Vaasan kaupunki - Vasa stad

Valkoposkihanhia karkotetaan hallitusti Onkilahden ja Hietasaaren puistoista

Jaa

Suurissa parvissa liikkuva valkoposkihanhi on kiusallinen ongelma puistoissa niiden jätösten määrän takia. Hanhien häätäminen niille tärkeistä elinympäristöistä on kuitenkin kiellettyä. Vaasassa Onkilahden ja Hietasaaren puistot eivät ole valkoposkihanhien elinkierron kannalta tärkeitä paikkoja. Vain ei-tärkeiksi määritellyillä alueilla on sallittua hallitusti ja rauhallisesti karkottaa lintuja pois. Vaasan kaupunki hoitaa tehtävää nyt Lissu-koiran avulla.

Palveluvastaava Jarmo Latvala Lissu-koiran kanssa Onkilahden puistossa. Kuva: Rauli Lehto
Palveluvastaava Jarmo Latvala Lissu-koiran kanssa Onkilahden puistossa. Kuva: Rauli Lehto

Huhtikuun puolivälin jälkeen valkoposkihanhiparvia alkoi ilmestyä Vaasan puistoihin ja rannoille. Vaasan kaupungilta oli aiemmin selvitetty, olisiko Onkilahden ja Hietasaaren puistoista mahdollista suorittaa hanhien karkotusta poikkeusluvalla.

- ELY-keskuksesta saamamme vastauksen mukaan kyseiset alueet eivät ole valkoposkihanhien elinkierron kannalta tärkeitä, joten niissä karkotukseen ei tarvita poikkeuslupaa. Ohjeen mukaan karkotus on sallittua hallitusti ja rauhallisesti niin, että koiraa käytettäessä se ei saa jahdata lintuja, kertoo pienvenesatamien palveluvastaava Jarmo Latvala, joka käyttää työtehtävässä saksanpaimenkoira Lissua.

Hanhivastaava-Lissu toimii rauhallisesti

- Kävelen Lissun kanssa rauhallisesti valkoposkihanhiparvea kohti ja parvi lentää muualle. Kun tämän toistaa säännöllisesti, hanhien pitäisi oppia välttämään kyseistä aluetta, Latvala kertoo. Latvalan vastuulla ovat muun muassa laiturialueet, joten kävely koiran kanssa kahden puiston läpi sointuu työpäivään, kun muut kiireet sen sallivat.

Lissu, viralliselta nimeltään Tuntemattoman Nieglajoki, on yksivuotias saksanpaimenkoira. Latvala on kokenut koiranohjaaja, joten Lissu suorittaa hanhien karkotusta hallitusti ja maltillisesti.

- Lissu on taluttimessa ja se ei hauku hanhille. Koiran säännöllinen vierailu kuitenkin tekee hanhille sen verran epämukavan olon, että ne etsivät mieluisamman paikan oleskella. Lissu puolestaan nauttii, kun saa tehdä tärkeää työtä, josta saa palkaksi ruokaa ja ylimääräisen leikkihetken kanssani, Latvala hymyilee.

Yhteyshenkilöt

Jarmo Latvala, palveluvastaava
puh. 040 761 5572
jarmo.latvala@vaasa.fi

Kuvat

Palveluvastaava Jarmo Latvala Lissu-koiran kanssa Onkilahden puistossa. Kuva: Rauli Lehto
Palveluvastaava Jarmo Latvala Lissu-koiran kanssa Onkilahden puistossa. Kuva: Rauli Lehto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

INBJUDAN: Hissunderstödet täcker hela 55% av kostnaderna för en efterinstallerad hiss – välkommen att bekanta dig med en ny hiss och höra mera om hiss- och tillgänglighetsunderstöden17.5.2022 14:19:17 EEST | Tiedote

I Vasa finns cirka 400 våningshus utan hiss. Tillgängligheten i bostadsbyggnader stöds med ARAs och Vasa stads understöd för installering av hissar efteråt och för tillgänglighetsrenoveringar. Vasa stads fastighetssektor ordnar ett infomöte, där man får bekanta sig med en ny efterinstallerad hiss och där det berättas mera om hiss- och tillgänglighetsunderstöden.

KUTSU: Hissiavustus kattaa jopa 55% jälkiasennushissin kustannuksista – tervetuloa tutustumaan uuteen hissiin ja kuulemaan lisää hissi- ja esteettömyysavustuksista17.5.2022 14:17:27 EEST | Tiedote

Vaasassa on noin 400 hissitöntä kerrostaloa. Asuinrakennusten esteettömyyttä tuetaan ARAn ja Vaasan kaupungin avustuksilla jälkiasennushissien rakentamiseen ja esteettömyyskorjauksiin. Vaasan kaupungin kiinteistötoimi järjestää infotilaisuuden, jossa tutustutaan uuteen jälkiasennushissiin ja kerrotaan lisää hissi- ja esteettömyysavustuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme