulisi varata alueita, joilla valkoposkihanhet saisivat ruokailla rauhassa ja alueella ylläpidettäisiin valkoposkihanhille erityisen mielekästä ruokaa, kuten valkoapilakasvustoa. Näin pystyttäisiin vaikuttamaan valkoposkihanhien puistoalueiden käyttöön ja niiden tarvitsemaan ravinnon määrään." Kaupungit voivat myös tehostaa puistojen ja rantojen siivoamista koettujen haittojen vähentämiseksi.

Lupatarpeenarviot toimitetaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kirjaamoon:
kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Valkoposkihanhia rannalla Helsingin Kaisaniemessä. © SYKEn kuvapankki
Valkoposkihanhia rannalla Helsingin Kaisaniemessä. © SYKEn kuvapankki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye