Helsingin yliopisto

Valtavat aineistot suomalaisista luontohavainnoista yhdistetään päättäjien tueksi

Jaa

Suomen poikkeuksellisen arvokas luontohavaintojen aineisto pitkältä aikaväliltä halutaan yhteiskunnan käyttöön aiempaa tehokkaammin. Nyt ryhmä ekologeja ja matemaatikkoja Helsingin yliopistosta aikoo yhdistää ja jäsentää aineistoja terveyttä, taloutta ja ympäristöä koskevan päätöksenteon tueksi.

Vanhaa metsää
Vanhaa metsää

Kasviekologian professori Anna-Liisa Laineen johtamassa ja Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittamassa miljoonahankkeessa tutkijat lupaavat aikasarjojen avulla löytää vastauksen useaan yhteiskunnallisesti merkittävään kysymykseen.

– Esimerkiksi ruuantuotannon kannalta on ensiarvoisen tärkeä ymmärtää, mitä seuraa jos pölyttäjien, tuhoeläinten ja viljelykasvien vuodenaikarytmit irtautuvat ilmastonmuutoksen takia toisistaan, Laine sanoo.

Suomalaiset luonnontieteilijät ovat aiemmin tehneet tieteellisiä läpimurtoja muun muassa osoittamalla, miten tautien epidemiat muuttuvat elinympäristöjen pirstoutuessa tai kuinka ympäristönmuutos muuttaa arktisen alueen ekosysteemejä.

Laineen mukaan pitkäaikaisaineistojen yhdistäminen avaa tutkijoille kuitenkin aivan uusia mahdollisuuksia ymmärtää erilaisia muutoksia ympäristössä ja niiden syitä.

– Yksittäisen lajin ymmärtämiseksi tarvitaan laajempi käsitys koko sen elinympäristöstä, sillä lajien menestys luonnossa riippuu aina vuorovaikutuksista toisten lajien kanssa.

Aineistoja muun muassa riistalajeista, metsävaroista, linnuista, pedoista, maatalouden kasvitaudeista, Ahvenanmaan ketojen eliöistä, hirvituhoista sekä kalakannoista ovat vuosien varrella keränneet vapaaehtoiset, yliopistot ja tutkimuslaitokset.

Kolmevuotisessa hankkeessa korostuukin Helsingin yliopiston ja Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen sekä maa- ja metsätalousministeriön tiivis yhteistyö.

Tutkijoiden tutkimushankkeessa kehittämät matemaattiset ja tilastolliset menetelmät ja työkalut aikasarjojen analyysiä varten on tarkoitus kehittää avoimen lähdekoodin ohjelmistoiksi.

Lisätiedot

Anna-Liisa Laine
050 448 4430
anna-liisa.laine@helsinki.fi
Twitter @annaliisalaine

Yhteyshenkilöt

Ville Korhonen / Viestinnän asiantuntija / Helsingin yliopisto / 050 318 3956 / ville.korhonen@helsinki.fi / Twitter @VilleVv

Kuvat

Vanhaa metsää
Vanhaa metsää
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta lähiyksiköineen muodostaa Viikissä Suomen näkyvimmän ja laajimman bio- ja ympäristötieteellistä tutkimusta ja opetusta harjoittavan kokonaisuuden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme