Suomen Yrittäjät

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto Arcusys Oy:lle, Finn Spring Oy:lle, Fondia Oyj:lle ja Lune Group Oy Ltd:lle

Jaa

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto jaettiin jo 50. kerran. Sen saivat tänä vuonna Arcusys Oy Joensuusta, Finn Spring Oy Toholammilta, Fondia Oyj Helsingistä ja Lune Groyp Oy Ltd Juupajoelta. Palkinnot jaettiin Suomen Yrittäjien vuoden päätapahtumassa, Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Joensuussa.

//////////////////////// JULKISTA LAUANTAI-ILTANA 21.10. KLO 22.00 (Lisätietojen antajina olevat tietävät palkinnosta, eli heihin voi olla yhteydessä.) ////////////////////////////////

 

Arcusys: Työttömistä yhteistyöhön NASA:n kanssa 

Joensuulainen Arcusys kehitti digitaalisen oppimisen ympäristön avoimella lähdekoodilla. Sitä voi siis kuka tahansa kehittää eteenpäin. Yrittäjät pääsivät markkinoimaan tuotettaan Piilaaksoon ja yllättyivät: se tunnettiin jo!

Arcusysin yritysidea keksittiin Pohjois-Karjalassa vuonna 2003 karussa tilanteessa: perustajat olivat jääneet edellisen työpaikan konkurssin takia työttömiksi. Siitä on päästy pitkälle: työntekijöitä on jo 170, yhteistyötä Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n kanssa, tarjouksia maailmalta sisällä useiden miljoonien euron arvosta.

- Tuotteemme on täysin skaalautuva, se soveltuu minne vaan, toimitusjohtaja Jussi Hurskainen selittää menestystä.

Arcusys palkitaan Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä jo toista kertaa, sillä vuonna 2012 yritys pokkasi Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon.

Arcusys Oy

Toimiala: Oppimisen digitalisaatioon erikoistunut IT-yritys
Kotipaikka: Joensuu. Yhtiöllä on toimistoja Suomessa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Englannissa ja Venäjällä.
Perustajat: Jussi Hurskainen ja Mika Kuikka
Perustettu: 2003
Toimitusjohtaja: Jussi Hurskainen
Liikevaihto: 13 miljoonaa euroa (2017)
Työntekijöitä: 170


Finn Spring nousi lähdevesipohjaisten juomien markkinajohtajaksi

Toholammilla Pohjanmaalla sijaitseva Finn Spring Oy valmistaa noin 90 prosenttia Suomessa myytävistä lähdevesistä sekä noin neljänneksen kivennäisvesistä. Yritys perustettiin vuonna 1991, kun maanviljelijät Hannu ja Virpi Ali-Haapala miettivät uusia keinoja elättää perheensä. Hannun Lontoossa asuva sisar vinkkasi, että Toholammin lähdevesi maistui paremmalta kuin suurkaupungissa myytävä pullovesi. Rohkealla ja ennakkoluulottomalla asenteella ideasta syntyi kannattavaa liiketoimintaa keskelle ei mitään.

Nyt yritys työllistää 80 työntekijää, kesäkausina enemmän. Omaan SPRING-tuotevalikoimaan kuuluu lähdeveden lisäksi muun muassa kivennäisvesiä, makuvesiä, alkoholittomia siiderijuomia ja alkoholitonta olutta. Lisäksi valmistetaan kauppaketjujen omien merkkien juomia. Tärkeimmät markkinat ovat kotimaassa, ja vientiä on muun muassa Etelä-Koreaan, Saksaan, Arabiemiraateihin ja Kiinaan. Tuotantolaitoksia on kaksi Suomessa ja lisäksi tytäryhtiö Ruotsissa.

Finn Springissä henkilöstö saa vastuuta: työntekijät osallistuvat aktiivisesti yrityksen kehittämiseen.

Finn Spring Oy

Toimiala: Elintarvikeala
Kotipaikka: Toholampi
Perustajat: Hannu ja Virpi Ali-Haapala
Perustettu: 1991
Toimitusjohtaja: Hannu Ali-Haapala
Liikevaihto: 22,9 milj. euroa
Työntekijöitä: Työntekijöitä 80 - 120

 

Listautuminen oli Fondian perustajien unelma

Helsingissä pääpaikkaansa pitävä lakipalveluyritys Fondia huolehtii asiakkaan koko juridiikan perustasta. Marianne Saarikko Janson ja Mårten Janson huomasivat vuonna 2004, että lakiapua tarvitseville yrityksille oli vain kaksi vaihtoehtoa: palkata juristi tai tehdä toimeksianto asianajotoimistolle. Väliin mahtui vaihtoehto: asiakkaan rinnalla toimiva lakipalveluyritys, joka huolehtii heistä oma-aloitteisesti. Nyt tätä tekee jo 118 fondiaania eri puolilla Suomea.

Tärkeä oivallus oli rakentaa Fondiasta fantastinen työpaikka, jonne haluavat töihin parhaat osaajat ja tyypit. Väki pysyy, mikä on tärkeää asiakkaalle.

Alkuvuonna 2017 yksi unelma toteutui, kun Fondia listautui Helsingin pörssin pienten yhtiöiden Nasdaq First North Finland -markkinapaikalle.

- Kun anti ylimerkittiin 11-kertaisesti, yritys on menestynyt ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, on ollut helppo hymyillä, Mårten Janson summaa.

Fondia Oyj

Toimiala: Liikejuridiikkaan erikoistunut lakipalveluyritys
Kotipaikka: Toimipaikat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Vaasassa, Rovaniemellä, Tukholmassa ja Tallinnassa.
Perustajat: Marianne Saarikko Janson ja Mårten Janson
Perustettu: 2004
Toimitusjohtaja: Salla Vainio
Liikevaihto: 14,9 miljoonaa euroa
Työntekijöitä: 118

 

Lunetten missiona hyväntuulinen kuukautisvallankumous

Käytännöllinen ja toimiva muotoilu siivittivät Lunetten maailman suosituimmaksi kuukautiskupin tuottajaksi. Tuotetta myydään jo yli 40:ssä maassa. Kaikki sai alkunsa vuonna 2004, kun Lune Groupin perustaja ja toimitusjohtaja Heli Kurjanen kokeili kuukautiskuppia, mutta ei ollut tyytyväinen tuotteeseen. Seuraavana kesänä mökillä alkanut tuotekehitys johti siihen, että neljän kuukauden kuluttua ensimmäinen tuote oli valmis.

Lune Groupissa uskotaan kasvuun ja tarpeen heräämiseen silloin, kun aika on kypsä.

- Olemme pystyneet rahoittamaan firmaa tulorahoituksella ja kun emme ole lähteneet rönsyilemään, kaikki on pysynyt hanskassa, Heli Kurjanen kertoo ja jatkaa samaan hengenvetoon, että kehitysmaissa on 500 miljoonaa naista ilman kuukautissuojaa, joten potentiaaliset asiakkaat eivät lopu kesken.

Yhtiö tekee yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestön kanssa Afrikan isoimmassa slummissa Keniassa. Köyhän slummin tytöt, joilla ei ole mahdollisuuksia hankkia kuukautissuojia saavat kupit.

Lune Group Oy Ltd

Toimiala: Hygieniatuotteet
Kotipaikka: Juupajoki
Perustajat: Heli ja Mika Kurjanen
Perustettu: 2005
Toimitusjohtaja: Heli Kurjanen
Liikevaihto: 6 miljoonaa euroa
Työntekijöitä: 9

Valtakunnallinen Yrittäjäpalkinto 50 vuotta

Suomen Yrittäjien ja Fennian vuosittain jakama yrittäjäpalkinto täyttää 50 vuotta.

Vuonna 1968 Suomen Yrittäjiä edeltänyt järjestö ja vakuutusyhtiö Fennia halusivat nostaa yrittäjyyden arvostusta kannustamalla ja palkitsemalla menestyneitä yrittäjiä. Syntyi Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto, joka on vuosien aikana luovutettu sadoille yrityksille tai yksityishenkilöille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

toimitusjohtaja Jussi Hurskainen, Arcusys Oy, 0500 879 417
hallintojohtaja Virpi Ali-Haapala, Finn Spring Oy, 040 8278711
kaupallinen johtaja Marianne Saarikko Janson, Fondia Oyj, 020 7205 401
toimitusjohtaja Heli Kurjanen, Lune Group Ltd, 0503554061, www.lunette.com
yhteyspäällikkö Kari Hiltunen, Suomen Yrittäjät, p. 0500 604 090, kari.hiltunen@yrittajat.fi

Kuvat

Jussi Hurskainen, Arcusys Oy. Kuva: Esa Siltaloppi
Jussi Hurskainen, Arcusys Oy. Kuva: Esa Siltaloppi
Lataa
Finn Spring Oy, Aleksi Ali-Haapala, Iida Nylander, Virpi Ali-Haapala ja Hannu Ali-Haapala. Kuva: Esa Siltaloppi
Finn Spring Oy, Aleksi Ali-Haapala, Iida Nylander, Virpi Ali-Haapala ja Hannu Ali-Haapala. Kuva: Esa Siltaloppi
Lataa
Fondia Oyj, Marianne Saarikko Janson ja Mårten Janson. Kuva: Esa Siltaloppi
Fondia Oyj, Marianne Saarikko Janson ja Mårten Janson. Kuva: Esa Siltaloppi
Lataa
Lune Group Ltd, Heli Kurjanen. Kuva: Esa Siltaloppi
Lune Group Ltd, Heli Kurjanen. Kuva: Esa Siltaloppi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 62 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme