Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Valmiustoimikunnan tilannekuvassa nousivat esiin huoltovarmuus, kyberturvallisuus ja verkostojen voima

Jaa

Lounais-Suomen aluehallintoviraston koolle kutsuma alueellinen valmiustoimikunta käsitteli syyskauden toisessa kokouksessaan muun muassa sähkötuotannon huoltovarmuutta ja kyberturvallisuusuhkiin varautumista. Lisäksi pohjustettiin uusien alueellisten verkostojen muodostamista sekä päivitettiin Ukrainan pakolaisten tilanne yleensä Suomessa ja erityisesti Lounais-Suomessa.

Huoltovarmuuskatsauksessa todettiin, ettäSuomen sähköntuotantojärjestelmä toimii normaalisti. Tulevan talven mahdollisiin sähkönsaantiongelmiin on keskeisen infrastruktuurin osalta jo laajalti varauduttu ja Suomen huoltovarmuutta vahvistetaan vielä kelluvalla LNG-aluksella, jonka Fortum sijoittaa Inkoon-satamaansa. Useimmissa organisaatioissa on myös pohdittu keinoja sähkönkulutuksen hallintaan sekä normaalioloissa että tilanteissa, joissa sähkönsaantia on rajoitettava.

Vastaanottokeskukset ja kunnan tarjoama majoitus vetävät ukrainalaisia

Sotapakolaisten määrä Ukrainasta on viime kuukausien aikana tasaantunut. Tilapäisen suojelun hakemuksia tulee nyt noin 700 viikossa. Kaikista helmikuun puolen välin jälkeen jätetyistä suojeluhakemuksista on Lounais-Suomessa vastaanotettu toiseksi eniten Helsingin alueen jälkeen (Helsinki 7049, Varsinais-Suomi 6739).

Satokauden päättyminen ja kausityövoiman kysynnän hiipuminen ohjaavat syksyn ja tulevan talven osalta pakolaisten majoittumista yhä enemmän vastaanottokeskuksiin ja kuntien järjestämiin asuntoihin.

Alueelliset verkostot ovat tukena riskien ja uhkien ennakoinnissa

Sekä valmiustoimikunnan että Traficomin arvion mukaan kyberturvallisuuden uhkataso on Suomessa yllättävänkin hiljaisen kevään ja kesän jälkeen noussut. Liikkeellä on niin haittaohjelmia ja palvelunestohyökkäyksiä kuin tietojenkalastelua ja kiristysyrityksiäkin. Hyökkäysten ja haittaoperaatioiden takana olevia tahoja ei ole mahdollista varmuudella todentaa, joskin taustalla näyttäisivät vaikuttavan ainakin Venäjä ja Kiina.

-Riski- ja uhkatilanteiden ennakointi ja niiden taklaaminen onnistuu parhaiten, kun yhdistämme voimamme, sanoo aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Unto Usvasalo.

-Edellisviikolla järjestimme Turussa seminaarin, jossa alustimme alueellisen kyberpuolustuksen ympärille järjestäytymistä. Kaavailemme verkostoon viranomaisten, elinkeinoelämän ja it-teknologian edustajia toimimaan koulutuksen, harjoittelun ja tiedonvaihdon merkeissä.

Kyberturvallisuuden lisäksi valmiustoimikunta keskusteli tarpeesta perustaa alueen viranomaisista koostuva materiaalisen varautumisen yhteistyöryhmä. Lisäksi kunnista siirtyy vuodenvaihteessa sote- ja pelastustoimen henkilöstöä hyvinvointialueelle, jolloin tarvitaan keinoja olemassa olevien verkostojen muokkaamiseksi uuteen ympäristöön sopiviksi ja osaamisen säilyttämiseksi näissä verkostoissa.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Leena Räsänen summasi valmiustoimikunnan syyskuisen tilannekatsauksen toteamalla tyytyväisenä, että viranomaisyhteistyö varautumisasioissa toimii alueella mainiosti. Viimeviikkoinen Puolustusvoimien organisoima paikallispuolustusharjoitus onnistui erinomaisesti ja ensi viikolla alkavassa AURORA22-valmiusharjoituksessa myös kunnat pääsevät harjoittelemaan varautumista yhdessä.

Lisätietoja

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määräsi 28.9.2022 uhkasakolla tehostettuna Vantaan kaupungin huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävyydestä7.10.2022 15:36:38 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt 800 000 euron sakon uhalla Vantaan kaupungin huolehtimaan viimeistään 23.12.2022, että lasten asioista vastaavilla sosiaalityöntekijöillä on lastensuojelulain 11 §:n mukaisesti korkeintaan 35 lasta asiakkaanaan, tarvittaviin lastensuojelupalveluihin ohjautuminen on järjestetty lasten tarpeiden mukaisesti viivytyksettä ja kaikille lastensuojelupalveluja tarvitseville lapsille on nimetty heidän asioistaan vastaava sosiaalityöntekijä. Vantaan kaupungin tulee toimittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle viimeistään 30.12.2022 selvitys tilanteesta ja tehdyistä toimenpiteistä. Samassa päätöksessä aluehallintovirasto antoi huomautuksen Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalle. Vantaa on laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että sosiaalihuoltolain mukaisen lapsiperheiden sosiaalityön yksikön käytettävissä on riittävästi sosiaalihuollon ammattihenkilöitä lakisääteisten palvelujen järjestämiseksi. Vantaan kaupungin toime

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme