Kiinteistö Oy Kaapelitalo

Valtaa Kaapelitehdas! – Merikaapelihalli avataan 14.12. tanssin harrastajien vapaaseen käyttöön

Jaa

Kokeilun esikuvana toimii pariisilainen kulttuurikeskus Centquatre eli 104, jonka avoimissa tiloissa kuka tahansa voi tulla harrastamaan ja ilmaisemaan itseään vapaasti.

Kaapelitehtaan Merikaapelihalli on valmis tanssijoiden ja esittävän taiteen harrastajien ja taiteilijoiden vallattavaksi lauantaina 14.12. Tilaan voi tulla kuka vain, yksin, yhdessä, musiikkilaitteiden kanssa tai ilman.

Yli 3 000 neliön kokoisen Merikaapelihallin ovet avataan klo 11–19 väliseksi ajaksi kaupunkilaisten vapaaseen käyttöön. Tyhjän tilan lisäksi Kaapelitehdas tarjoaa sähkön.

Idea kokeiluun on muhinut Kaapelitehtaan toimitusjohtajan Kai Huotarin mielessä jo useamman vuoden ajan. Sen alkujuuret ovat peräisin pariisilaisen kulttuurikeskuksen Centquatren mahtipontisesta, suuresta hallista, jossa kaikenikäiset esiintyvän taiteen harrastajat ja ammattilaiset tanssijoista sirkustaiteilijoihin treenaavat ja ilmaisevat itseään yksin tai yhdessä muiden kanssa. Tila on kaikille avoin: sinne voi tulla ja sieltä voi lähteä pois silloin, kun haluaa.

– Kun minua neljä vuotta sitten haastateltiin Kaapelitehtaan toimitusjohtajaksi, kerroin Pariisissa sijaitsevasta 104:stä ja siitä, kuinka näkisin, että Kaapelikin voisi avata ovensa vastaavalla tavalla, Huotari kertoo.

Marraskuun puolivälin tienoilla Huotari päätti, että aika olisi kypsä kokeilulle nyt. Samaan aikaan aivan sattumalta tanssitaiteilija ja Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen tuottaja Jarkko Lehmus kuvasi Pariisissa videon, jossa hän tanssi Centquatren avoimessa tilassa. Lehmus postasi videonsa Facebookiin ja heitti ilmoille ajatuksen, voisiko samaa kokeilla Merikaapelihallissa.

Joskus tähdet ovat oikeassa asennossa ja ideat elävät ajassa.

Lehmuksen mukaan avoin ja turvallinen tila voi parhaimmillaan tuoda yleisön, harrastajat, taiteilijat ja päättäjät samaan paikkaan ikään, sukupuoleen tai ihonväriin katsomatta.

– Centquatressa oli riemukasta katsoa suurta määrää erilaisia tanssin ja sirkuksen lajeja sopuisasti sekaisin ja limittäin toistensa kanssa. Lämmitetyssä, siistissä ja turvallisessa urbaanissa tilassa, jossa on tasainen lattia, tarpeeksi korkeutta ja salliva ilmapiiri, elävän taiteen moninaiset muodot pääsevät kukkimaan ja vaikuttamaan toisiinsa tavoilla, joita emme vielä edes pysty kuvittelemaan. Idea on yksinkertainen ja toimiva, Lehmus sanoo.

– Tarve Centquatren tyyliselle tilalle Helsingissä hahmottuu hyvin esimerkiksi Kisahallissa käymällä. Kisahallin toisen kerroksen loosit ovat jatkuvassa ja monipuolisessa käytössä joka päivä. Ilmainen avoin tila madaltaisi kynnystä vielä Kisahalliakin alemmas ja näin mahdollistaisi aivan uudenlaista toimintaa ja kohtaamisia. Kaapelitehtaan tiloista Merikaapelihalli ja Puristamo soveltuisivat erittäin hyvin Centquatren elävän avoimen tilan kaltaiseen toimintaan.

Kaapelitehtaan Merikaapelihalli on käytössä noin 250 päivänä vuodessa. Väliin mahtuu siis päiviä, jolloin 3 100 neliön 110 metriä pitkä ja 24 metriä leveä tila on tyhjillään. 

– Helsingistä puuttuu puolijulkista tilaa, jossa ihmiset voivat vapaasti kohdata, luoda uutta, harrastaa ja ilmaista itseään. Avaamme Merikaapelihallin nyt kokeilumuotoisesti kaupunkilaisille ja he voivat ottaa sen haltuunsa, Huotari sanoo. Spontaania julkisten ja puolijulkisten tilojen haltuunottoa tapahtuu ympäri maailman.

– Esimerkiksi Taipeissa nuoret tanssivat metroasemilla. Meidän innoittajanamme toimivat juuri Pariisin ja Taipein kaltaiset ilmiöt. Tarkoituksenamme on tehdä kaupungista yhteisöllisempi ja hauskempi paikka elää ja asua.

Avoimien tilojen konseptille suunnitellaan jo jatkoa, mutta lopulta kaikki on kiinni siitä, ottavatko kaupunkilaiset tilan haltuunsa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Raisa Karttunen
050-3751878
raisa.karttunen@kaapelitehdas.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistö Oy Kaapelitalo
Kiinteistö Oy Kaapelitalo
Tallberginkatu 1 C 15
00180 HELSINKI

info@kaapelitehdas.fi, 09 4763 8300http://www.kaapelitehdas.fi

Kaapelitehtaan, Suvilahden ja Nilsiänkatu 10 kulttuurikeskuksia hallinnoi Helsingin kaupungin omistama Kiinteistö Oy Kaapelitalo, joka omistaa, peruskorjaa ja vuokraa vanhoja teollisuuskiinteistöjä kulttuurikäyttöön.

Kaapelitehdas on Suomen suurin kulttuurikeskus, jossa toimii mm. 3 museota, 10 galleriaa, ravintola, kahvila, tanssiteattereita, taidekouluja sekä taiteilijoita, bändejä ja luovien alojen yrityksiä.

Suvilahden entisen sähkövoimalan ja kaasulaitoksen alueeseen kuuluu 9 rakennusta, 2 kaasukelloa sekä 2,5 hehtaaria piha-aluetta. Suvilahden ovat ottaneet omakseen monenlaiset kulttuuritoimijat kirjailijoista esittäviin taiteisiin ja uudesta sirkuksesta graffitigalleriaan.

Nilsiänkatu 10:ssä sijaitseva kiinteistö on lääkeyhtiö Orionin entinen pääkonttori ja lääketehdas. Viidessä toimistokerroksessa ja kahdessa kellarikerroksessa toimii noin 250 lähinnä kulttuuri- ja taidealan vuokralaista.

www.kaapelitehdas.fi

www.suvilahti.fi

nilsiankatu10.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistö Oy Kaapelitalo

Eetu Huhtalas ”Den andre” vann ljuskonstverkstävling för Evenemangstorget vid Tanssin talo21.12.2020 10:14:29 EETTiedote

Fastighet Ab Kabelhuset, Tanssin talo och Finlands ljuskonstförbund FLASH har bjudit in finländska konstnärer och konstnärer permanent bosatta i Finland att delta i skapandet av ett permanent ljuskonstverk till foajén Evenemangstorget som finns vid Tanssin talo. Sammanlagt 25 högkvalitativa bidrag skickades till tävlingen. Eetu Huhtalas tidlösa och modifierbara förslag ”Den andre” har utsetts till tävlingens vinnare.

Eetu Huhtala’s “Another” won the light art work competition at Tanssin talo’s Event Square21.12.2020 10:14:28 EETPress release

Kiinteistö Oy Kaapelitalo, Tanssin talo and Finnish Light Art Society FLASH invited Finnish artists and artists permanently living in Finland to take part in the competition to create a permanent light artwork at Tanssin talo’s foyer Event Square. Tanssin talo is located next to Cable Factory. Altogether 25 high-quality proposals were submitted for the competition. Eetu Huhtala’s timeless and modifiable proposal “Another” was chosen as the winner of the competition.

Eetu Huhtalan "Toinen" voitti Tanssin talon Tapahtumatorin valotaidekilpailun21.12.2020 10:14:27 EETTiedote

Kiinteistö Oy Kaapelitalo, Tanssin talo ry ja Suomen valotaiteen seura FLASH kutsuivat suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia taiteilijoita ottamaan osaa kiinteän valotaideteoksen toteuttamiseksi Kaapelitehtaan yhteyteen rakennettavan Tanssin talon aulana ja lämpiönä toimivalle Tapahtumatorille. Kilpailuun saapui 25 korkeatasoista teosehdotusta. Kilpailun voittajaksi on valittu Eetu Huhtalan ajaton ja muunneltava ehdotus ”Toinen”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme