Valtuusto puolsi Östersundomin yhteisen yleiskaavan hyväksymistä
Yhteinen yleiskaava koskee Helsingissä Östersundomin suurpiiriä, Vantaalla Länsisalmea ja osia Länsimäen, Vaaralan ja Ojangon kaupunginosista sekä Sipoossa Majvikin aluetta ja Granön saarta. Kaupunginvaltuusto käsitteli 24.10. kokouksessaan myös kuntalaisten ja nuorten aloitteita.
Östersundomin yhteinen yleiskaava avaa pääkaupunkiseudulle uuden laajentumissuunnan itään. Kaava mahdollistaa asuntojen rakentamisen noin 80 000-100 000 uudelle asukkaalle sekä noin 15 000-40 000 uutta työpaikkaa kaava-alueelle. Samalla kaava osoittaa mittavia alueita virkistykseen, ulkoiluun ja luonnonsuojeluun.
Kaava perustuu tehokkaaseen joukkoliikennejärjestelmään, jonka rungon muodostaa itämetron jatkaminen Mellunmäestä Sipoon Majvikiin. Kaavan toteuttaminen edellyttää metroyhteyden sitovaa toteuttamispäätöstä.
Yleiskaavaratkaisulla on suorien kuntataloudellisten vaikutusten lisäksi merkittäviä laajempia alue- ja yhteiskuntataloudellisia vaikutuksia Helsingille ja Helsingin seudulle.
Valtuustokäsittelyn aikana asiassa äänestettiin yhdestä vastaesityksestä, yhdestä palautusehdotuksesta sekä kolmesta toivomusponnesta.
Yleiskaavan hyväksymisestä päättää kuntien yhteinen Östersundom-toimikunta. Hyväksymisen edellytyksenä toimikunnassa on, että Helsingin, Vantaan ja Sipoon kunnanvaltuustot ovat päättäneet saman sisältöisillä päätöksillään puoltaa kaavaehdotuksen hyväksymistä. Vantaan ja Sipoon valtuustot ovat myös puoltaneet Östersundomin yhteisen yleiskaavan hyväksymistä.
Nuorten aloitteet herättivät keskustelua
Kaupunginvaltuusto keskusteli pitkään nuorten aloitteista. Keskustelussa oli mukana myös kolme Helsingin nuorisoneuvoston jäsentä: Tilda Lassila, Vivian Ljungqvist ja Jesse Lomma.
Helsinkiläiset nuoret ovat tehneet kevätkaudella 2018 yhteensä 18 aloitetta Ruuti.net -sivuston kautta. Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalle on tehty seitsemän aloitetta, kasvatuksen ja koulutuksen sekä kaupunkiympäristön toimialoille viisi aloitetta kummallekin ja sosiaali- ja terveystoimialalle yksi aloite.
Monet nuorten aloitteista liittyivät nuorisotyöhön. Nuoret toivovat muun muassa nuorisotyötä keskustakirjasto Oodiin sekä auttavaa chat-palvelua. Muut aloitteet koskivat esimerkiksi liikuntaolosuhteiden parantamista, metrojen aikatauluja sekä ilmaista ehkäisyä.
Nuorten aloitteilla tarkoitetaan helsinkiläisten 13-17 -vuotiaiden nuorten tekemiä aloitteita kaupungin toimintaan kuuluvissa asioissa. Aloiteoikeuden tavoitteena on kannustaa ja tukea nuorten osallistumista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Samalla aloitteet tuovat kaupungin eri toimialoille tietoa nuorten toiveista ja tavoitteista.
Kaupunginvaltuusto käsitteli lisäksi kuntalaisten aloitteita. Suurin osa valtuutettujen omista aloitteista päätettiin jättää pöydälle seuraavaan kokoukseen.
Kaupunginvaltuuston kaikki päätökset julkaistaan täällä.
Valtuuston äänestyskartat ja muuta tietoa valtuuston kokouksesta julkaistaan Helsinki-kanavalla videotallenteen yhteydessä, www.helsinkikanava.fi
Maisa Hopeakunnas
tiedottaja, Helsingin kauunginkanslia
P. 09 310 27281
maisa.hopeakunnas@hel.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli valtuutettujen aloitteita14.2.2019 00:06:56 | Tiedote
Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin keskiviikkoiltana 13.2. laaja aloitekäsittely, jonka aikana käsiteltiin 15 valtuutettujen tekemää aloitetta. Erityisesti valtuutettu Atte Harjanteen aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseksi kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä johti pitkään keskusteluun. Tiukan äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteluun ja kaupungilta edellytetään suunnitelmaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi.
Lontoo ja Helsinki käynnistävät yhteistyötä digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämiseksi13.2.2019 16:41:04 | Tiedote
Lontoo ja Helsinki ryhtyvät yhteistyöhön hyödyntääkseen paremmin tekoälyn, avoimen datan ja digialan innovaatioiden tuomia mahdollisuuksia. Tämä on osa uutta molempien kaupunkien digitalisaatiojohtajien tekemää sopimusta.
Helsingin Mukana-ohjelma hakee systeemisiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn12.2.2019 09:00:14 | Tiedote
Syrjäytyminen on usein kasauma vastoinkäymisiä ja huonoja lähtökohtia. Nuoren ihmisen kohdalla riskit voivat sekoittua viheliäiseksi vyyhdiksi, josta on vaikea erottaa, mikä tekijä oli sen alullepanija. Helsinki käynnistää laajan ja kokonaisvaltaisen Mukana-ohjelman, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen, sen ylisukupolvisen periytymisen ja alueellisen eriytymisen vähenemiseen Helsingissä.
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaoston päätökset 11.2.201911.2.2019 18:56:14 | Tiedote
Konsernijaosto sai tiedoksi Seure Henkilöstöpalvelut ry:n ja Helsingin tapahtumasäätiö sr:n ajankohtaiskatsaukset.
Helsingin kaupunginhallituksen päätökset11.2.2019 18:32:06 | Tiedote
Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksesssaan 11.2. Kallion ala-asteen perusparannuksen, Kluuvin asema-aukio 2:n asemakaavan muutoksen sekä lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyn strategiahankkeen.
Nuorten lautakuntakokeilu alkaa Helsingissä11.2.2019 13:13:44 | Tiedote
Helsingissä käynnistyy helmikuun alkupuolella historiallinen lautakuntakokeilu, kun Helsingin nuorisoneuvoston jäsenet saavat ensimmäistä kertaa läsnäolo- ja puheoikeuden Helsingin kaikissa neljässä toimialalautakunnassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme