Helsingin Psykoterapiainstituutti

Valviran toiminnasta tutkintapyyntö poliisille

Jaa

Valvira on levittänyt epäilyjä Helsingin psykoterapiainstituutin (HPI) ja englantilaisen University of the West of England -yliopiston (UWE) yhteistyönä toteuttamasta psykoterapeuttikoulutuksesta. Valviran monivuotinen vetkuttelu on heikentänyt opiskelijoiden oikeusturvaa. Nyt Valvira on pyytänyt virka-apua kuluttaja-asiamieheltä asiassa, joka on Valviralla itsellään vielä keskeneräinen.

Valvira kieltäytyi ohjeistamasta etukäteen mutta antoi taannehtivasti kielteisen päätöksen

Nykyinen lainsäädäntö on vuodesta 2010 osoittanut vastuun koulutuksen sisällöstä ja pedagogisista ratkaisuista yliopistoille, joilla on pätevyys psykologian opettamiseen. HPI-UWE on vuodesta 2013 lähtien pyrkinyt varmuuden vuoksi saamaan Valviralta täsmennyksiä koulutukselle asetettavista vaatimuksista. Viranomainen on kieltäytynyt toistuvasti antamasta ohjausta asiassa, joten HPI-UWE on toiminut koulutusta määrittävän asetuksen mukaisesti.

Ensimmäinen yliopisto-opiskelija valmistui keväällä 2016 ja Valvira ilmoitti taannehtivasti keväällä 2017, että koulutuksen tuntijakoa olisi sittenkin vielä korjattava. HPI-UWE toimi vaatimuksen mukaisesti, vaikka ei pitänyt vaatimuksia asetuksen mukaisina, ja syksyllä 2017 ensimmäinen psykoterapeutti kirjattiin Valviran ylläpitämään rekisteriin. Pari viikkoa myöhemmin Valvira teki pikaisen ja puutteellisen selvityksen, jonka nojalla merkintä peruttiin. Perusteena oli asiantuntemattomasti toteutettu, viidelle opiskelijalle tehty viiden minuutin puhelinhaastattelu vuosien takaisista toteutuksen yksityiskohdista.

Valvira syyttää rikoksesta, johon se on itse ohjannut

Nyt Valvira moittii, että HPI:n koulutusmarkkinointi on ollut harhaanjohtavaa, koska Valviran taannehtivan päätöksen vuoksi koulutus ei johda nimikkeen myöntämiseen. Pihlaja mukaan kaikki HPI:n mainonta perustuu lakiin ja koulutus täyttää kaikki lainsäädännön vaatimukset.  

“Valvira moittii meitä rikoksesta, johon se on itse kannustanut ja jopa velvoittanut, kun meille on ilmoitettu, että arviointi koulutuksen kelvollisuudesta tehdään vasta ensimmäisen opiskelijan valmistuttua”, koulutusjohtaja John Pihlaja kertoo.  Pihlaja vahvistaa, että uusia kursseja ei ole markkinoitu eikä uusia opiskelijoita otettu sen jälkeen, kun viranomaiselta tuli ensimmäisen kerran tieto, että koulutus ei väitetyllä tavalla olisi kelvollinen. Näin, vaikka päätös ei olekaan vielä lainvoimainen.

Valvira tekee omapäisiä laintulkintoja

Asetuksen mukaan pätevän yliopiston antama koulutustodistus pätevöittää psykoterapeutiksi automaattisesti. Vaikka Valvira eiole missään vaiheessa kyseenalaistanut yliopiston pätevyyttä, se on kuitenkin tehnyt HPI-UWE:n psykoterapeuttikoulutuksen kohdalla tulkinnan, että englantilaisen yliopiston todistus on eriarvoinen kuin suomalaisen yliopiston todistus ja asettanut lisävaatimuksia koulutuksen toteutukselle.Asetus ei erottele hakijoita yliopiston kotipaikan mukaan, joten Valviran linjaus on ristiriidassa lainsäädännön kanssa. Esimerkiksi valtiosääntöoikeuden professori Juha Lavapuro toteaa Valviran tulkinnasta: “Sen paremmin ammattihenkilölaki kuin sen nojalla annettu asetuskaan ei tue tällaista tulkintaa.”

Lavapuro pitää Valviran omaksumaa kantaa yliopistojen eriarvoisuudesta perustuslain kannalta virheellisenä. - “Asetusta ei saa soveltaa sen sanamuodosta poiketen yksityisen tahon vahingoksi.”

HPI on tehnyt jo marraskuussa Valvirasta tutkintapyynnön virheellisen tiedon levittämisestä. - “Valvirassa asiaamme käsittelevät edelleen samat henkilöt, jotka voivat joutua aiheuttamistaan viivytyksistä vahingonkorvausvastuuseen opiskelijoille”, Pihlaja harmittelee.  

TAUSTATIEDOT:

Psykoterapeutit

Psykoterapeutin koulutuksen puitteet on määritelty asetuksessa ja vastuu sisällöstä on osoitettu päteville yliopistoille.

Psykoterapeutin ammattinimike on nimikesuojattu. Lain mukaan ammattinimikkeen käyttöoikeus seuraa automaattisesti asetuksen mukaisen koulutuksen suorittamisesta. Valviran tehtävänä on merkitä hakemuksesta hyväksyttävän koulutuksen suorittanut henkilö psykoterapeuttina terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki).

Psykoterapeuttikoulutus on yliopistojen täydennyskoulutusta ja hinnat vaihtelevat 15.000 – 40.000 €. Taustakoulutuksena vaaditaan soveltuva tutkinto. Koulutukseen sisältyvät teoriaopinnot, työnohjauksessa suoritettu harjoittelu ja koulutuspsykoterapia.

Psykoterapiakoulutussuuntauksista yleisimpiä ovat perheterapia, psykodynaaminen psykoterapia, psykoanalyyttinen terapia ja kognitiivinen psykoterapia sekä ratkaisukeskeinen psykoterapia.

Ratkaisukeskeisen psykoterapeutin koulutusta Suomessa antavat Oulun ja Itä-Suomen yliopistot sekä UWE-HPI, josta on valmistunut edellisen asetuksen mukaisesti yli 300 Valviran tunnustamaa psykoterapeuttia.

Koulutusmonopoli ei palvele kansanterveyttä

Huutava pula psykoterapeuteista niin julkisen järjestelmän viroissa kuin yksityisen terapian markkinoilla

Kasvavan terapeuttipulan vuoksi kasvava määrä avuntarvitsijoista jää ilman pätevää terapiaa

Masennus on yleisin sairauslomaan johtava diagnoosi: se on syynä kolmasosasta puoleen määrätyistä sairauslomista ja työkyvyttömyyden suurin syy on mielenterveysongelmat (Eläketurvakeskus, 2015)

Lääkehoidolla paikataan vuorovaikutteisen, ihmislähtöisen terapian puuttumista, sairauslomat pitkittyvät ja uhkana on yhä useampi syrjäytyminen työkyvyttömyyseläkkeelle.

Eläkepäätöstä tehtäessä 18–34-vuotiaiden yleisin diagnoosi oli mielenterveysongelmat (Eläketurvakeskus, 2015).

Erityisesti nuorten syrjäytymiskehitys on katkaistavissa  

Kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti täysin kestämätön yhtälö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varatuomari Mikko Pihlajamäki, 40 680 8888, mikko.pihlajamaki@businesslaw.fi
Koulutusjohtaja John Pihaja, 40 5678000, john.pihlaja@hpi.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Psykoterapiainstituutti
Helsingin Psykoterapiainstituutti
Elimäenkatu 9 A
00510 Helsinki

045 121 2321, info@hpi.fihttp://www.terapeutiksi.fi

Helsingin Psykoterapiainstituutti

HPI kouluttaa paitsi psykoterapeutteja, myös työnohjaajia, työyhteisösovittelijoita, lyhytterapeutteja ja järjestää myös muita täydennyskoulutuksia ihmissuhdetyön ammattilaisille. Kaikkiaan 1-3 vuoden koulutusohjelmista on valmistunut yli 1500 ratkaisukeskeisten menetelmien osaajaa.

Psykoterapeuttikoulutuksia on järjestetty vuodesta 2007 ja Valviran hyväksymiä psykoterapeutteja on valmistunut jo yli 300. Vuodesta 2013 alkaen psykoterapeuttikoulutukset on järjestetty yhteistyössä UWE Bristolin (University of the West of England) kanssa.

HPI järjestää UWE Bristolin kanssa myös ratkaisukeskeisen psykoterapian maisteriohjelmaa (MSc Solution Focused Therapy), josta on valmistunut jo 36 englantilaisen tutkintojärjestelmän mukaista maisteria.

HPI on vuonna 2006 perustettu ratkaisukeskeisyyden asiantuntijaorganisaatio ja perheyritys, omistajina John ja Arja Pihlaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Psykoterapiainstituutti

LYHYTTERAPIA POP-UP LAPINLAHDESSA SU 27.11.201614.11.2016 17:15:58 EETKutsu

”Ihmisiä eivät järkytä asiat, vaan heidän uskomuksensa niistä” (Epiktetos n. 55-135 jKr) Syyskuussa suuren suosion saavuttanut matalan kynnyksen terapiapäivä saa nyt jatkoa. Helsingin Psykoterapiainstituutin lyhytterapeuttiopiskelijat järjestävät sunnuntaina 27.11. klo 11 - 16 Lapinlahden Lähteellä kaikille avoimen terapiapäivän. Tavoitteena on tehdä ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa tunnetuksi, kertoa, missä kaikessa sitä voi hyödyntää ja antaa halukkaille mahdollisuus kokeilla terapiaa ilmaiseksi.

Itsemurhien ehkäisy: 5 yleisintä virhettä ja miten välttää ne3.11.2016 14:02:16 EETKutsu

Psykoterapeutti John Henden (UK) luennoi Helsingin yliopiston päärakennuksessa keskiviikkona 16.11. klo 18.00 (Fabianinkatu 33, sali 12). Henden oli luennoimassa viime keväänä itsemurhien ehkäisyn poliittisista ulottuvuuksista ja hoitokäytännöistä. Nyt hän puhuu konkreettisella tasolla mitä tehdä, kun kohtaa ihmisen, jolla on itsemurha-aikeita. John Henden on mukana kansainvälisessä Zero Suicides -liikeessä, joka tähtää uusilla hoitokäytännöillä nollatoleranssiin itsemurhaluvuissa.

LYHYTTERAPIA POP-UP LAPINLAHDESSA SU 25.9.16.9.2016 14:11:07 EESTTiedote

”Ihmisiä eivät järkytä asiat, vaan heidän uskomuksensa niistä” (Epiktetos n. 55-135 jKr) Helsingin Psykoterapiainstituutin lyhytterapeuttiopiskelijat järjestävät sunnuntaina 25.9. klo 11 - 17 Lapinlahden Lähteellä kaikille avoimen terapiapäivän. Tempauksen tavoitteena on tehdä ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa tunnetuksi, kertoa, missä kaikessa sitä voi hyödyntää ja antaa halukkaille mahdollisuus kokeilla terapiaa ilmaiseksi.

Zero Suicides? - Uusia keinoja itsemurhan ehkäisyyn10.5.2016 15:31:56 EESTTiedote

What really works in suicide prevention? John Henden (UK) Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33, sali 6, keskiviikko 18.5. klo 18.00 Psykoterapeutti John Henden on osana kansainvälistä Zero Suicides -liikettä, joka uusilla hoitokäytännöillä tähtää nollatoleranssiin itsemurhaluvuissa. Hendenin mukaan itsemurhaa harkitsevan henkilön hoito- ja tukitoimien toimivuudessa on suuria eroja. Henden näyttää esimerkein sekä toimiviksi että toimimattomiksi todettuja hoitokäytäntöjä eri puolilta maailmaa. Hendenin mukaan uudet hoitokäytännöt voivat vähentää itsemurhien määrää ratkaisevasti myös Suomessa.