Vamia

Vamia kouluttaa kestävän kehityksen tekijöitä kiertotaloutta pyörittämään

Jaa
Vamialla alkaa syksyllä 2023 uusi 2-3-vuotinen, ympäristönhuoltajaksi valmistava Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto. Haku tapahtuu yhteishaun kautta helmi-maaliskuun aikana. Ympäristönhuoltaja toimii jätehuollon ja materiaalien käsittelyn työtehtävissä ja neuvonnassa ja on näin keskeinen kiertotalouden mahdollistaja.

Vuonna 2018 voimaan astuneen uuden jätelain tavoitteena on edistää luonnonvarojen käytön kestävyyttä, vähentää jätteen määrää ja ehkäistä jätteistä aiheutuvaa haittaa terveydelle ja ympäristölle varmistamalla toimiva, säädelty ja turvallinen jätehuolto

Maaliskuun viimeinen päivä oli vuonna 2022 suomalaisten ylikulutuspäivä, johon mennessä olimme käyttäneet oman osamme maapallon luonnonvaroista. Näinhän tämä ei voi jatkua. Tällä hetkellä materiaalien hyödyntämisaste on Vaasan seudulla 35%. Energian (kaukolämmön ja sähkön) tuotantoon menee n. 64% ja vain noin prosentti jää kaatopaikkajätteeksi. Tämä ei kuitenkaan riitä. EU edellyttää materiaalien hyödyntämisasteen nostamista 65%:iin vuoteen 2030 mennessä.

- Tätä tavoitetta ei saavuteta ilman ammattitaitoisia tekijöitä ja tietoisuuden parantamista, painottaa Vamian kestävän kehityksen opettaja Esa Kankaanpää.

Ympäristönhuoltajia tarvitaan jätehuollon laitosten lisäksi mm. teollisuuden, kuntien ja kaupunkien, yhdistysten, liikenteen ja rakentamisen palvelukseen. Materiaalien käsittelyn ja jätehuollon valvonnan lisäksi ympäristönhuoltaja voi opastaa kierrätykseen liittyvissä kysymyksissä.

- Aina ei riitä, että asiakkaat - tavalliset kuluttajat, teollisuuslaitokset tai kiinteistöyhtiöt - tietävät, miten jätteet tulisi kierrättää. Heidän on myös hyvä ymmärtää miksi ja miten materiaalit jatkavat elämäänsä ympäristöä kuormittamatta, muistuttaa Esa.

Yksi ympäristönhuoltajien mahdollisista työllistäjistä on Ab Stormossen Oy, joka vastaa kuuden pohjalaisen omistajakuntansa jätehuollosta. Yhtiön suuri jätekeskus sijaitsee Koivulahdessa. Lisäksi kuntalaisia palvelee 12 hyötykäyttöasemaa, puutarhajäteasema ja ekopisteet.

- Vastaanotamme yli 105.000 asukkaan yhdyskuntajätteet. Kierrätämme materiaalit ja hyödynnämme polttojätteen Westenergyn kaukolämpö- ja sähköntuotannossa. Käsittelemme myös biojätteet ja lietteen, joista tuotamme ravinteikasta kompostimultaa ja liikennebiokaasua. Tuottamallamme biokaasulla Vaasan linja-autotkin, eli Liftit, huristelivat viime vuonna yli 1.000.000 km 90% fossiilista polttoainetta puhtaammin, laskeskelee Stormossenin palvelupäällikkö Timo Lehtola.

Perustutkinnon jälkeen ympäristönhuoltaja voi täydentää osaamistaan ammattikorkeakoulussa ympäristötekniikan alalla ja jatkaa halutessaan jopa yliopistolliseen tutkintoon asti.

- Ympäristölainsäädäntö ei tästä enää kevene. Muutoksentekijöitä tarvitaan kaikilla asteilla. Ympäristönhuoltajat toteuttavat käytännössä erittäin arvokasta työtä – työtä, jolla on aidosti merkitystä, korostaa Timo.

Kuvat

Lataa
Lataa
Opettaja Esa Kankaanpää
Opettaja Esa Kankaanpää
Lataa
Stormossenin palvelupäällikkö Timo Lehtola
Stormossenin palvelupäällikkö Timo Lehtola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vamia
Hansa-kampus / Sampo-kampus
VAASA

06 325 7411http://vamia.fi

Vamia tarjoaa ammatillista koulutusta nuorille, aikuisille ja yrityksille - myös oppisopimuksella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vamia

Vamiasta 11 opiskelijaa Taitaja2023-finaaliin27.2.2023 09:53:14 EET | Tiedote

Yksitoista opiskelijaa taituroi itsensä Vamiasta ammattitaidon SM-kilpailuiden Taitajat2023-finaaliin kahdeksassa eri lajissa. Finaali kisataan tänä vuonna Espoossa 8.-11.5.2023. Finaalisteja ovat: Lauri Syri lajista talonrakentaminen Vili Niemikorpi lajista koneenasennus ja kunnossapito Pamela Berg lajista hyvinvointiteknologia Jenina Leskinen lajista kauneudenhoito Atte Jonninen lajista lähihoitaja Nelly Gauffin-Kauste lajista taloushallinto Simon Mattbäck ja Michelle Norrman lajista ekonomiförvaltning Axel Asplund ja Casper Martin lajista företagsamhet Mikael Kolehmainen lajista webbutveckling - Semifinaalit olivat tiukkoja ja muutamia harmillisia finaalista tippumisia nähtiin. Kokonaisuutena semifinaalit sujuivat muuten hyvin. Finaaleihin päässeiden lukumäärä on aika lailla vakiintunut Vamialla, tuumailee joukkueenjohtaja Veli-Matti Hauta. Semifinaaleihin osallistui Vamiasta yhteensä 32 kilpailijaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme