Digi- ja väestötietovirasto

Valtiovarainministeriö ja Väestörekisterikeskus: Digituen alueelliset pilotit käynnistyvät

Jaa

Kun julkiset palvelut digitalisoituvat, monet kansalaiset ovat uuden oppimisen edessä. Digisyrjäytymistä voidaan ehkäistä digituella. Digituen kehittäminen käynnistyy viidellä pilottialueella ympäri Suomea.

Pressmeddelande på svenska

Digituen alueelliset pilotit ovat osa valtakunnallisen digituen toimintamallin kehittämistä. Malli kuvaa, miten Suomessa voidaan järjestää digitukea niiden henkilöiden auttamiseksi, jotka eivät osaa tai pysty käyttämään digitaalisia palveluja. Yhteiskunnan ja palvelujen digitalisoituessa on tärkeää, että kaikille taataan mahdollisuus hyödyntää digitaalisia palveluja.

Piloteissa alueellisten toimijoiden tehtävänä on koordinoida alueellista digitukea. Siihen sisältyy alueen asukkaiden digituen tarpeen arvioiminen, paikallisten digitukea tarjoavien toimijoiden verkoston luominen ja digituen saatavuuden kehittäminen.

Pilottikohteet valittu alueellisesti kattavasti

Digituen alueellisiksi piloteiksi on valittu Lapin sairaanhoitopiiri sekä maakuntien liitot Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa ja Uusimaa. Pilottikohteet valittiin siten, että ne muodostavat mahdollisimman kattavan, alueellisesti monipuolisen ja toiminnallisesti toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Pilottikohteiden alueella asuu yhteensä noin 2,6 miljoonaa henkilöä, joten pilottien avulla tavoitetaan liki puolet Suomessa asuvista.

Pilotit tekevät kehittämistyötä tiiviisti keskenään sekä yhdessä Väestörekisterikeskuksen ja valtiovarainministeriön kanssa. Yhteistyö käynnistyi kesäkuussa, jolloin pilottitoimijat tapasivat ensimmäisen kerran. Tavoitteena on, että jatkossakin tietoa jaetaan avoimesti ja että parhaat käytännöt leviävät alueelta toiselle.

Digituki auttaa alkuun

Digitukea tarjoavat ympäri Suomen esimerkiksi monet kunnat, asiointipisteet, yhdistykset ja kirjastot. Digituki auttaa, jos ei osaa käyttää älypuhelinta, tietokonetta tai tablettia, tai jos tarvitsee apua esimerkiksi digipalvelujen käytössä ja sovellusten asentamisessa.

Tietoa paikallisista digitukipalveluista saa Kansalaisneuvonnasta (puh. 0295 000) ja Suomi.fi:stä. Digituen löydettävyyttä Suomi.fi:stä kehitetään koko ajan yhteistyössä digitukea tarjoavien toimijoiden kanssa.

Väestörekisterikeskus kehittää digitukea valtakunnallisesti

Digituen toimintamallin mukaisesti Väestörekisterikeskus toimii digitukea tarjoavien toimijoiden tukena valtakunnallisesti. Se muun muassa kokoaa hyviä käytäntöjä ja kehittää digituen laadun arviointia. Tavoitteena on kehittää ympäri Suomen tarjottavan tuen yhtenäisyyttä ja laatua.

Digituen valtakunnallinen toimintamalli kehitettiin valtiovarainministeriön AUTA-hankkeessa (2016–2017). Pilottien ohjauksesta vastaa valtiovarainministeriön ja Väestörekisterikeskuksen yhteinen digitukitiimi.

Lisätietoa:

Anna Melgin, projektipäällikkö, Väestörekisterikeskus (etunimi.sukunimi@vrk.fi), puh. 0295 535 142

Heikki Talkkari, neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö (etunimi.sukunimi@vm.fi), puh. 0295 530 096

Aiempia uutisia aiheeseen liittyen: 

17.4.2018: Digituen kehittämiseen apua lausunnoista (vm.fi)

31.1.2018: AUTA-hanke: Ehdotus kansalaisten digituesta lausunnoille (vm.fi)

www.vm.fi/digituki 
www.vrk.fi/digituki

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Väestörekisterikeskus toteuttaa yhdessä valtiovarainministeriön kanssa kansallista palveluarkkitehtuuria. Viraston tehtävänä on edistää digitaalista yhteiskuntaa tuottamalla ja kehittämällä sähköisen asioinnin tukipalveluja kansalaisten ja julkisen hallinnon käyttöön. Lisäksi Väestörekisterikeskus on yhdessä maistraattien kanssa väestötietojärjestelmän rekisterinpitäjä. Virasto ylläpitää ja kehittää väestötietojärjestelmää, sen tietoja ja tietojen laatua sekä varmennettua sähköistä asiointia. Väestörekisterikeskus tarjoaa väestötietojärjestelmän tietopalveluja ja varmennepalveluja sekä hoitaa vaalitehtäviä. www.vrk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Digitukiviikko kannustaa jakamaan ja oppimaan digitaitoja 4.–8.5.202027.4.2020 12:30:00 EESTTiedote

Digi- ja väestötietovirasto järjestää yhdessä valtakunnallisen digitukiverkoston kanssa Digitukiviikon, joka haastaa jokaisen kansalaisen, organisaation, järjestön ja yhdistyksen auttamaan digitaidoissa korona-arjen eristämiä läheisiään oman kyvyn mukaan. Digitukiviikko on kaikille avoin, kaiken tasoiset digiosaajat mukaan kutsuva virtuaalinen tapahtumaviikko, johon jokainen voi osallistua omalla tavallaan. Digitukiviikkoa vietetään 4.–8.5.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme