Väestörekisterikeskus

Valtiovarainministeriö ja Väestörekisterikeskus: Digituen alueelliset pilotit käynnistyvät

Jaa

Kun julkiset palvelut digitalisoituvat, monet kansalaiset ovat uuden oppimisen edessä. Digisyrjäytymistä voidaan ehkäistä digituella. Digituen kehittäminen käynnistyy viidellä pilottialueella ympäri Suomea.

Pressmeddelande på svenska

Digituen alueelliset pilotit ovat osa valtakunnallisen digituen toimintamallin kehittämistä. Malli kuvaa, miten Suomessa voidaan järjestää digitukea niiden henkilöiden auttamiseksi, jotka eivät osaa tai pysty käyttämään digitaalisia palveluja. Yhteiskunnan ja palvelujen digitalisoituessa on tärkeää, että kaikille taataan mahdollisuus hyödyntää digitaalisia palveluja.

Piloteissa alueellisten toimijoiden tehtävänä on koordinoida alueellista digitukea. Siihen sisältyy alueen asukkaiden digituen tarpeen arvioiminen, paikallisten digitukea tarjoavien toimijoiden verkoston luominen ja digituen saatavuuden kehittäminen.

Pilottikohteet valittu alueellisesti kattavasti

Digituen alueellisiksi piloteiksi on valittu Lapin sairaanhoitopiiri sekä maakuntien liitot Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa ja Uusimaa. Pilottikohteet valittiin siten, että ne muodostavat mahdollisimman kattavan, alueellisesti monipuolisen ja toiminnallisesti toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Pilottikohteiden alueella asuu yhteensä noin 2,6 miljoonaa henkilöä, joten pilottien avulla tavoitetaan liki puolet Suomessa asuvista.

Pilotit tekevät kehittämistyötä tiiviisti keskenään sekä yhdessä Väestörekisterikeskuksen ja valtiovarainministeriön kanssa. Yhteistyö käynnistyi kesäkuussa, jolloin pilottitoimijat tapasivat ensimmäisen kerran. Tavoitteena on, että jatkossakin tietoa jaetaan avoimesti ja että parhaat käytännöt leviävät alueelta toiselle.

Digituki auttaa alkuun

Digitukea tarjoavat ympäri Suomen esimerkiksi monet kunnat, asiointipisteet, yhdistykset ja kirjastot. Digituki auttaa, jos ei osaa käyttää älypuhelinta, tietokonetta tai tablettia, tai jos tarvitsee apua esimerkiksi digipalvelujen käytössä ja sovellusten asentamisessa.

Tietoa paikallisista digitukipalveluista saa Kansalaisneuvonnasta (puh. 0295 000) ja Suomi.fi:stä. Digituen löydettävyyttä Suomi.fi:stä kehitetään koko ajan yhteistyössä digitukea tarjoavien toimijoiden kanssa.

Väestörekisterikeskus kehittää digitukea valtakunnallisesti

Digituen toimintamallin mukaisesti Väestörekisterikeskus toimii digitukea tarjoavien toimijoiden tukena valtakunnallisesti. Se muun muassa kokoaa hyviä käytäntöjä ja kehittää digituen laadun arviointia. Tavoitteena on kehittää ympäri Suomen tarjottavan tuen yhtenäisyyttä ja laatua.

Digituen valtakunnallinen toimintamalli kehitettiin valtiovarainministeriön AUTA-hankkeessa (2016–2017). Pilottien ohjauksesta vastaa valtiovarainministeriön ja Väestörekisterikeskuksen yhteinen digitukitiimi.

Lisätietoa:

Anna Melgin, projektipäällikkö, Väestörekisterikeskus (etunimi.sukunimi@vrk.fi), puh. 0295 535 142

Heikki Talkkari, neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö (etunimi.sukunimi@vm.fi), puh. 0295 530 096

Aiempia uutisia aiheeseen liittyen: 

17.4.2018: Digituen kehittämiseen apua lausunnoista (vm.fi)

31.1.2018: AUTA-hanke: Ehdotus kansalaisten digituesta lausunnoille (vm.fi)

www.vm.fi/digituki 
www.vrk.fi/digituki

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Väestörekisterikeskus
Väestörekisterikeskus
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

0295 535 001http://www.vrk.fi

Väestörekisterikeskus toteuttaa yhdessä valtiovarainministeriön kanssa kansallista palveluarkkitehtuuria. Viraston tehtävänä on edistää digitaalista yhteiskuntaa tuottamalla ja kehittämällä sähköisen asioinnin tukipalveluja kansalaisten ja julkisen hallinnon käyttöön. Lisäksi Väestörekisterikeskus on yhdessä maistraattien kanssa väestötietojärjestelmän rekisterinpitäjä. Virasto ylläpitää ja kehittää väestötietojärjestelmää, sen tietoja ja tietojen laatua sekä varmennettua sähköistä asiointia. Väestörekisterikeskus tarjoaa väestötietojärjestelmän tietopalveluja ja varmennepalveluja sekä hoitaa vaalitehtäviä. www.vrk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Väestörekisterikeskus

Verohallinto ja Väestörekisterikeskus kannustavat suomalaisia: Tehdään kansallinen ekoteko ja luovutaan paperipostista14.11.2019 08:00:00 EETTiedote

Verohallinto ja Väestörekisterikeskus haastavat suomalaiset tekemään kansallisen ekoteon ja luopumaan viranomaisten lähettämästä paperipostista. Kun ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit, vastaanottaa viranomaisviestejä sähköisesti. Viestit tulevat tällöin paperipostin sijaan Suomi.fi-verkkopalveluun, josta ne voi lukea tunnistautumalla palveluun.

Most influential people in digital government were listed - Population Register Centre´s Janne Viskari and Kimmo Rousku were represented9.10.2019 17:00:00 EESTPress release

Anna-Maija Karjalainen, Director General of Public Sector ICT at the Ministry of Finance, and Janne Viskari, Director General and Kimmo Rousku, Chief Senior Specialist from the Population Register Centre were placed among the 100 most influential people in the world when comparing the most influential persons in digital government.

De mest inflytelserika personerna inom digital förvaltning listades – Befolkningsregistercentralens Janne Viskari och Kimmo Rousku representerade9.10.2019 17:00:00 EESTTiedote

Överdirektören, IKT-direktören Anna-Maija Karjalainen från finansministeriet samt överdirektören Janne Viskari och ledande specialsakkunnig Kimmo Rousku från Befolkningsregistercentralen ingick bland de 100 mest inflytelserika personerna i världen i en jämförelse om de mest inflytelserika personerna inom digital förvaltning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme