VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon muutokset haastavat riskienhallintaa

Jaa

VTV selvitti, tukevatko säädökset ja valtiokonsernin ohjaus toimivan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämistä. Lisäksi selvitettiin, onko sisäinen valvonta asianmukaista kirjanpitoyksiköissä ja Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksessa. Säädökset ovat riittäviä, mutta niiden ohjausvoimaa on heikennetty säädösuudistuksilla ja ohjeistuksella.

Valtionhallinnon sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämistä koskeneessa laillisuustarkastuksessa selvitettiin, tukevatko säädökset ja valtiokonsernin ohjaus toimivan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämistä. Lisäksi selvitettiin, onko sisäinen valvonta järjestetty asianmukaisesti kirjanpitoyksiköissä ja Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksessa.

Valtion talous- ja henkilöstöhallinnossa on viime vuosina ollut useita muutoksia. Tehtäväketjut ovat muuttuneet virastorajat ylittäviksi toimintaprosesseiksi ja vastuut ovat hajaantuneet. Samaan aikaan sisäisen valvonnan menettelyjä on kevennetty säädösuudistuksilla ja ohjeistuksella.

Sisäiseen valvontaan tarvitaan koordinoitua ja terävää ohjausta

Koska julkisessa hallinnossa käytetään julkisia varoja ja riskit kohdistuvat näiden varojen käyttöön, viitekehyksenä eivät voi toimia samat sisäisen valvonnan menettelyt kuin esimerkiksi pienessä tai keskisuuressa yrityksessä, jossa omistaja kantaa riskin välittömästi omassa taloudessaan. Valtiovarainministeriön, Valtiokonttorin ja valtiovarain controller -toiminnon olisikin tarpeen kiinnittää nykyistä enemmän huomiota sisäisen valvonnan toimivuuteen ja sen järjestämiseen valtion taloudenhoidon kattavana kokonaisuutena.

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta mukaan jo toiminnan suunnitteluun

Talous- ja henkilöstöhallinnossa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimivuus ratkaistaan prosesseja, toimintoja ja tietojärjestelmiä kehitettäessä. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tulisi olla kiinteä osa toiminnan suunnittelua, uudistamista ja lainsäädännön kehittämistä.

Tarkastuksessa todettiin, että säännökset antavat varsin hyvän perustan toimivalle sisäiselle valvonnalle. Lisäksi valtion virastojen sisäiset tarkastukset on pääsääntöisesti järjestetty asianmukaisesti.

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tila valtionhallinnossa (Tarkastuskertomus 188/52/2016)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtava tilintarkastaja, JHTT Pasi Tervasmäki
040 0810 406
pasi.tervasmaki@vtv.fi

tilintarkastusjohtaja, JHTT Väinö Viherkoski
040 735 9808
vaino.viherkoski@vtv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Kön till integrationsutbildning har blivit kortare, språkundervisningen bör effektiviseras7.9.2018 06:45Tiedote

Arbets- och näringsförvaltningen har organiserat integrationsutbildningen enligt planerna. Väntetiden för utbildning har halverats på två år. Den målsatta nivån på språkkunskaper uppnås dock sällan trots att tillräckliga språkkunskaper är ett viktigt mål för integrationsutbildningen. Tillräckliga språkkunskaper anses vara en förutsättning för sysselsättning och fortsatt utbildning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme