If Vakuutus

Valmisteletko koronan vuoksi ensimmäistä kertaa joulua kotona? Vältä keittiöpalot Ifin vinkeillä

Jaa

Nyt alkaa kotikeittiöiden vuoden kiireisin viikko, mikä näkyy piikkinä myös palovahinkotilastoissa. Yleisimmin keittiöpalo saa alkunsa, kun ruoka unohtuu kiireessä liedelle tai lieden lähettyville jää jotakin helposti syttyvää. Valmistele joulua turvallisesti ja stressittömästi Ifin ohjeilla.

Jouluviikolla sattuu suomalaiskodeissa 50 prosenttia tavallista talvipäivää enemmän palovahinkoja, käy ilmi Ifin vahinkotilastoista kymmenen viime vuoden ajalta. Uudenvuodenaattona ja -päivänä palovahingon riski on peräti kaksinkertainen keskivertopäivään verrattuna.

Joulun ajan tulipalo saa useimmiten alkunsa keittiöstä, jossa jouluviikko on tyypillisesti vuoden kiireisintä aikaa. Tämä korostuu tänä vuonna, kun sukulointi tai lomamatka jää usealta väliin koronatilanteen vuoksi ja moni valmistaa ensi kertaa jouluruoat itse.

– Yleisin syy keittiöpaloon on liesi. Jouluna vahinkoja lisää varmasti kiire – kun yritetään tehdä monta asiaa yhtä aikaa, ruoka saattaa unohtua liedelle tai jotakin tavaraa jää tai tippuu kuuman lieden päälle. Lieden ympäristö onkin hyvä pitää tyhjänä kaikesta helposti syttyvästä, kuten talouspaperirullista ja patalapuista, kertoo kotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

Liedelle tai uuniin ei myöskään pitäisi jättää mitään vartioimatta.

– Monessa joulureseptissä neuvotaan jättämään ruoka valmistumaan yön yli. Se ei ole kuitenkaan paloturvallinen idea. Samalla tavalla esimerkiksi kinkkua ei saisi jättää uuniin valvomatta siksi aikaa, kun lähtee hoitamaan vaikkapa viime hetken jouluostoksia, muistuttaa Utunen.

Erityisesti uudenvuoden aikaan riskejä kasvattavat lisäksi juhlinta ja sitä seuraavat myöhäisillan kokkailut.

Löytyvätkö liesituulettimesta vielä viime joulun rasvat?

Korona-aikana ruoanlaitto on monessa kodissa lisääntynyt merkittävästi, mikä tarkoittaa, että kodinkoneet ovat jo useita kuukausia olleet tavallista kovemmalla kulutuksella.

– Jos et muista, milloin viimeksi puhdistit esimerkiksi liesituulettimen, se kannattaa tehdä nyt. Liesituulettimeen kertynyt rasva syttyy herkästi palamaan. Jos taas mikä tahansa sähkölaite alkaa pitää omituista ääntä tai käyttäytyä muuten poikkeavasti, sen käyttö tulee välittömästi lopettaa, painottaa Utunen.

Kun sitten päästään joulupöytään, kannattaa muistaa vielä kattauksen turvallisuus.

– Tulipaloja saa valitettavasti alkunsa myös joulupöytää koristavista kynttilöistä. Muista käyttää kynttilöiden alla aina palamatonta alustaa. Jos samalla alustalla on useampia kynttilöitä, jätä jokaisen kynttilän ympärille vähintään viiden sentin tila, muistuttaa Utunen.

simppeliä vinkkiä turvallisiin jouluvalmisteluihin:

  1. Testaa ennen pyhiä kodin palovaroittimet ja vaihda tarvittaessa patterit. Testaus vie vain minuutin: paina testinapista – kuulet, jos varoitin toimii.
  2. Pidä sammutin ja sammutuspeite keittiössä helposti saatavilla. Turvallisuustuote on myös hyvä joululahja, jos joulumuistaminen läheiselle on vielä hankkimatta: esimerkiksi liesivaroitin sammuttaa lieden, ennen kuin palo pääsee alkamaan.
  3. Jos palo syttyy, sammuta ensimmäisenä liesi ja tukahduta palo kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Älä koskaan käytä vettä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Niittyportti 4
02200 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Kysely suomalaisten joulun vietosta: joka neljäs aikoo jättää sukuloinnin väliin koronan vuoksi3.12.2020 07:45:00 EETTiedote

Kolme neljästä suomalaisesta viettää tulevan joulun kotona. Neljännes kaikista suomalaisista ja kolmannes uusimaalaisista aikoo jättää sukulaisten luona kyläilyn koronan vuoksi väliin, kertoo Ifin kyselytutkimus. Vain harva suuntaa nyt matkalle. Alle puolet suomalaisista uskoo koronarokotteen mahdollistavan matkustamisen palautumisen normaaliksi ensi vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme