VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Valtion velanhallinnassa onnistuttiin myös kriisiaikana

Jaa

Korona-aika vaati poikkeuksellisia toimia velanhallintaan. Riskienhallintaa kannattaa vahvistaa toimittamalla raportit suoraan toimintaa valvovalle ministeriölle.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan valtion velanhallintaa ja varainhankintaa on hoidettu onnistuneesti myös koronakriisin aikana. Valtion maksuvalmius säilyi ja valtio sai edelleen markkinoilta rahoitusta normaaleilla lainaehdoilla. Erilaisiin riskeihin on varauduttu, ja velanhallinnan säädökset ja ohjaus antavat mahdollisuuden reagoida nopeasti kriisien keskellä.

”Poikkeuksellinen korkoympäristö ja koronakriisin myötä kiihtynyt valtion velkaantuminen lisäävät kuitenkin tulevaisuuden riskejä. Korkoriskistrategiaa on edelleen kehitettävä ja sen arvioiminen on erityisen tärkeää”, VTV:n ylitarkastaja Jonna Carlson sanoo.

VTV tarkasti Suomen valtion velanhallintaa ja keskittyi arvioimaan velanhallinnan järjestelyjä ja riskienhallintaa sekä toiminnan tuloksellisuuden edellytyksiä. Tarkastus tehtiin toimintaa ohjaavaan valtiovarainministeriöön ja rahoituksen operaatiot toteuttavaan Valtiokonttoriin.

Carlsonin mukaan velanhallinnan kriisinkestävyyttä voi parantaa erityisesti vahvistamalla riskienhallintaa ja panostamalla ICT- ja henkilöresursseihin.

”Konkreettinen ja nopea tapa parantaa riskienhallintaa on varmistaa, että sisäisen tarkastuksen raportit toimitetaan aina ”yksi yli yhden” -periaatteen mukaisesti toimintaa ohjaavalle ja valvovalle taholle eli valtiovarainministeriölle. Se myös edistää ja vahvistaa sisäisen tarkastuksen riippumattomuutta”, Carlson sanoo.

Kriisissä turvauduttiin poikkeuksellisiin rahoitusoperaatioihin

Koronakriisi kasvatti valtioiden velkaantumistarvetta rajusti ja samaan aikaan velkakirjamarkkinoilla oli laajoja häiriöitä. Valtio joutui kriisin keskellä turvautumaan poikkeuksellisiin toimenpiteisiin. Vuonna 2020 Valtiokonttori hankki kolmasosan uudesta pitkäaikaisesta rahoituksesta eli 7,35 miljardia euroa laskemalla liikkeelle kahdenvälisiä viitelainojen lisäeriä.

VTV:n näkemyksen mukaan edellä mainittuun toimintatapaan sisältyy normaalia enemmän operatiivisia riskejä. Se ei myöskään tue markkinoiden läpinäkyvyyttä, joten menettelyä tulisi jatkossakin toteuttaa vain poikkeuksellisissa tilanteissa. Lisäksi prosessia pitää kehittää, jotta dokumentointi ja valvonta on riittävää.

Tutustu julkaisuun: Valtion velanhallinta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme