Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Valtuusto puolsi Östersundomin yhteisen yleiskaavan hyväksymistä

Jaa

Yhteinen yleiskaava koskee Helsingissä Östersundomin suurpiiriä, Vantaalla Länsisalmea ja osia Länsimäen, Vaaralan ja Ojangon kaupunginosista sekä Sipoossa Majvikin aluetta ja Granön saarta. Kaupunginvaltuusto käsitteli 24.10. kokouksessaan myös kuntalaisten ja nuorten aloitteita.

Östersundomin yhteinen yleiskaava avaa pääkaupunkiseudulle uuden laajentumissuunnan itään. Kaava mahdollistaa asuntojen rakentamisen noin 80 000-100 000 uudelle asukkaalle sekä noin 15 000-40 000 uutta työpaikkaa kaava-alueelle. Samalla kaava osoittaa mittavia alueita virkistykseen, ulkoiluun ja luonnonsuojeluun.

Kaava perustuu tehokkaaseen joukkoliikennejärjestelmään, jonka rungon muodostaa itämetron jatkaminen Mellunmäestä Sipoon Majvikiin. Kaavan toteuttaminen edellyttää metroyhteyden sitovaa toteuttamispäätöstä.

Yleiskaavaratkaisulla on suorien kuntataloudellisten vaikutusten lisäksi merkittäviä laajempia alue- ja yhteiskuntataloudellisia vaikutuksia Helsingille ja Helsingin seudulle.

Valtuustokäsittelyn aikana asiassa äänestettiin yhdestä vastaesityksestä, yhdestä palautusehdotuksesta sekä kolmesta toivomusponnesta.

Yleiskaavan hyväksymisestä päättää kuntien yhteinen Östersundom-toimikunta. Hyväksymisen edellytyksenä toimikunnassa on, että Helsingin, Vantaan ja Sipoon kunnanvaltuustot ovat päättäneet saman sisältöisillä päätöksillään puoltaa kaavaehdotuksen hyväksymistä. Vantaan ja Sipoon valtuustot ovat myös puoltaneet Östersundomin yhteisen yleiskaavan hyväksymistä.

Nuorten aloitteet herättivät keskustelua

Kaupunginvaltuusto keskusteli pitkään nuorten aloitteista. Keskustelussa oli mukana myös kolme Helsingin nuorisoneuvoston jäsentä: Tilda Lassila, Vivian Ljungqvist ja Jesse Lomma.

Helsinkiläiset nuoret ovat tehneet kevätkaudella 2018 yhteensä 18 aloitetta Ruuti.net -sivuston kautta. Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalle on tehty seitsemän aloitetta, kasvatuksen ja koulutuksen sekä kaupunkiympäristön toimialoille viisi aloitetta kummallekin ja sosiaali- ja terveystoimialalle yksi aloite.

Monet nuorten aloitteista liittyivät nuorisotyöhön. Nuoret toivovat muun muassa nuorisotyötä keskustakirjasto Oodiin sekä auttavaa chat-palvelua. Muut aloitteet koskivat esimerkiksi liikuntaolosuhteiden parantamista, metrojen aikatauluja sekä ilmaista ehkäisyä.

Nuorten aloitteilla tarkoitetaan helsinkiläisten 13-17 -vuotiaiden nuorten tekemiä aloitteita kaupungin toimintaan kuuluvissa asioissa. Aloiteoikeuden tavoitteena on kannustaa ja tukea nuorten osallistumista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Samalla aloitteet tuovat kaupungin eri toimialoille tietoa nuorten toiveista ja tavoitteista.

Kaupunginvaltuusto käsitteli lisäksi kuntalaisten aloitteita. Suurin osa valtuutettujen omista aloitteista päätettiin jättää pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kaupunginvaltuuston kaikki päätökset julkaistaan täällä.

Valtuuston äänestyskartat ja muuta tietoa valtuuston kokouksesta julkaistaan Helsinki-kanavalla videotallenteen yhteydessä, www.helsinkikanava.fi

Maisa Hopeakunnas
tiedottaja, Helsingin kauunginkanslia
P. 09 310 27281
maisa.hopeakunnas@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestari Jan Vapaavuori tapaa Berliinissä kollegansa, Berliinin pormestari Michael Müllerin perjantaina 12.4.12.4.2019 09:41:43 EESTTiedote

Pormestarit keskustelevat tapaamisessa kaupunkien välisen yhteistyön tiivistämisestä. Pormestari Vapaavuoren pääteemoja tapaamiseen ovat muun muassa kaupunkien mahdollisuudet yhteistyöhön puhtaampien ja kestävämpien energiaratkaisujen etsimisessä sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden paikallinen vapaaehtoinen raportointi, johon Helsinki on sitoutunut ensimmäisenä kaupunkina Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme