Jyväskylän yliopisto

Vältä, vähennä, kompensoi – näin tieto-organisaation hiilijalanjälki pienenee

Jaa

Millainen on oppilaitoksen, konsulttifirman tai vakuutusyhtiön aiheuttama ilmastokuorma? Jyväskylän yliopiston tutkijoiden mukaan myös tieto-organisaatiot voivat hallita ja pyrkiä pienentämään omaa hiilijalanjälkeään, vaikka se syntyy pääosin välillisesti. Helpoiten kuorman kevennys käy, kun pandemian pakottamista muutoksista otetaan opiksi.

Tutkijat Sami ElGeneidy ja Stefan Baumeister
Tutkijat Sami ElGeneidy ja Stefan Baumeister

Hiilijalanjälki, eli toiminnan tai palvelun aiheuttama ilmastokuorma, voi olla hankala hahmottaa sellaisissa organisaatioissa tai yrityksissä, jotka toimivat tiedolla.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun ja resurssiviisausyhteisö Wisdomin tutkijat esittävät vastajulkaistussa tutkimusartikkelissaan erään todellisen, monikansallisen tieto-organisaation hiilijalanjäljen koostumuksen.

”Valtaosa, lähes 80 prosenttia, hiilijalanjäljestä muodostui työmatkoista ja niihin liittyvistä aktiviteeteista, mikä ei tullut yllätyksenä. Lennot olivat suurin yksittäinen päästölähde niin ennen pandemiaa, kuin sen jälkeisen ajan skenaarioissa”, kertoo väitöskirjatutkija Sami El Geneidy.

Tutkijat korostavat, että myös tieto-organisaatioilla on mahdollisuuksia pienentää päästökuormaansa ja siten omaa hiilijalanjälkeään.

”Tieto-organisaatioilla on mahdollisuus näyttää valmiuttaan sopeutua isoihin ja rohkeisiin julkisen politiikan toimiin, joita planeettamme kipeästi tarvitsee”.

Lue lisää aiheesta Jyväskylän yliopiston JYUnity-sidosryhmälehdestä.

Lisätietoja:

väitöskirjatutkija Sami El Geneidy, puh. +358405329892, sami.s.elgeneidy@jyu.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkijat Sami ElGeneidy ja Stefan Baumeister
Tutkijat Sami ElGeneidy ja Stefan Baumeister
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme